1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault (2. deo)
AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault (2. deo)

AR pijaca klasika: Nissan pre nego što ga je upropastio Renault (2. deo)

1.16K
1
Podelite sa prijateljima:

Protekle sedmice smo analizirali Nissan 240SX kao jedan od primeraka kako je japanski proizvođač vozila funkcionisao pre nego što je ušao u brak sa Renaultom. Tada smo zaključili da Francuzi svakako jesu spasili Nissan od finansijskih problema, ali je japanski gigant istovremeno izgubio onaj svoj imidž i reputaciju koja je nekada bila u samom rangu sa Toyotom i Hondom. Tu priču možete da pročitate ovde.

Današnja pijaca nam donosi još jedan legendarni model iz zlatnih dana Nissana.

Reč je o proslavljenom GT-R-u pod kodnom oznakom R32, a on je označio ponovno rođenje jednog od najslavnijih japanskih četvorotočkaša. GT-R se originalno proizvodio u dve generacije od 1969. do 1973. godine pre nego što ga je ekonomska kriza poslala u penziju.

Nissan je ponovo odlično poslovao sredinom osamdesetih godina kada se i rodila ideja o modernoj kreaciji. R32 je debitovao 1989. godine i opstaće u proizvodnji narednih šest godina pre nego što ga zameni čuveni R33. Pokazao se jako popularnim pošto je pronašao 43.937 kupaca i vratio Nissanu onaj ugled koji je sportski model Z izgubio dodavanjem dimenzija i mase na svakoj novoj generaciji.

Postojale su mnogobrojne konfiguracije, ali većinu njih je pokretao 2,6-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji. Razvijao je 276 konjskih snaga i maksimalnih 353 Nm obrtnog momenta. Iako će samostalni tjuneri pokazati da je bio sposoban da podnese daleko veću snagu, u Japanu je tada postojao „džentlemenski sporazum“ proizvođača da neće prelaziti preko 280 „grla“.

Jedini menjač u izboru je bio petostepeni manuelni, a standardan pogon je podrazumevao sistem prenosa snage na sva četiri točka. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 5,4 sekundi uz maksimalnu brzinu od 245 km/h.

Naravno, brojke na pravcu nisu bile specijalitet GT-R-a već je to bila vožnja na stazama i ogroman potencijal za tjuning. Nije retkost da vidimo primerke sa preko hiljadu „konja“ bez da izgube na praktičnosti standardnog modela.
GT-R se nije prodavao u Sjedinjenim Američkim Državama sve do debija sadašnje generacije, ali kako je R32 stariji od 25 godina, tako je legalan za uvoz i korišćenje kao klasik.

Primerak koji vidimo na priloženim fotografijama se trenutno nalazi u gradu Londerhil unutar američke savezne države Floride i do sada je prešao 143 hiljada kilometara. Originalno je prodat u Japanu, a „preko bare“ je stigao početkom godine. Poseduje dugačku listu modifikacija i svakako će učiniti jednog kupca izuzetno ozarenim.


A taj kupac je morao da izdvoji 68 hiljada dolara. Imao je veliku konkurenciju pošto je prodavac dobio čak 71 ponudu, što je brojka koju nismo videli u skorije vreme. Na kraju dana, još jedan dokaz u kakvom ugledu nekadašnji Nissani uživaju…

Zoran Tomasović

(1157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Jao moram nešto da ti pokažem,ne znam dal to sad uradim ili kada oribam Bembaru,svaki vikend ide tuširanje bez obzira na vrijeme,orlo-gorlo ide na pranje..