1. Home
  2. Vesti
  3. Trevor Milton, osnivač Nikole dobio četiri godine ‘apsa
Trevor Milton, osnivač Nikole dobio četiri godine ‘apsa
19

Trevor Milton, osnivač Nikole dobio četiri godine ‘apsa

4.13K
19
Podelite sa prijateljima:

Ogromno interesovanje je na tržištu, pa posedično i na berzi, privukla korporacija Nikola Motor i posebno njen osnivač Trevor Milton, koji je ujedno obavlja i funkciju izvršnog direktora. U više navrata smo pisali o firmi, nesuđenom ortakluku s General Motors, optužbama da je silovatelj i prevarant. Sada stiže vest o tome da je Milton osuđen, između ostalog, na četiri godine zatvora. Biznismen je optužen i kasnije osuđen za prevaru putem lažnih izjava o poslovanju svoje korporacije.

Prošlo je više od tri godine otkako se Trevor Milton suočio sa pravdom. Osnivač Nikole, specijalista za električne i vodonične kamione, tokom 2020. godine je podneo ostavku upravo zbog toga. Presuda nije nova, doneta je još prošle godine, ali je osuđenik čekao izricanje visine kazne za prevaru.

Rešenje suda je sada zvanično, pa će tako Milton pored četiri godine zatvora, patiti i zbog dosuđene zaplene imovine, novčane kazne od milion američkih dolara, i povrh svega još tri godine uslovne slobode kada odsluži kaznu. Milton je kriv za davanje nekoliko relevantnih ali lažnih izjava, izrečenih s ciljem privlačenja ulagača. Konkretno, naredio je objavljivanje video snimka sa njegovim električnim kamionom, ali materijal nije bio autentičan, o čemu smo opet naširoko pisali u prošlosti.

Istina je da vozilo nije bilo osposobljeno za vožnju, iako je predstavljeno kao da jeste, jer se navodno kretalo samostalno. To jeste bilo tačno ali je kretnja kamiona uslovljena nizbrdicom na kojoj se vozilo nalazilo, a ne radom pogonskog sklopa. To je privuklo mnoge investitore i uzrokovalo da je vrednost akcija njegove kompanije naglo porasla. Vrednost akcija je porasla na 80 američkih dolara, dok je njihova cena sada i niža od jednog dolara. Lakoverni i prevareni investitori su izgubili ukupno 660 miliona dolara.

Nakon što su gomile laži razotkrivene, a Komisija za hartije od vrednosti (zloglasni američki SEC) pokrenula je istragu. Od 2020. Nikola je kažnjen sa 125 miliona dolara. U tom trenutku Milton je napustio svoju kompaniju.

Nažalost, ma kakva Amerika bila (a jeste, daleko joj lepa kuća), možemo samo da zavidimo stanovnicima iste. Tamo oni koji slažu da je teško komercijalno vozilo u voznom stanju (a nije) dobiju godine zatvora i stotine miliona dolara kazne, dok kod nas oni koji slažu da postoji teško komercijalno vozilo, mitski Mercedes iz Ikarbusa, i obmanu za još bukvalno hiljadu dramatičnih stvari koje uništavaju živote budućih generacija zadužujući ih za enormne iznose kod kineskih, azerbejdžanskih, arapskih i ostalih dobročinitelja, dobijaju mogućnost da na izborima urade ponovo ono što najbolje i jedino znaju.

Da slažu i ukradu!

AutoRepublika

(4125)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovaj poslednji pasus kanda je posvećen jednom šoferu stare Čkode ?
😊
Zna on dobro da mi nismo Amerika i da nema razloga ni najmanje da brine od rizika primene zakona …

M M

Naprotiv,
ovde se takve sposobnosti, cene, neguju, i izdvajaju sposobne od nesposobnih 😉
A jesi video šta je Čkoda, još služi ko nova.
Štedi na autu, a kupio najsavremeniji helikopter. Ne haba gume, šta ga briga 🙂

MRN

😀😀😀

Kosta

👏👏👏👏👏 bravo za zaključak, poenta priče je da je ovo jedno duboko nesrećno društvo. Srbima stvarno možeš sve da obecas jer imamo pamćenje zlatne ribice, a nažalost ni pamet nije mnogo odmakla. Ne vidim drugog objašnjenja za sve ovo. Od jednog popisa do drugog „nestalo“ je 700.000 ljudi. Oni kojima IQ prebacuje u trocifrene brojeve su verovatno otišli jer sve ovo vredja inteligenciju normalnog čoveka. Ako su budućnost ove zemlje bitange, starlete i penzioneri onda mi je još draže što sam otišao. Pozdrav iz najsrecnije zemlje i najboljeg grada na svetu za život, Beča.

