1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: BMW Serija 02
AR pijaca klasika: BMW Serija 02

AR pijaca klasika: BMW Serija 02

169
4
Podelite sa prijateljima:

Nasuprot današnjim vremenima kada se kao brend bori za titulu svetskog bestselera u kategoriji premijum automobila, nekada davno su zaista postojala vremena kada je BMW bio u velikoj krizi. Svakako mu nije pomoglo što je bio masovni proizvođač mehanike za avione za Nemačku u Drugom svetkom ratu, ali su ga baš nacističke veze spasile krajem pedesetih godina prošlog veka.

Zahvaljujući novim investitorima je debitovao model Neue Klasse („Nova Klasa“) i preporodio situaciju u kompaniji, a ovaj automobil je postao dovoljno fleksibilan da zadovolji još nekoliko kategorija.

Jedan od njih se zvao Serija 02 i bio je pozicioniran ispod Nove Klase kao manja, jeftinija i sportska alternativa. Sa dužinom od tek 4,2 metra, Serija 02 se smatra prethodnikom današnje Serije 3. U proizvodnji je bio od 1966. do 1977. godine i nudio se kao kupe, heč i kabriolet.

Verzija koja privlači najviše pažnje je svakako ona čuvena s oznakom 2002 i konfiguracija iste visokih performansi pod imenom Turbo. Kao što mu ime kaže, reč je o jednom od prvih turbobenzinaca izbačenih direktno iz fabrike, iako je General Motors zapravo bio pionir desetak godina kasnije.

O modelu 2002 i o verziji Turbo smo pisali dosta puta, pa smo za ovu pijacu dana izabrali jedan drugi automobil, koji je skoro jednako redak i skupocen. Reč je o kabrioletu i bio je deo ponude od 1967. do 1975. godine. Prva generaciju je proizvodio baš BMW od 1967. do 1971. godine i napravljeno je 1.682 primerka. Onda je posao poveren samostalnoj kući Baur i oni će da naprave još 2.517 jedinica do spomenute 1975. godine.

Baur je bazirao proizvodnju oko novog 2,0-litarskog benzinca, dok je ranije primerke pokretao 1,6-litarski benzinac sa 84 konjske snage. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. I pored relativno skromne snage, Serija 02 je bila relativno brz automobil za svoju klasu. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 10,9 sekundi uz maksimalnu brzinu od 160 km/h.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1969. godine, što znači da pripada prvoj seriji, a to je i vrlina i mana. Dok će neki kritikovati manjak snage, drugi će reći da je automobil ređi, pa samim tim i vredniji. Nalazi se u gradu Meridijan unutar američke savezne države Ajdaho i do sada je prešao tek devet hiljada kilometara.

Iako se nalazi „preko bare“, spomenućemo da je vozilo originalno prodato u Nemačkoj, a onda importovano u Englesku 1982. godine. Nakon toga ga je kupio sadašnji vlasnik, uvezao u Sjedinjene Američke Države i finansirao restauraciju krajem devedesetih godina prošlog veka. Pošto je Serija 02 bila najjeftiniji BMW tokom godina kada se nudila, takođe je pružala malo šta od opreme. Spomenućemo 13-inčne felne, kožna sedišta i prednje disk kočnice.


Aukcija je donela 47 ponuda, a najviša je iznosila 43.250 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

BMW 2002 – san moje mladosti! I danas imam veoma prijatan osecaj kada ga vidim!

Matori

+1

Renault Terminator🇷🇺Z

.

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Renault Terminator🇷🇺Z
Renault Terminator🇷🇺Z

Mali off..završim danas sa poslom,upalim auto kada ono poruka od BMW „Frohe Festtage“ u prevodu „srećni praznici“.
Vlasnici BMW-a jel još kome stiglo ovako nešto?
comment image