1. Home
  2. Vesti
  3. Dizelgejt još nije gotov – rekordna kazna za Cummins
Dizelgejt još nije gotov – rekordna kazna za Cummins
4

Dizelgejt još nije gotov – rekordna kazna za Cummins

1.15K
4
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je više od osam godina od kada je američka agencija za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država EPA objavila prvu u nizu kazni grupaciji Volkswagen zbog lažiranja emisije izduvnih gasova na dizel motorima. Svet takav skandal poznaje pod imenom Dizelgejt i nemački gigant će morati da povuče više od jedanaest miliona vozila širom sveta, napravljenih od 2009. do 2015. godine.

Redovni „teoretičari zavere“ se još uvek vode pričom da je cela afera nameštena jer je „moćan Volkswagen smetao nekome u Americi“, ali zapravo, velike kazne su dobili i General Motors, Ford, tadašnji Fiat-Chrysler i praktično svaki drugi automobilski proizvođač širom sveta koji je prodavao dizel motore.


Skandal je uglavnom iza nas, pa nas je pomalo iznenadila današnja vest. Naime, čuveni proizvođač dizel motora Cummins je upravo kažnjen i moraće da plati iznos od čak 1,67 milijardi američkih dolara nakon što je otkriveno da je ugrađivao softver za varanje na testovima za emisiju gasova na oko 960 hiljada vozila marke Ram.

Ova Stellantisova komercijalna divizija, koja posluje samo „preko bare“, koristi Cumminsov 6,7-litarski turbodizel sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji na modelima 2500, 3500 i većim primercima s oznakama HeavyTrucks.

Saradnja traje još od 1989. godine kada je tadašnji Dodge Ram dobio prvi 5,9-litarski Cumminsov dizel, a Ram je u međuvremenu odvojen kao samostalni brend. Trenutno se nudi u nekoliko konfiguracija od čega je najmoćnija ona sa 420 konjskih snaga i maksimalnih 1.458 Nm obrtnog momenta.


I šta je onda Cummins zabrljao? Pa slično kao i spomenuti skandal sa Volkswagenom, otkriveno je da su inženjeri ugrađivali softver koji bi lažirao emisiju izduvnih gasova na testu. Sporna vozila su proizvedena od 2013. do 2023. godine, što nam govori da je Cummins nastavio sa varanjem čak i nakon što je Dizelgejt postao javan skandal.

EPA kaže da su istražili oko 960 hiljada vozila, od čega je većina (630 hiljada) otpala na generaciju rađenu od 2013. do 2019. godine, uz još 330 hiljada kamioneta koji su silazili sa pokretne trake nakon toga.

Cummins je demantovao da je bilo šta uradio namerno, već se vodio onom linijom odbrane koja zvuči u duhu stava „nisam znao“. To očigledno nije „upalilo“ pošto je ova kazna EPA najveća ikada izrečena zbog skandala sa emisijom štetnih izduvnih gasova. Pored saradnje sa Stellantisom, Cummins takođe isporučuje mehaniku i za Daimler North America i Paccar, a obe firme kažu da trenutno istražuju da li su i njihovi modeli opremljeni spornim softverom.


Ovo zapravo nije prvi put da američka divizija Stellantisa dobija kaznu zbog dizela. Ranije se to desilo sa spornim 3,0-litarskim motorom ugrađivanim u modele Ram 1500 i Jeep Grand Cherokee, a tada su platili kaznu u iznosu od 299 miliona američkih dolara. Kazna je tada stigla na adresu tadašnjeg proizvođača Fiat-Chryslera pošto je taj agregat pravila firma u njihovom vlasništu pod imenom VM Motori.

AutoRepublika

(1154)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa zar se ne računaju i testiraju izduvni gasovi ukupnog automobila (ovdje više kamion)? Kako to da je Cumins dobio kaznu za motore koji su ugrađeni u Ram? A Ram, da li je i on dobio kaznu po istom osnovu?

Yankee

I meni je rezultat cudan, tj. zasto je samo Cummins kaznjen. U ovakvim situacijama dve strane obicno podele kaznu – u teoriji Cummins je trebao biti kaznjen sto je napravio takav motor, a Ram zato sto ga je ugradio.

MRN

Sreća njihova ( a tuga naša ) pa je naš ZMAJ odavno propao, inače bi im možda i naši kombajni sa njihovim motorima takođe „došli glave“ 😀

s mile

ako ja lepo izračunah, to je 17400USD / komadu proizvedenog vozila. ogromna cifra

ali, neko od debelo plaćenih menadžera, pretpostavljam, je to računao, nije valjda da su mislili da ih niko nikad neće otkriti