1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se Tesla koja je započela električnu revoluciju
Prodaje se Tesla koja je započela električnu revoluciju

Prodaje se Tesla koja je započela električnu revoluciju

289
0
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira kakvo mišljenje imali o Tesli, američkom proizvođaču baterijskih vozila definitivno treba odati priznanje da je inicirao električnu revoluciju u modernom dobu. Tesla nije bio prvi koji je ponudio model na struju, ali u današnje vreme vodi glavnu reč i služi kao inspiracija i drugima, u smislu šta budućnost treba da predstavlja.

Znajući sve to, teško je zamisliti da je proizvođač započeo karijeru promocijom prepakovanog britanskog roudstera koji se nije preterano proslavio kod kupaca, ali jedan s(p)retković će sada imati priliku da postane vlasnik takvog primerka. Reč je o modelu Roadster iz 2010. godine koji je nedavno osvanuo na oglasima na sajtu Hemmings.

Tesla kao kompanija, je osnovana 2003. godine, a prvi model društva je bio Roadster koji je razvijen u ortakluku sa Lotusom. Britanski proizvođač vozila je bazirao rani prototip model na svom modelu Elise i organizovaće većinu proizvodnje po licenci uz implementaciju Tesline elektronike.

Serijski Roadster je debitovao 2006. godine i pružao je električni agregat sa 248 konjskih snaga, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za četiri sekunde i maksimalnu brzinu od 220 km/h. Proizvodnja će trajati do 2012. godine i širom sveta će biti isporučeno 2.450 primeraka.

Tesla će nastaviti da unapređuje svog velikana uglavnom po pitanju autonomije, a vrhunac će dostići tokom 2010. godine kada će sa jednim punjenjem baterija, Roadster moći preći 393 kilometara. Tu ne računamo dodavanje većih baterija iz 2014. godine kada je proizvodnja odavno bila kompletirana.

Primerak iz naše priče je iz 2010. godine i do sada je prevalio svega 1.019 milja (oko 1.650 kilometara), a vlasnik kaže da stiže u najbolje opremljenom Limited paketu opreme. Roadster je opremljen i Brembo kočnicama i opcionim felnama koje je Tesla nudila bez ikakve finansijske nadoknade. Vlasnik dodaje da je sportista u stanju da pređe 440 kilometara između punjenja baterija i da je potrebno svega 210 minuta da se one napune na brzim punjačima.

Cena ovog automobila je originalno iznosila oko 110.000 američkih dolara, a tražena cena sada iznosi 95.000 najmanjih zelenih novčanica.
Tražena novčana kompenzacija svakako nije skromna, ali se Roadster već sada smatra budućim klasikom i sigurno se izdvaja u moru Modela 3 i Modela S. Šanse su velike da će ga mnogi pomešati sa Lotusom, ali to i ne mora da bude mana, zar ne?

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments