1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kada čak i Amerikanci preteraju
AR pijaca klasika: Kada čak i Amerikanci preteraju

AR pijaca klasika: Kada čak i Amerikanci preteraju

2.20K
9
Podelite sa prijateljima:

Verovatno okrećete očima i kažete, „pa kad još oni pa nisu preterali“, i bili biste zaista u pravu. Jenkiji su kroz istoriju imali toliko da izvinite „proseravanja“, da bi priča zapravo bila mnogo kraća kada bismo vam pričali o slučajevima bez preterivanja, ali je bilo događaja kada bi šokirali i sami sebe koliko daleko su otišli sa putničkim vozilima.

Uzmimo za primer pikap kamionete. Većina stanovnika ove države ih koristi kao putnička vozila za svakodnevni prevoz, a tek s vremena na vreme za obavljanje poslova.

U takvim uslovima bi šest ili osam cilindara ispod haube bilo više nego dovoljno, ali s vremena na vreme je potrebno napraviti nešto suludo, nešto što će dovesti do toga da sve oči javnosti budu baš na vama. Tako nešto se desilo 1994. godine kada je svetlost dana ugledao revolucionarni Dodge Ram.

Posle dugo godina gledajući Fordu i Chevroletu u leđa, divizija korporacije Chrysler je predstavila drugu generaciju svog kamioneta i tržište nikada više nije bilo isto.

Ono što je proslavilo Ram jeste podatak da je po mnogim karakteristikama zaista izgledao kao umanjeni kamion. To se posebno odnosi na prednja krila i na način na koji je hauba bila odvojena od njih. Koliko je ovaj model bio popularan možda najbolje potvrđuje njegova prva prodajna godina.

Prethodnik je privukao tek 95.542 kupca u svojoj poslednjoj godini (1993.) da bi novi model u roku od dve godine stigao da cifre od 410 hiljada jedinica, što ga je stavilo na treće mesto na listi bestselera. Mogao je da se dobije sa bogatom ponudom benzinskih i dizel motora, a u centru pažnje se našao onaj sa oznakom Magnum V10.

Rad na njemu je započeo krajem osamdesetih godina, s ciljem da se pruži obrtni momenat dizela, ali za ljubitelje benzinaca pošto kao što znamo, Amerikanci su uvek prefirirali takvu tehnologiju. Originalno je trebalo da pokreće i čuveni Dodge Viper, ali će inženjeri kasnije razviti poseban motor iste zapremine za sportistu.

Magnum V10 je bio deo ponude Rama od 1994. do 2003. godine i razvijao je 310 konjskih snaga i maksimalnih 610 Nm obrtnog momenta iz radne zapremine od 8,0 litara. Radi poređenja, Ford je u istom periodu nudio zastareli 7,5-litarski benzinac (ali sa osam cilindara) i tek 245 „konja“ dok je Chevroletov 7,4-litarski takođe pokazivao godine i bio za deset „grla“ moćniji. U suštini, Dodgeov motor Magnum V10 je u svoje vreme bio svetlosne godine ispred konkurencije.

Kao što smo spomenuli, prodaja Rama nikako nije bila skromna, pa samim tim se još uvek može često videti na američkim putevima, ali onaj sa motorom sa deset cilindara je ipak ređi. Čak i u slučajevima gde bi neki primerak završio u sudarima, brzo bi pronašao novog kupca pošto je veoma popularan u hot rod kulturi. Tako da, pronaći ga u besprekornom stanju kao što možete da vidite na priloženim fotografijama jeste retka pojava.

Ovaj kamionet je proizveden 2001. godine i do sada je prešao 82 hiljade milja (131.200 kilometara). Pored spomenutog motora sa deset cilindara takođe poseduje i četvorostepeni automatski menjač i pogon na sva četiri točka.

Originalno je prodat preko izložbeno-prodajnog salona Humes Chrysler Dodge Jeep Ram, u gradu Voterford unutar američke savezne države Pensilvenije dok je danas u San Hozeu u Kaliforiji. Reč je o konfiguraciji 2500, što znači da poseduje čvršću šasiju od one bazne 1500, a takođe pruža i poželjnu kabinu sa četvoro vrata i prekrivač za prikolicu.


Aukcija je tek otvorena, a trenutno jedina ponuda iznosi pet hiljada dolara.

Zoran Tomasović

(2202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Xtrimi

Oduševljen sam američkim motorima
8000ccm 8.4:1 kompresija i celih 300ks
Zastava 1100ccm 8.4:1 kompresija i celih 55 KS. Celih 8 motora Zastave ko jedan USA.

moron

310 ks iz 8 litara ili 38,75 ks po litri zapremine. Pa, naš „fićo“ je imao u SE verziji 22 kW ili oko 39,8 ks po litri zapremine.
Ali, ovaj RAM je ipak imao značajno veći obrtni moment po litri zapremine 😊

GroupB

Dodge ram……pa tu ima tastaturu da potrošiš sta se sve može napisat….ovako članak 🙄

igi

Koje su mu dimenzije?

Matija

Dodge Ram druga generacija, podaci iz Wikipedije

proizvodnja: 1994–2001
motori:
benzinci: 3,9–8,0 lit. 130–220 kW, 177 – 300 KS
dizel: 5,9 lit. 130–183 kW, 177 – 250 KS
duzina: 5184–6200 mm
sirina: 2014–2375 mm
visina: 1892–1966 mm
rastojanje osovina: 3015–3929 mm

Za tezinu, na zalost, nema podataka.

Matija

Ovaj model mi je poznat jer je i u EU uzburkao javnost. Kakvi marketing zakljucci mogu da se izvuku iz uspesne prodaje ovog modela? 1. Motor sa 10 cilindara, cija je snaga veca od cele tadasnje konkurencije, podigao je ugled/imidz kompletnoj generaciji Rama. U podsvesti kupca koji kupuje jeftiniju varijantu postoji misao: „kupio sam auto koji lici na onaj najjaci!“ To je velika inspiracija za odluku o kupovini. Evropski proizvodjaci dobro poznaju ovaj efekat i ne zale trud i novac da naprave na primer BMW M, Audi RS, Golf GTI, itd. Porse povremeno pravi male serije pod nazivom „sonder Edition“… Pročitaj više »

Top gun

Posedujem model 5.9 V8 magnum 4×4
1500 isti kao na sluci
1999 god quad cab
Prešao 103hiljade
Neponovljiv užitak u voznji

Yankee

Na slici je inace 2500, ne 1500, jer ovaj V10 nije bio dostupan na 1500 sve dok nije debitovao Viperov V10 (na Ram SRT-10). Ali iako su i Viper i Ram imali motore iste zapremine (8,0 litara V10), ta dva motora nisu delila ni jedan deo.

Top gun

Mislio sam na boju , felge,enterijer, i
Ovom na slici fali prednji crni spojler ispod branika
Moj ima i dodatni hladnjak automatskog menjaca