1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kengur u Americi
AR pijaca klasika: Kengur u Americi

AR pijaca klasika: Kengur u Americi

231
0
Podelite sa prijateljima:

Značka SS je ona zahvaljujući kojoj zastane dah svakom ljubitelju Chevroleta. Skraćenica je za Super Sport i debitovala je 1961. godine na modelu Impala. Nakon toga smo je viđali i na modelima nazvanim Camaro, Chevelle, El Camino, Nova i na raznim pikap kamionetima, a uvek je predstavljala vrhunac sportske ponude.

Ruku na srce, Chevrolet se često našao i na stubu kritika pošto je SS takođe bila sraćenica nacističke paravojne organizacije Schutzstaffel, pa je na nekim tržištima bio primoran da je eliminiše, ali „preko bare“ svako novo predstavljanje noviteta sa oznakom SS je uvek bio veliki događaj.


Sada kada znamo ovu kratku istoriju, potrebno je da se vratimo u period od pre desetak godina kada je General Motors doneo odluku da uveze model Holden Commodore iz Australije u Sjedinjene Američke Države. To nije bio prvi pokušaj, pošto se prethodna generacija prodavala pod imenom Pontiac G8 „preko bare“, ali je ovaj put čast dobio Chevrolet. Nazvan je kratko i jednostavno SS i predstavljao je alternativu svima onima kojima je Dodge Charger R/T i SRT bio previše čest na putevima.

SS će da bude deo ponude od 2014. do 2017. godine i u tom periodu će privući 12.860 kupaca. Ono što ga je razlikovalo od drugih Chevroletovih limuzina jeste podatak da je imao osam cilindara ispod haube, pogon na zadnje točkove i manuelni menjač.

Pokretao ga je 6,2-litarski atmosferski benzinac sa 415 konjskih snaga, a pored standardnog šestostepenog manuelnog menjača je postojao i automatik sa istim brojem prenosa. Mogao je da ubrza od nule do 100 km/h za 4,5 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od 256 km/h. Spomenućemo da je takvo zadovoljstvo koštalo 45.770 američkih dolara ili 59.364 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2015. godine i trenutno se nalazi u gradu La Krescenta unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao 27.200 kilometara i da, poseduje poželjniji šestostepeni manuelni menjač.

SS je stizao samo sa atmosferskim motorom direktno iz fabrike, ali automobil sa priloženih fotografija ima ugrađen i kompresor kompanije Magnuson. U oglasu se ne navodi kolika je trenutna snaga, ali bi trebalo da bude za 150 do 200 „grla“ viša nego ona koja karakteriše primerke izašle iz fabrike.

Vozilu su ugrađene i druge modifikacije da pariraju uvećanoj snazi. Ističe se nov sistem ogibljenje, a nove su i kočnice, ali je menjač ostao identičan. Vlasnik navodi da ovaj SS ne može da zadovolji zakone iz oblasti nivoa štetnih izduvnih gasova u Kaliforniji zbog navedenog tjuninga, ali da je legalan za upotrebu u svakodnevnom saobraćaju u svim drugim američkih saveznim državama.

Model SS je stizao napucan opremom, već prilikom izlaska s fabričkog placa, pa samim tim ima svu onu tehnologiju koja se smatrala modernom pre desetak godina.


Aukcija je donela 35 ponuda, a najviša je iznosila 42.250 američkih dolara. Međutim, to nije bilo dovoljno da Chevrolet SS promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments