1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Evropski Jeep
AR pijaca klasika: Evropski Jeep

AR pijaca klasika: Evropski Jeep

153
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagenova istorija proizvodnje vozila za vojne potrebe nam je svima poznata. Sigurno pamtimo modele kao što su Typ 82 Kubelwagen i Typ 166 Schwimmwagen, ako ni po čemu drugom, onda po onim partizanskim filmovima u kojima Bata Živojinović samostalno pobeđuje „Švabe“, ali to je samo mali deo asortimana ovog nemačkog proizvođača vozila.

Nemačka vlada je u posleratnom periodu nekoliko puta raspisivala konkurs za razvoj laganog terenca za vojne namene, a iako Volkswagen nije izlazio kao pobednik, razvoj je takođe doneo neke veoma interesantne modele za ulicu.

Jedan od njih je Type 181 i proizvodio se od 1968. do 1983. godine, a u tom periodu, fabriku su napustila 90.883 primerka. Neki od njih zaista jesu korišćeni za vojne namene, ali većina je završila u civilnoj upotrebi, u Meksiku i nekim državama Južne Amerike.

Upravo je Meksiko bio glavni razlog zašto je Type 181 uopšte pušten u serijsku proizvodnju pošto se tamo „Buba“ prodavala u rekordnim brojevima. U početku ga je pokretao 1,6-litarski benzinac sa 46 konjskih snaga da bi ga kasnije zamenio moderniji 1,5-litarski motor s 54 „grla“.

Snaga se inače prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 23 sekunde dok je maksimalna brzina iznosila 120 km/h. Spomenućemo da je takvo zadovoljstvo na američkom tržištu koštalo 2.750 dolara, ili 19.017 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Kao kod pravog terenskog vozila, njegova šoferšajbna je mogla da se spusti, a vrata da se izvade bez ikakvog alata. Prednja vrata su takođe mogla da se stave nazad, i obrnuto, po čemu je Type 181 bio jedinstven proizvod na tržištu.

Krov je bio platneni i lako se skidao i stavljao, a karoserija je mogla da ponese terete težine koja ne prelazi 400 kilograma. Rani modeli nisu imali čak ni grejač, a on je kasnije dodat, tako što je ubačen mali motor koji je pokretao benzin uziman direktno iz rezervoara.

Iako je model delio platformu sa „Bubom“, spomenućemo da je pod pozajmljen sa većeg modela Karmann-Ghia, dok je ogibljenje bilo slično onom na kombiju s oznakom Type 2.

Primerak iz današnjeg oglasa je iz 1972. godine i nalazi se u gradu Dripling Springs unutar američke savezne države Teksas. Ovo je inače jedan od primeraka sa modernijim 1,5-litarskim benzincem, ali nam je nepoznato koliko je do sada prešao, pošto je vozilo prošlo kroz detaljan proces restauracija i tada je mehanika temeljno osvežena.

Kada agregat je ponovo ugrađen u Type 181, od tada je prešao tek 540 kilometara. Vozilo iz ogolasa je inače originalno prodato u Meksiku, a primerci za to tržište su bili ogoljeni od opreme, što možete da vidite i po priloženim fotografijama.


Aukcija je donela 32 ponude, a najviša je iznosila 18.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

U drugom svetskom ratu tzv. „kübelwagen“ se pokazao kao veoma prohodan na terenu i pored veoma jednostavne tehnike sa pogonom samo na zadnjim tockovima. Dobre terenske osobine dobio je zahvaljujuci motoru postavljenom iza zadnje osovine, tako da je uvek imao dobro opterecenje i trakciju. Po mom misljenju, ovo je simpatican i koristan auto koji pripada istorijskoj tehnickoj kulturi, bez obzira na cijoj strani je nekada bio.