1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nissan „GT-R“ u karavanskom izdanju
AR pijaca klasika: Nissan „GT-R“ u karavanskom izdanju

AR pijaca klasika: Nissan „GT-R“ u karavanskom izdanju

192
2
Podelite sa prijateljima:

Često volimo da se fokusiramo na Nissanovog velikana pod imenom GT-R, toliko da zaboravljamo da je japanski proizvođač vozila nudio i pristupačnija izdanja. Sve do sadašnje generacije, GT-R zapravo nije bio samostalan model već opcija na kupeu modela Skylinea, a dva automobila su odvojena tek pre petnaestak godina.

Takva platforma je deljena i sa braćom unutar brendova Nissan i Infiniti, a za današnje izdanje pijace smo izabrali model Stagea. Ovaj karavan je praktično bio Nissan Skyline u karavanskom izdanju, a postojala je i verzija 260RS kao GT-R karavan. Pomalo konfuzno, zar ne?


Stagea je debitovao 1996. godine kao direktan rival modelu Subaru Legacy, ali je od prvog dana pružao standardan pogon na zadnje točkove i opcioni pogon na sva četiri točka. Prvu generaciju ćemo viđati u izložbeno-prodajnim salonima tokom narednih pet godina, a kupac će dobijati izbor benzinaca sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji u atmosferskom i turbo izdanju.

Nissan je posebno iznenadio javnost krajem 1997. godine zahvaljujući svojoj diviziji za proizvodnju ekstremnih konfiguracija pod imenom Autech. Oni su predstavili verziju 260RS, takođe nakon što su preuzeli kompletnu mehaniku iz GT-R-a.

Na taj način, 260RS se smatra GT-R-om u karavanskoj verziji, pošto su dva automobila delila motor, menjač, pogon na sva četiri točka, kočnice marke Brembo, ogibljenje i još mnogo toga. To znači da je 260RS pokretao 2,6-litarski turbobenzinac sa famoznih 276 „konja“ (o čemu postoji posebna veoma zanimljiva priča), a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača. Nissan, to jest Autech, će da napravi 1.734 primerka do 2001. godine.

Verzija260RS se prodavala samo na japanskom tržištu, s izuzetkom nekoliko primeraka koji su završili u Australiji, ali danas se smatra klasikom i samim tim je legalan za uvoz u mnoge države. Među njima su i Sjedinjene Američke Države, a baš tamo pronalazimo primerak iz oglasa.

Proizveden je 1998. godine i trenutno se nalazi u gradu San Dijego unutar američke savezne države Kalifornije. Automobil je do sada prešao 133.600 kilometara. Preko bare je stigao početkom godine kada je napunio 25 godina i originalno je bio registrovan u saveznoj državi Montani pre nego što je završio u Kaliforniji.

Jedan od prethodnih vlasnika je ugradio par modifikacija u oblasti sistema za odvod izduvnih gasova, osvetlenja i enterijera, dok je verzija 260RS je uglavnom baš onakva kakva je bila i kada je prvobitno napustila matičnu fabriku u Japanu.


Aukcija je doenal sedamnaest ponuda, a najviša je iznosila 36 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

sportski RWD karavan…..poslastica….

BB

Kako je lijepo vidjeti ravnu liniju krova…

Prosto kada gledaš sliku, ne boli te vrat unaprijed 😀