1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat Panda – nova generacija stiže krajem naredne godine?
Fiat Panda – nova generacija stiže krajem naredne godine?
1

Fiat Panda – nova generacija stiže krajem naredne godine?

275
1
Podelite sa prijateljima:

Italijanski bestseler će proći kroz velike promene.

Stručni mediji sa Apeninskog poluostrva počeli su sa predviđanjem kada će stići nova iteracija izuzetno popularne Pande. Prvi izveštaji ukazuju da bi se premijera mogla odigrati već krajem naredne godine, ili početkom 2023.

Zapravo, italijanski automobilski novinari veruju da bi da tada trebalo da bude prikazan koncept koji će biti vrlo blizu serijskog izdanja. A ono se očekuje tokom 2024. godine… Dakle, aktuelna Panda ima pred sobom bar još tri godine života. Lepe vesti, jer se očekuje da naredna generacija bude mnogo skuplja u odnosu na trenutno izdanje.

A segment postaje veliki izazov, ili bar tako tvrde rukovodioci Stellantisa. Kako će to uticati na Fiat, koji godinama unazad dominira u ovoj klasi, ostaje da se vidi. Za razliku od Stellantisa, neki drugi, poput Toyote, u ovoj klasi i dalje vide velike prilike.

Glasine koje se mogu pročitati kod kolega sa druge strane Jadrana idu u pravcu promene gabarita, te da će nova generacija Pande preći iz A u B segment. Što se tiče samog dizajna, forma bi trebalo da ostane ista odnosno kubična, a inspiracija će se potražiti u konceptu Centoventi koji smo videli na Salonu automobila u Ženevi pre nekoliko godina.

Fiat Centoventi

Što se tiče pogonskih sklopova, postoji nekoliko opcija, ali je najizglednija da Panda u potpunosti odbaci termičke agregate i svrsta se u red električnih vozila. Ukoliko tako i bude, onda će najverovatnije biti bazirana na STLA Small platformi, namenjenoj upravo malim, gradskim automobilima.

Stellantis je ranije naveo da će modeli koji budu koristili ovu arhikteturu moći da računaju na maksimalan domet od 500 km. Sigurno je da bi Fiat ponudio i više varijanti sa baterijama različitog kapaciteta, pa samim tim i manje autonomije kretanja.

No, elektrifikacija će značiti i drastično višu cenu u odnosu na trenutni SUS model. Sa tim u vidu, teško je da se mogu očekivati ovakvi odlični prodajni uspesi kakve beleži aktuelna generacija Pande, jer će ona nova biti ipak osetno skuplja.

Mali narodni automobil, više neće biti ni mali, niti će biti za široke narodne mase. Nažalost!

AutoRepublika 

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Nova generacija Pande“???
Neće to biti nova generacija pande, već novi automobil bez ikakve veze sa onim što je Panda uvek bila, a iz marketinških razloga novi model će samo zadržati naziv „odbačenog“.
To je već vidjeno hiljadu puta, na primeru „zloupotrebe“ naziva nekih modela drugih brendova kroz više generacija vozila bez ikakve veze „naslednika“ sa „precima“ ( „Golf“, „Corolla“, „Civic“ itd … )