Night Rider

Daleko je to sve od onoga kako je nekad bilo i kako stoji u zadnjoj recenici. Npr. Nemacka pre 10 godina kad sam u nju dosao i danas je nebo i zemlja, naravno neusporedive su to drzave sa Srbijom ali primetan je konstantan pad kvaliteta zivota. Imigranti su velike gradove pretvorili u nesigurne oaze, plate vise ne mogu da prate inflaciju, nekretnine otisle u nebo i vecina mladih nemaca ne vidi bolju buducnost. Trenutna vlada je najgora posle drugog svetskog rata i vodi ovu drzavu u sunovrat. 08.01 se sprema veliki strajk u celoj drzavi jer se sve losije zivi… Pročitaj više »

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Night Rider
Kosta

Slažem se, nije kao što je bilo (zvuci kao gastarbajterski kliše), ali daleko od toga da je loše. Jednostavno, ne može više da se menja auto na dve godine i to je sad njima smak sveta, nisu oni osetili stvarno šta je tvrdo. Tu se razlikuju Austrija i Nemačka, nema toliko migranata, neće ovi da plaćaju AMS džabalebarosima, imaju dovoljno svojih na socijali, samo im još trebaju garavi. Možeš da setas usred noći po Beču lagano, neće ništa da ti fali. Dosta Nemaca je prešlo da živi ovde i zanimljive su mi njihove čarke 🙂 kad se povede tema ko… Pročitaj više »

BB

Prije 15-tak godina u Beču nam koleginica pokazuje neku tvrđavu i kaže: Dotle su Turci došli najdalje, pa su onda istjerani…
Pitam ja: Ako su istjerani, odakle ovolike radnje gdje se prodaje kebab? 🤣😂🤣

A u Beču nema migranata? A šta si ti tamo onda? Domicilno stanovništvo? Pa ti si migrant 😀

Kosta

Ja sam gastarbajter, od mene bar ima neku korist Austrija, oni su klosari koji neće da rade i ne žele da poštuju vrednosti i zakone zemlje koja ih je primila. Misle da im je neko nešto dužan i da su Bogom dani. Tih klasičnih garavaca kojih je Nemačka puna nema u Beču.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Kosta
Vlada Legenda

U prilog trocifrene IQ vrednosti…..ja,sa svojih 149,nažalost ne mogu nigde iz ove prćije, a koliko sutra bih ,uz adekvatnu ponudu,otišao i na Novi Zeland !
Jedino da isključim savest i zaboravim na porodicu….a to je ipak neizvodljivo !Teška priča….

Night Rider

Vlado ko hoce nadje put ko nece nadje izgovor.

Kosta

Spajanje porodice je rešenje, Vlado. Dodjes prvo ti, sredis vizu i onda dovedes porodicu. Veruj da uopšte nije teško, samo je nama najveci problem da izadjemo iz zone komfora. Inače mrzim tu izreku, ali je najprigodnija za ovu temu.

Meridian 2

Ponekad je potrebno Solomonsko resenje”Gordijevog cvora”!

A b

Znaci 660 miliona uzeto naivcima, i onda drzava uzme sebi 125 miliona od toga?? Pa zar nije trebalo vratit ljudima pare pa ga onda kaznit?

Bungi

Priča Ikarbusa je ponovljena priča Zastave i drugih društvenih, kasnije državnih preduzeća.O „vladavini prava“ u SAD, toj „kolijevci“ demokratije ne bih puno da trošim riječi.Ti „pošteni“ evropski doseljenici su pobili oko 80 000 000 sjevernoameričkih indijanaca i oteli im zemlju.???Mislim da su samo plemenu Delaver platili nešto za zemlju, sve ostalo oteli.Koji sud će da sudi tim razbojnicima kojih se dosad namnožilo oko 300 miliona.?????

DSB

Grdno se varate ako u Americi pravosuđe radi dobro svoj posao samo zbog poštenja. Tamo vlada kapital i kao što u članku piše investitori su izgubili 660 miliona dolara. I upravo zbog toga je dobio takvu kaznu. Tamo se štite kapitalisti. Što se tiče običnog čoveka, nije mnogo bolje nego kod nas.

BB

I izvoze demokratiju širom svijeta, kod nas srušili fabrike, mostove, oteli dio države, oteli naučni rad od naših naučnika (nije ispoštovan testament) pa im nije bilo dovoljno nego su oteli i ime i prezime najvećeg. Prezime su strašno sufinansirali dok nije počeo da zarađuje i bude dominantan faktor. Eto, ime nije imalo te sreće da bude sufinansirano, pa nije uspjelo…

A oni nama poslaše Hileta, iako ga slušamo opet nam ne ide.

Super je ta demokratija, sve ti ide od ruke, velike plate, velika dobit, razvijena infrastruktura, jednom rječju: nad svijet… Sve dok imaš nekog da opljačkaš…

d.r.

Da…
Kako se zove to kada Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch daju netacne bonitetne ocjene?
Da li su odgovarali za to?
Da li je opravdanje, iskazano u postupku, „ako mi ne damo pozitivnu ocjenu, dat ce je konkurentska firma“ dovoljan pokazatelj?
Da li je to Amerika&EU?!
Najvece prepare nismo smislili mi sa Balkana, niti imamo pristupa takvom „trzistu“.
Znaci da je NIKOLA kompanija koja je nekome u momentu zasmetala, nista vise.
Da je drugacije, taj „strasni“ SEC bi odavno zatvorio pomenute rejting kuce, dosta banaka, itd.

BB

👏