1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovo je najlakši Porsche 912 na svetu sa potpuno ugljeničnom karoserijom
Ovo je najlakši Porsche 912 na svetu sa potpuno ugljeničnom karoserijom

Ovo je najlakši Porsche 912 na svetu sa potpuno ugljeničnom karoserijom

573
1
Podelite sa prijateljima:

Restomod je portmanto od reči „restauracija“ i „modernizacija“. Ovaj rastući trend sastoji se od restauracije ili čak transformacije starih automobila dajući im prednost savremenog tehnološkog napretka. 

KAMM, kompanija sa sedištem u Budimpešti, lansira Porsche 912c. Ovaj revidirani 912 ima specifičnost u vidu težine manje od 700 kg zahvaljujući potpunoj upotrebi ugljeničnih vlakana za njegovu karoseriju. Cena ovog automobila počinje od 400 hiljada evra u standardnoj konfiguraciji, isključujući prilagođavanje.

Porsche 912 se plasirao na tržište između 1965. i 1969. godine kako bi ponudio ekonomičnu alternativu legendarnom 911, drugom serijskom modelu koji je proizvodila marka iz Štutgarta nakon modela 356. Njegova karoserija je bila zasnovana na onoj od 911 i 1.6 četvorocilindričnog motora tipa bokser iz 356 SC čija je snaga smanjena sa 95 na 90 KS. Tjuner KAMM se specijalizovao za restomodovanje ove popularne verzije 911 kako bi je transformisao u moderan automobil visokih performansi sa znatno smanjenom težinom.

KAMM je već lansirao 912c prošle godine sa poluugljeničnom karoserijom i 2,0 litarskim četvorocilindričnim bokser motorom koji je pripremio JPS Sport, hlađen je vazduhom i pojačan elektronskim ubrizgavanjem sa malim lukom. Rezultat: snaga od 190 KS pri 7.200 o/min i težina od samo 750 kg. Tjuner ide još dalje sa novom iteracijom 912c sa prerađenom aerodinamikom i čija karoserija u potpunosti od ugljeničnih vlakana daje težinu od samo 699 kg, ili 300 kg manje od originalnog 912.

Ali to nije sve: prozori su napravljeni od polikarbonata, kočnicee, izduv, spojnica i vešanje su delovi visokih performansi, dok je 4-stepeni menjač zamenjen ručnim menjačem sa 5 brzina. Što se tiče motora, KAMM bi trebalo da optimizuje efikasnost trenutne jedinice da pređe granicu od 200 KS i dobije odnos težine/snage niži od 3,5 kg/KS.

Mađarski proizvođač najavljuje neograničene mogućnosti prilagođavanja, čineći svaki 912c jedinstvenim komadom. Sedišta, felne (ugljenične ili ne), unutrašnji završni nivo i isporuke po meri pojavljuju se u dobro opskrbljenom katalogu opcija. Ova verzija 912c iz 2024. takođe nudi klima uređaj, kao i poboljšanu audio i telefonsku povezanost u poređenju sa 912c iz 2022. sa kojim koegzistira u KAMM-ovom asortimanu koji se sada sastoji od dva modela.

Da bi neko došao u posed ovakvog modela potrebno je da doveze (ili nabavi) svoj Porsche 912 tako da se može u potpunosti obnoviti i pripremiti. 912c 2024 počinje sa cenom od 360 hiljada evra (bez opcija) za kompletnu restauraciju kolekcionarskog automobila koju obezbeđuje kupac, i od 400.000 evra u slučaju da je KAMM odgovoran za pronalaženje retkog bisera koji je predodređen da se transformiše u 912c.

Cena je 40.000 evra veća od verzije sa poluugljeničnom karoserijom od 750 kg. KAMM ne otkriva proizvodne ciljeve, čak ni broj porudžbina zabeleženih do danas, ali najavljuje isporuku prvih primeraka početkom naredne godine.

AutoRepublika

(573)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Vladimir Bojkovic

Budalastina,od pola miliona evra.ovo ko ima 3,skupa pa jos jedan excentrican.nesto kao Shopard satovi.za te pare moze da nadje 2-3 super Porse_a.inace volim ovaj model,ali voznja u njemu spartanska,ako ste malo visi.motor nista posebno.brze ide BMW3,sa motorom5u kucnoj radinosti.zaboravih M3iM5,petlovo brdo-rusanj:305-315km/j