1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: NOV NOV NOV Ford Focus SVT
AR pijaca klasika: NOV NOV NOV Ford Focus SVT

AR pijaca klasika: NOV NOV NOV Ford Focus SVT

2.39K
1
Podelite sa prijateljima:

Ostalo nam je još oko godinu dana da uživamo u modelu Ford Focus, pre nego što bude poslat u penziju i zamenjen još jednim u nizu bezličnih krosovera. Dok ovaj heč danas i ne privlači toliko pažnje u klasi Golfa, malo je reći da je bio revolucionaran, onda kada je debitovao 1998. godine.

Nikada ranije nije viđen toliko sportski pristupačan automobil koji je na stazama mogao da parira značajno skupljim rivalima, a njegovo ogibljenje je bilo toliko ispred svog vremena da je Volkswagen brzo privukao sebi celokupni Fordov dizajnerski tim.


Focus je od prvog dana planiran kao globalni model koji bi se prodavao širom sveta. Prva generacija je imala i svoje verzije visokih performansi. U Evropi su to bili ST i RS, a za Jenkije, SVT je bio najmoćniji i najbrži Focus prve generacije u izložbeno-prodajnim salonima.

Nudio se samo kao heč sa troje vrata i razvijen je od strane tadašnjeg Special Vehicle Teama, po čemu je ujedno i dobio ime. SVT je takođe bio zaslužan za neke druge modele kao što su Mustang Cobra i F-150 Lightning. Model Focus je pokretao atmosferski dvolitarski motor sa 170 „konja“ i maksimalnih 196 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

Spomenućemo da je ubrzanje do nule do 100 km/h oduzimalo 7,9 sekundi uz maksimalnu brzinu kretanja od 220 km/h. Focus SVT će biti deo ponude od 2002. do 2004. godine i u tom periodu će biti prodato 14.003 primerka po početnoj ceni od 17.995 američkih dolara (oko 30.713 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Upravo je visoka cena, koja je ulazila u teritoriju Mustanga sa osam cilindara ispod haube, bila jedan od ključnih razloga za slab komercijalni uspeh. SVT je takođe koštao čak 5.060 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 8.636 dolara) više nego bazni Focus s tek 40 „grla“ manje, ali se mogao pohvaliti i s modifikovanim ogibljenjem, većim kočnicama, sportskim sedištima i mnogim vizeulnim razlikama.

Primerak iz današnje priče je iz 2003. godine i nalazi se u gradu Livonia unutar američke savezne države Mičigen. Ono što ga čini posebnim jeste podatak da je te godine, samo 301 primerak napustio fabriku u narandžastoj boji, a posebno je impresivno što na satu stoji brojka od tek 345 prevaljenih milja (552 kilometara).

Nije nam poznato zašto je toliko malo vožen tokom poslednje dve decenije, ali se u oglasu navodi da nikada nije imao privatnog kupca već da je zadnjih dvadeset godina proveo u izložbeno-prodajnom salonu, pa je moguće da je služio samo za promocije. SVT je već bio napucan opremom i onda kada je izašao direktno iz fabrike, a ovaj primerak stiže sa takozvanim paketom „Eurom“ koji je dodavao šiber, farove tipa HID i grejače u prednjim sedištima.


Do kraja aukcije je ostalo još tri dana, a trenutno najviša od sedam ponuda iznosi šesnaest hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(2389)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Opako dobra zverka, Focus mk1 i mk2 su bas promenili klasu. Ovi kasnije.. Nekako komercijala… Mada su i oni odlicni