1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zašto ponavljati originalnu grešku?
AR pijaca klasika: Zašto ponavljati originalnu grešku?

AR pijaca klasika: Zašto ponavljati originalnu grešku?

578
1
Podelite sa prijateljima:

U svetu kolekcionara klasičnih automobila, obično postoje dve grupe. Jedna od njih je ona koji vole i žele originalnost i hoće da njihov ljubimac bude baš onakav kakav je napustio fabriku. Poželjno je da nije restauriran ako je još uvek uvek solidno očuvan, a ako se već restauracija radi, onda ne smeju da se rade modifikacije.

Međutim, postoje i oni kojima zastarela tehnologija nije toliko interesantna već se dive klasiku zbog njegovih dizajnerskih linija, ali u suštini, hoće da im mehanika ne zadaje glavobolje već samo da okrenu ključ i voze. Njihova logika je, „zašto ponavljati greške iz prošlosti?“. Za takve mušterije je najbolja solucija takozvani „restomod“, gde se sačuva originalna školjka, a onda ugrađuje potpuno nova mehanika. Ukoliko pripadate ovoj drugoj grupi kolekcionara i pri tom volite Porsche, onda ne postoji bolji izbor od firme Singer Vehicle Design.

Ova samostalna kuća je osnovana 2009. godine u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i bavi se isključivo restomodom generacije 964 modela Porsche 911. Takva oznaka nam govori da je reč o sportisti koji je silazio sa pokretne trake od 1989. do 1994. godine, a Singerov specijalitet su oni atmosferski motori (doduše, u poslednje vreme su eksperimentisali i sa turbobenzincima).

Nije bilo potrebno mnogo vremena da tjuner stekne ime i imidž i danas ima dugačku listu mušterija, iako njegove usluge nisu ni malo jeftinije (štaviše, koštaće daleko više nego originalni Porsche 911).

Uzmimo za primer model iz 1990. godine sa priloženih fotografija. U tipičnom Singerovom stilu, od vozila je sačuvana samo školjka, a čak i onda neki delovi, potput krila, vrata i haube, su napravljeni od plastike ojačanom ugljeničnim vlaknima. Na prvi pogled ovaj automobil izgleda kao svaki drugi 911 od pre 30 i kusur godina, ali kada sagledamo detalje, vidimo da je veoma specijalan.

Najmoćniji atmosferski motor u 964 je bio onaj radne zapremine 3,6 litara sa 256 konjskih snaga, a to mu je omogućavalo maksimalnu brzinu od 264 km/h. Međutim, Singer je eliminisao takvu mehaniku i ugradio novi 4,0-litarski motor sa 390 „grla“. Performanse nisu poznate, ali eksperti smatraju da bi trebalo da bude brži nego bilo koji serijski 964 ikada proizveden.

To bi u teoriji trebalo da znači da može da juri više od 290 km/h, koliko je inače iznosila maksimalna brzina modela 964 Turbo 3.6. Doživljaj je popunjen sa šestostepenim manuelnim menjačem, a pogon je na zadnje točkove. Automobil je dobio još nekoliko modernih detalja kao što su 17-inčne felne, sedišta Recaro i klima uređaj.

Singerov Porsche se inače nalazi u gradu Braunberg unutar američke savezne države Indijane i prešao je tek 12.800 kilometara od kada je restomod kompletiran pre devet godina. U oglasu se navodi da je ova školjka takođe bila i u sudaru, ali to se desilo pre nego što je dopao u ruke ove tjuning kuće.

A cena? Sećate se kada smo rekli da nikako nije jeftin? Pa ovaj put najviša od šesnaest ponuda je iznosila 955 hiljada dolara, ali ni to nije bilo dovoljno da promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(578)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Licno sam pristalica restomoda – i ako do kraja zivota necu uspeti da na taj nacin napravim svoj zeljeni auto. 🙂 Za Singera znam odavno, citao sam i gledao vise izvestaja o njegovom radu. On je perfekcionista koji pravi fantasticne stvari, njegovi automobili su savrsentstvo do poslednjeg detalja. Moje najdublje postovanje!