1. Home
  2. Vesti
  3. Jačanje tržišnog učešća kineskih elektromobila u Evropi sprečava nedostatak brodova
Jačanje tržišnog učešća kineskih elektromobila u Evropi sprečava nedostatak brodova
5

Jačanje tržišnog učešća kineskih elektromobila u Evropi sprečava nedostatak brodova

131
5
Podelite sa prijateljima:

Logistički problemi u automobilskoj industriji Evrope snažno se odražavaju i na poslovanje kineskih konstruktora. Usled nedostatka dovoljnog broja odgovarajućih transportnih plovila koja bi bila upotrebljena za prevoz vozila s jednog kontinenta na drugi, evropsko tržište ne dobija onoliko vozila koliko bi inače trebovala iz Kine, navodi analitičar Matijas Šmit za švedsku radio stanicu SR Ekot.

„Jednostavno nema dovoljno raspoloživih transportnih kapaciteta kako bi se odgovorilo u punoj meri tražnji za kineskim automobilima na tržištu Evrope,“ kaže Matijas.

Razlog nedostatka dovoljnog broja prekookeanskih transportera je taj što su mnogi brodovi rashodovani tokom pandemije. Sada je potražnja nasuprot tom periodu, sve intenizivnija i u takvim novonastalim okolnostima, jednostavno nema dovoljno brodova. Novi su naručeni, ali jasno, da bi ti primerci bili izrađeni, potrebno je da prođe neko vreme.

Kineski proizvođači električnih automobila su zauzeli neočekivano značajan tržišni udeo tokom poslednjih godina, ali sada su u defanzivi upravo zbog nemogućnosti dopreme vozila do kupaca na Starom kontinentu. Ne rekosmo da je udeo kineskih elektromobila na evropskom tržištu negde oko osam procenata.

„Bilo bi i više ali oni nemaju načina da isporuče više vozila u Evropu,“ objašnjava Matijas.

Kao rezultat nestašice, porasli su i troškovi prevoza velikim plovilima, pa su tako i dostigli rekordno visok nivo. Ta usluga klijente može koštati do 110 hiljada evra po danu. Matijas opisuje opštu zabrinutost na tržištu. Problemi sa transportom u kombinaciji sa novim visokim uvoznim carinama mogu dovesti do toga da kineski proizvođači električnih automobila umesto toga počnu da proizvode električne automobile lokalno u Evropi, a upravo ovih dana je potvrđena vest koja je u liniji s pretpostavkom. Naime, BYD je najavio gradnju fabrike u komšijskom Segedinu, neposredno uz granicu sa Srbijom.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Problemi sa transportom u kombinaciji sa novim visokim uvoznim carinama mogu dovesti do toga da kineski proizvođači električnih automobila umesto toga počnu da proizvode električne automobile lokalno u Evropi,“

Ali, bitan deo komponenti bi i dalje stizao iz Kine, tako da problem transporta i dalje ostaje.

BB

U jedan kontejner 40′ stane 20 t dijelova ili cca 13 auta, a za tu zapreminu stane 2-3 vozila. S druge strane nedostaje specijalizovanih brodova za prevoz automobila, znamo da su barem tri izbačena iz upotrebe zbog gorevine električnih automobila 😜, za kontejnerske nisu rekli 😉. Treće, ako su kineski automobil, ne moraju svi dijelovi biti kineski, mogu gume biti iz Srbije – na primjer 😀, ili Bosh, ili neke kineske akvizicije iz oblasti auto dijelova koje su već u Evropi… Ali sad ćeš vidjeti kako evropski rad je skup kod EU proizvođača, a Kinezi će i u takvim uslovima… Pročitaj više »

s mile

Ja se seća vesti, u poslednjim mesecima, da su kinezi poručili nekoliko brodova namenskih za transport automobila. E sad, trebaće im godinu dve za proizvodnju… ili koliko već Ionako će teško ući na EU tržište, njega brani EU. Francuzi ukidaju subvencije na kineska e vozila, a nemci daju subvencije na svoja E vozila današnje vesti „Amerika razmatra mogućnost podizanja carina na kineska električna vozila“ „Tesla želi da ubrza planove za proširenje fabrike u Berlinu“ „Nemački proizvođači najavili subvencionisanje kupaca njihovih električnih modela“ biće primorani kinezi da otvaraju fabrike u EU, a tada će prolaziti kao Tesla u nemačkoj, naša pravila,… Pročitaj više »

Matija

Nemci su preko noci ukinuli subvencije e-automobila! Razlog: drzava nema vise para! 🙂

Matija

Kinezi brzo misle i resenje je upravo u toku – grade flotu trgovackih brodova na atomski pogon za transport kontejnnera! Vest je objavljena 11.12. og. Do sada su samo nosaci aviona i podmornice snabdeveni ovim pogonom, sada ce prvi put u istoriji trgovacki brodovi da dobiju atomski pogon! Prednost je nezavisnost od internacionalnih cena nafte, raznih embarga i od internacionalnih propisa o izduvnim gasovima brodova, koji su sve agresivniji. Zbog nula emisije bice im dozvoljen ulaz u sve luke.

comment image

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Matija