1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Još jedan „ubica iz senke“ traži novog vlasnika
Još jedan „ubica iz senke“ traži novog vlasnika

Još jedan „ubica iz senke“ traži novog vlasnika

393
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilski muzej Volo u istoimenom gradu američke savezne države Ilinois je jedna od najboljih institucija klasičnih vozila sa ove strane brane. Imao sam prilike da ga posetim nekoliko puta, i uvek sam se iznova oduševljavao kolekcijom klasičnih američkih četvorotočkaša koje je takođe moguće kupiti. Voloov specijalitet su retki primerci, a nedavno smo pisali o veoma raritetnom modelu Chevrolet Chevy II sa L79 paketom opreme.

Reč je o jeftinom kompaktnom automobilu u koji je uglavljen performantni motor, pa iako ovaj model izgleda dosadno na prvi pogled, takođe je imao ubrzanje koje je bilo dovoljno impresivno da posrami mnogo veća i zvučnija imena.

Ispred nas je sada još jedan model popularano nazvan spavač (sleeper), koji sigurno neće privući pažnju svojom pojavom, sve dok ne vidite šta se nalazi ispod haube. Reč o Dodgeu Dartu sa paketom opreme Charger GT iz 1966. godine.

Slično kao i spomenuti Chevy II, i Dart je služio kao jeftino prevozno sredstvo i mogao se naručiti samo s motorima u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara. Ali 1965. godine Dodge je u ponudu dodao i spomenuti Charger GT i u naredne dve godine će biti proizvedeno svega 660 jedinica.

Ono što je razlikovalo ovaj paket od ostatka Dartove ponude je fantastični V8 motor zapremine 273 kubnih inča (4,5 litre) sa 235 „konja“, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača. Bilo je moguće dobiti identičan motor i na standardnom Dartu GT, ali je Charger GT dodavao i veće kočnice, modifikovano ogibljenje i nižu masu koja je iznosila svega 1.190 kilograma.


Prema informacijama dostupnim u navedenom periodu, ovaj model je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za ispod šest sekundi, i sve to po ceni od 2.372 američka dolara (oko 19.255 najmanjih zelenih novčanica u današnjoj vrednosti), što ga je zapravo učinilo jeftinijim od bazne verzije Forda Mustanga.

Pretpostavićemo da se kupcima takav paket i dalje nije dopao i pored visokih performansi, a kao ključni razlog se navodi dosadan stil, zbog čega je Charger GT i dalje izgledao kao jeftini Dart.

Do 1966. godine Dodge je rezervsirao značku Charger za novi mišićavi automobil, dok će Dart nastaviti da nudi opciju sa V8 motorom na nekim drugim verzijama, kao što su: GTS, Swinger i Demon.

Ovaj konkretni automobil je restauriran 2015. godine, i od tada je prešao svega 1.500 milja (2.414 kilometara). Pritom, poseduje sve dokumentaciju koja potvrđuje da se brojevi šasije i motora slažu sa onima kada je napustio proizvodnu traku, a većinski deo karijere je proveo u američkoj saveznoj državi Oregon. Prodavac kaže da je vrednost Chargera GT-a procenjena na 50 hiljada dolara, a njegova tražena cena je 46.998 „zelembaća“.

 

I tako, slično kao i spomenuti Chevy II L79, i ovaj Dart Charger GT je morao da čeka duže od pet decenija da bi dobio pažnju koju zaslužuje, ali…

Ko čeka taj izgleda i dočeka!

AutoRepublika

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments