1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Leaf ostaje bez potomstva
Nissan Leaf ostaje bez potomstva
3

Nissan Leaf ostaje bez potomstva

155
3
Podelite sa prijateljima:

Aktuelni japanski model koji trenutno nastupa u drugom naraštaju, Nissan Leaf bi ujedno mogao da bude i poslednji izdanak u nizu s ovim imenom, iako je bio jedan od pionira u segmentu BEV.

Dakle, japanski proizvođač je lansirao priuštivi elektromobil Nissan Leaf još tokom 2010. godine. Ekološki podesan heč je predstavljen u drugoj generaciji u 2017. godini, dok je prodaja započeta naredne godine. Kao glavno tržište vozila se nametnulo ono na našem kontinentu gde su distributeri uspeli da ga tokom 2021. „uvale“ na 33.772 adrese, što je za  8,3% bolje no lani, proizilazi iz podataka koje prezentuje portal Carsalesbase. Međutim, u prva tri mesecao ove godine je zabeležen negativan trend, i to za 16,3%, zahvaljujući prodaji samo 8.795 primeraka.

Vest o tome da postoji velika verovatnoća da Leaf neće videti drugu generaciju, tačnije narednu (treću), je preneta od strane uglednog portala Automotive News, a koji se pozvao na sopstvene izvore. Pretpostavka je da će Leaf biti zamenjen nekim novim modelom, onim koji bi bio „više prilagođen potrebama modernog kupca elektromobila. Shodno tome, novi Leaf uopšte ne bi ni bio Leaf, već bi dobio potpuno nov naziv.

Nissan još uvek pak nije potvrdio (ali ni osporio) navedenu vest, ali je jasno da kompanija sada priprema sopstvenu strategiju razvoja nove porodice električnih krosovera od kojih je prvi na teren istrčao model Ariya. Očekujemo da u budućnosti vidimo i SUV utemeljen na konceptu Nissan Chill-Out, a upravo taj automobil može biti onaj koji će odmeniti Leaf. Japanska firma je objavila prvi tizer početkom jula prošle godine, nazivajući ovo vozilo mlađim bratom pomenutog moedla Ariya.

Nešto kasnije, krajem novembra, kompanija je predstavila i nove slike konceptnog četvorotočkaša kog pomenusmo (Chill-Out). Poznato je da će serijska verzija ovog SUV-a biti utemeljena na platformi CMF-EV. Dodatno, novitet će biti opremljen pogonskim sklopom koji Nissan naziva e-4orce. Japanci će sklapati ovaj model na istom mestu gde se montira i Ariya, što će reći u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ako sve bude po planu, što se kaže, proizvodni tiraž će biti na nivou od stotinak hiljada jedinica godišnje, ali ne znamo kada bi počeo proizvodni ciklus novog krosovera.

Kako bilo, omanji Nissan Leaf ostaje u stroju još neko vreme. Kompanija je u februaru ove godine predstavila modernizovani heč i objavila je specifikacije evropske verzije. Kroz proces zatezanja bora je tako Leaf dobio novo znamenje marke, uz izuzimanje hromiranih detalja na nosu vozila, pa je sada mesto priključka za napajanje električnom energijom, sada u crnoj boji. Novajlija je dobio i felne novog stila, s prečnikom od 16 i od 17 inča. Proširena je i paleta boja za karoseriju.

Nissanovi inženjeri su odlučili da enterijer ostave netaknutim, a isto važi i za paletu dostupnih pogonskih sklopova. Bazična varijanta nosi jedan električni motor koji razvija 150 konjskih snaga, a tu je i baterijsko pakovanje kapaciteta trakcione jedinice od 40 kWh. Autonomija takvog Leafa je na nivou od 270 kilometara, prema uzansama opisanim u ciklusu WLTP). Skuplje varijante pogoni 217 konjskih snaga moćni električni motor, dok je i baterija poželjnija. Nudi kapacitet od 62 kWh, što donosi i domet s jednim punjenjem iste od 385 kilometara.

Japanska firma planira da u bliskoj budućnosti lansira više od deset elektromobila na globalnom tržištu. Među njima će se naći i model koji je osmišljen da impresionira i zaintrigira prevashodno starokontinentaše, a taj adut će na tržištu smeniti kompaktni heč, širim narodnim masama poznat kao Micra.

AutoRepublika

(155)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Šteta da tako završi jedan od čuvenih pionira EV-a.

Balkanboj

Realno, većina automobilskih modela bi trebala da završi bez potomstva.
I da neko ugasi SUV kategoriju.

Rikošet

Leafova sudbina je ravna tome kao kad na pijaci prvi dobiješ ekskluzivnu robu, ali si toliko antipatičan da niko neće ništa da kupi od tebe…

Ako električni automobili zažive njegov neuspijeh će biti promašaj vijeka, tako loše izreklamiran automobil od početka…