1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Stiže nam film o rivalstvu Audija i Lancije na stazama relija (VIDEO)
Stiže nam film o rivalstvu Audija i Lancije na stazama relija (VIDEO)

Stiže nam film o rivalstvu Audija i Lancije na stazama relija (VIDEO)

2.21K
8
Podelite sa prijateljima:

Tokom poslednje decenije smo videli nekoliko koliko-toliko autentičnih filmova na temu profesionalnog auto-moto sporta. Sigurno se svi sećamo izdanja „Rush“, koje prati rivalitet između Nikija Laude i Džejmsa Hanta u sezoni voženoj 1976. godine u šampionatu Formule 1, ili filma po imenu „Ford v. Ferrari“, sa temom sudara dva diva na čuvenoj trci izdržljivosti 24 sata LeMansa 1966. godine.

U bioskope je nedavno stigao i film „Ferrari“, a radnja se odvija krajem pedesetih godina prošlog veka i prati velikog Enca Ferarija koji pokušava održi ravnotežu između trkačkog tima i privatnog života. Ruku na srce, nijedan od spomenutih filmova nije potpuno autentičan već se uglavnom fokusira na „holivudsku magiju“, ali što bi rekao jedan od reditelja, „kada bi istorijski filmovi bili kompletno autentični, onda ne bi bili filmovi već dokumentarne emisije“.

Kako pišu kolege sa sajta „The Drive“, naredne godine ćemo u bioskopima imati prilike da uživamo u još jednom, nadamo se remek-delu. Film se zove „Race for Glory“ i baziraće se na borbi za šampionsku titulu konstruktora u Svetskom reli šampionatu (WRC-u) između Audija i Lancije, tokom 1983. godine.

Zašto baš te godine? Iz prostog razloga što je Lancia tada priredila možda najveći šok u istoriji profesionalnog auto-moto sporta i uspela da nadmaši favorizovani Audi. O ovoj temi smo zapravo spremili posebno izdanje u našoj sekciji zanimljivosti dana, pa tako danas nećemo ulaziti u dosta detalja, a spomenućemo da je model Lancia 037 sa svojim zastarelim pogonom na zadnje točkove nadmašila veliki Audi Quattro.

Nemci su branili titulu osvojenu godinu dana ranije i imali relativno veliku „all-star“ postavu sa vozačima kao što su Hanu Mikola, Stig Blomkvist i Mišel Muton. Italijanskog giganta je predstavljao veteran Volter Rorl, ali je vozio samo delimičnu sezonu. Upravo su Rorl i Muton najviše ratovali, ne samo na stazama već i u medijima. Mutonova je ipak prva žena koja je trijumfovala na nekoj trci WRC-a, a Rorl je često imao običaj da kaže kako ne želi da bude prvi muškarac koji će biti poražen od žene na stazi. Ironično, njih dvoje će kasnije da postanu timske kolege i bliski prijatelji.

Kada je sezona okončana, oba tima su slavila na po pet relija i Audi je osvojio titulu sa vozačem, ali je Lanciji pripala mnogo prestižnija titula konstruktora. Na osnovu jedinog priloženog video snimka, ne možemo previše da sudimo šta nam film donosi, ali ne sumnjamo da će svaka osoba kojoj „benzin teče kroz vene“ sigurno biti u bioskopu na dan otvaranja. Između ostalog, možemo da vidimo da je jedan od glumaca čuveni Daniel Bril, a igrao je ulogu Nikija Laudera u spomenutom filmu „Rush“.

Trka za slavom stiže u bioskope na leto.

Pogledajte video najavu.

AutoRepublika

(2205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Radujem se svakom automoto filmu, sećam se davno da sam baš uživao u prvom CARS 2006 god, prelep crtać.

Pitam se samo kako Danijel Bruhl dobi ulogu u još jednom auto filmu…

Yankee

Niki Laudu je toliko dobro odigrao da ga je Lauda sam bas hvalio.

Matija

Super! Jedva cekam! 🙂 Le Mans je antologijski film, nadam se da ce to biti i ovaj.

Yankee

Solidan film, ali nazalost mozda 20-30% svega je istinito. Vise-manje jedino sto je istinito je da je Ford pobedio 1966 LeMans, ali ostatak price se ili nije desio ili nije se desio u vreme kada je prikazan u filmu.

https://autorepublika.com/2020/12/24/ko-je-bio-negativac-iz-filma-ford-v-ferrari-i-sta-se-desilo-na-lemansu-1966-godine/

https://autorepublika.com/2019/11/25/gde-nas-je-prica-iz-filma-ford-protiv-ferrarija-obmanula-u-odnosu-na-stvarne-dogadjaje/

s mile

Upravo odgledah „Ferrari Race to immortality“…..težak…. zapravo fantastičan, dokumentarac o smrti vozača kada su bili veoma ranjivi u vozilima, mala greška i skoro sigurna smrt.

s mile

Odgledah posle gledanja filma, i mogu ti reći da je Clarkson odličan posao odradio, kao i uvek..

Ovaj video upotpunjuje dešavanja u filmu.

s mile

Odgledah i Race for glory…. pomešane emocije, nit je baš neki film, ono razvoj, kulminacija, emocije… nit je dokumentarac… generalno dobro, ali nema onaj holivudski razvoj

ljubitelji automobilizma će uživati u ondašnjim automobilima, i odličnom zvuku motora