1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li će svi automobili sutrašnjice biti isti?
Da li će svi automobili sutrašnjice biti isti?

Da li će svi automobili sutrašnjice biti isti?

175
2
Podelite sa prijateljima:

Industrijska partnerstva između proizvođača stara su koliko i automobilska industrija. Ali, nedavna najava saradnje između Volkswagena i Renaulta sugeriše na neke preokrete. To je zato što se do sada ovaj kronizam između brendova odvijao na prilično marginalnim projektima.

Uglavnom, neki proizvođač koji je želeo da dizajnira i proizvede kabriolet od kojeg je nemoguće zaraditi, ili koji je mini-gradski automobil iz A segmenta prodao tako jeftino da niko nije zaradio, otišao je kod „kolege“, ali ipak rivala, koji se susreo sa istim problemom.

To je bio slučaj sa bivšom grupom PSA koja je svoje modele Citroen C1 i Peugeot 107 i 108 sklapala u Češkoj Republici na istim linijama kao i Toyota Aygo do prošle godine. To je takođe bila sudbina Mazde MX-5 i Fiata 124 Spider, ili ekskluzivnijih modela kao što su Toyota Supra i BMW Z4, kao i pikapovi Volkswagen Amarok i Ford Ranger.

Situacija se sada možda menja, a razlog su poteškoće koje proizvođači imaju u amortizaciji troškova svojih električnih vozila. Oni su skupi za proizvodnju i kao rezultat toga dolaze na tržište prodajući se po suludim cenama koje nužno ograničavaju njihov uspeh. Čak i najmoćnije grupe ne vide izlaz iz ovog paklenog ciklusa. Osim ako ne udruže snage.

Ford je dobio prednost tako što je proizveo svoj novi Ford Explorer na Volkswagenovoj platformi MEB. A sada je VW taj koji pomoć traži od drugih, i to od Renaulta. To je partnerstvo u podeli troškova razvoja automobila od 20.000 evra, koji bi stoga mogao da ima istu elektromehaničku osnovu kao budući Twingo.

A priori, ništa novo pod suncem industrijskih razmena i saveza. Ford Explorer je kompaktni SUV, u srcu Fordovog asortimana, kao što je 3008 u Peugeotovom. Što se tiče Twinga, kao i njegovog nemačkog pandana, koji će se možda uskoro nazvati ID.1, oba bi u bliskoj budućnosti mogla da postanu najprodavaniji automobili u Evropi.

Svakako, Renault je ispcrpljen svojom komplikovanom prošlošću sa Nissanom i svojom ne baš jednostavnom budućnošću koja je povezana sa podelom između dva entiteta. Stoga ne dolazi u obzir da se govori o bilo kakvom spajanju sa VW-om. Niti Ford to planira.

S druge strane, ovi industrijski savezi bi se mogli umnožiti. Toyota, koja to radi decenijama, takođe bi mogla da prođe kroz jednokratne angažmane. Japanska grupa je konačno objavila svoju ofanzivu u „elektrici“, nakon mnogo odlaganja povezanog sa nevoljnošću njenog bivšeg šefa. Da bi sustigla zaostatak, mogla bi da pozove u pomoć druge proizvođače koji su dalje ispred nje, što se već na neki način dešava.

Kao rezultat toga, do 2035. mogli bismo da vidimo porast kronizma između konkurenata koji su postali saveznici na neko vreme. Ovi savezi, iako su finansijski interesantni za proizvođače, kao i za potrošače, rizikuju da proizvedu značajan efekat standardizacije automobila.

Ova standardizacija je već počela sa baterijama pošto šest glavnih korejskih, kineskih i japanskih proizvođača dele tržište, što je oko dvadesetak brendova. Ali ako su motori i sve platforme slični, postoji veliki rizik da se automobili razlikuju samo po njihovom dizajnu.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Postoji veliki rizik da se automobili razlikuju samo po njihovom dizajnu.“ – kod automobila iz masovne proizvodnje dizajn je sasvim dovoljno obelezje jedne marke, pod uslovom da je zaista dobro uradjen a ne da je samo zalepljen drugi emblem. Sto se e-motora tice, svaki proizvodjac koji drzi do sebe vec konstruise svoje motore!

Mustang

najbolje bi bilo da svi kupuju kineseke električne platforme motore i baterije i onda u svojim „fabrikama-montažama“ to sve sklapaju, stave svoj lim i plastiku (ako im je i to skupo, neka i to od kineza nabave) i na kraju svoj amblem
i na kraju da to prodaju 2 ili 3x skuplje od istog kineza