1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Hondina Acura pre Acure
AR pijaca klasika: Hondina Acura pre Acure

AR pijaca klasika: Hondina Acura pre Acure

314
2
Podelite sa prijateljima:

Istorijske knjige kažu da su automobilski proizvođači iz Japana počeli sa radom na luksuznim brendovima kao što su Acura, Infiniti i Lexus tek tokom osamdesetih godina prošlog veka, ali ako analiziramo situaciju, videćemo da su počeci u stvari bili značajno ranije. Možda ne sa značkama spomenutih premijum brendova, ali još tokom sedamdesetih godina je bilo moguće kupiti Hondu, Nissan i Toyotu sa više opreme, dopadljivim imidžom, snagom i prestiža nego što su imali ikada ranije.

Napad Honde je predvodio model Prelude u vreme kada je ovaj proizvođač uglavnom zavisio od modela kao što su Civic i Accord.

Prelude je započeo novu revoluciju i sa pravom se smatra začetnikom onoga šta će divizija Acura da postigne kasnije. Prva generacija je debitovala 1978. godine i ruku na srce, moramo odmah da kažemo da je zapravo bila prepakovani Accord.

To je zato što je Prelude delio platformu, motore, ogibljenje i kočnice sa popularnom limuzinom, ali sa dosta dopadljivim stilom u kupe formi. Naslednik je stigao 1983. godine i podigao stepenicu na još viši nivo. Videli smo visoku tehnologiju, aerodinamični dizajn i opremu kojoj bi pozavideli i mnogi luksuzni automobili.

Prelude druge generacije je originalno pokretao 1,8-litarski benzinac sa 100 konjskih snaga, ali je 1986. godine predstavljen i još viši sportski paket opreme pod značkom Si. Mogao se dobiti sa 2,0-litarskim motorom sa 110 „grla“, ali i sa značajno većim maksimalnim obrtnim momentom.

Snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, mada je u izboru bio i trostepeni automatik. Si je pružao ubrzanje od nule do 100 km/h za deset sekundi i maksimalnu brzinu od 192 km/h, ali još bitnije od svega, kupcu bi doneo i veće kočnice, modifikovano ogibljenje i sportske branike. Takvo zadovoljstvo je koštalo 15.464 američkih dolara (današnjih 41.530 „zelembaća“) ili oko tri hiljade najmanjih zelenih novčanica (današnjih 8.055 dolara) u poređenju sa baznom konfiguracijom STD (žešće ime, zar ne?).

Svakako visoka cena, posebno ako ga uporedimo sa ključnim rivalom kao što je Toyota Celica, ali je popularnost Honde na američkom tržištu bila toliko velika tokom osamdesetih godina da nisu imali problema da privuku kupce.
Primerak iz današnje priče je iz 1987. godine i nalazi se u gradu Vol Taunšip unutar američke savezne države Nju Džerzi.

Poseduje sve one poželjne karakteristike kao što su spomenuti 2,0-litarski motor, manuelni menjač, crvenu boju i do sada je prešao svega 4.200 milja (oko 6.720 km). Ovo je takođe bogato opremljen Prelude i može se pohvaliti sa 13-inčnim felnama, šiberom, spojlerom pozadi, klimom, prozorima sa staklom pokretanim pritiskom na dugme, tempomatom i još mnogo toga. Nije nam poznato zašto je kilometraža toliko skromna, pošto je Prelude bio veoma popularan polovnjak među mlađarijom i masovno je tjuniran za ulično trkanje, pa samim tim pronaći primerak u ovakvom stanju bez modifikacija, jeste velika retkost.


To se odrazilo i na cenu i aukcija je privukla čak 59 ponuda od čega je najviša iznosila 79 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Jedno divno iskustvo sam imao sa EU modelom.

MRN

Deluje kao da je nov 😊