1. Home
  2. Vesti
  3. Ford pauzirao planove za elektrifikaciju u Evropi
Ford pauzirao planove za elektrifikaciju u Evropi
1

Ford pauzirao planove za elektrifikaciju u Evropi

313
1
Podelite sa prijateljima:

U februaru 2023, nemački proizvođač američkog porekla Ford je najavio da će ugasiti 3.800 radnih mesta u Evropi do 2026. godine, uključujući 3.600 u Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ova smanjenja radnih mesta, uglavnom u timovima za istraživanje i razvoj, tada su bila opravdavana manjom potrebom za inženjeringom i istraživanjem za razvoj električnih motora sutrašnjice u poređenju sa njihovim termičkim pandanima.

17. novembar 2023. označava novu etapu u Fordovoj razvojnoj politici na Starom kontinentu. Nakon sastanka u fabrici Almussafes u Valensiji sa šefovima radničkog saveta, Fordov globalni direktor operacija, Kumar Galhotra, najavio je odlaganje odluka američkog proizvođača u vezi sa ulaganjima u elektrifikaciju. Ovo saopštenje izaziva nezadovoljstvo zaposlenih u Evropi i seje sumnju u Fordove planove na tržištu koje se odlikuje veoma neujednačenim prelaskom na električnu energiju u zavisnosti od zemlje.

Odluku o zamrzavanju procesa elektrifikacije Ford opravdava kašnjenjem evropskog tržišta električnih vozila. Pre njega, Volkswagen grupacija je već donela odluku da smanji proizvodne kapacitete modela ID.3, ID.4 i ID.7, a takođe su redukovani i Audi Q4 e-tron i Cupra Born, zbog slabije potražnje.

Postavlja se pitanje da li tržište električnih vozila u Evropi posustaje. Neki proizvođači su očigledno računali na brži prelazak na električnu energiju pre nego što je tržište sazrelo. Prema poslednjim podacima ACEA (Asocijacije evropskih proizvođača automobila), primećuje se primetan porast prodaje čisto električnih automobila u oktobru 2023. sa prosečnim tržišnim udelom od 14,2%, u poređenju sa 12% u septembru prošle godine. Ako se uzme u obzir i pad prodaje hibrida plug-in tokom jedne godine (- 5%), prodaja hibridnih automobila je značajno porasla i sada predstavljaju više od četvrtine tržišta (28,6% u oktobru 2023.).

Progresivno i neravnomerno raspoređivanje stanica za punjenje, veoma različite javne politike za promociju električne mobilnosti u zavisnosti od države, potrošači manje ili više kulturno skloni da preduzmu korak ka elektrifikaciji u zavisnosti od zemlje… Zaključak je da se na našem kontinentu tržišta ne kreću istom brzinom.

Dok novi električni automobili dostižu 83,1% registracija u Norveškoj u prvoj polovini ove godine, Italija i Španija dostižu vrhunac sa 3,9 i 4,7%, redom. Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska, koje čine tri najveća evropska tržišta, imaju slične brojke, između 15,5% za Francusku i 16,7% za britansko tržište. Veliki disparitet evropskih tržišta u odnosu na električna, često zavistan od javnih podsticaja za konverziju, nije po ukusu pojedinih proizvođača koji bi, poput Forda, mogli da odlažu svoja ulaganja u očekivanju zrelosti i homogenije konsolidacije tržišta.

Kao i mnogi drugi proizvođači, Ford planira da ponudi čisto električne modele do 2030. godine. Srednjoročna strategija koja je razjašnjena prilikom objavljivanja svog globalnog plana u decembru 2022. godine u Kelnu, u okviru centra evropskog Fordovog dizajna. Konkretno u Evropi, plavi oval najavio je lansiranje nekoliko modela sa „nultom“ emisijom tokom naredne godine. Među njima možemo posebno navesti:

– e-Transit Courier sastavljen u fabrici Otosan u Rumuniji, lansiran početkom 2024;

– Explorer se očekuje za leto 2024, koji će se proizvoditi u fabrici u Kelnu, Nemačka;

– e-Puma i e-Tourneo Courier, oba se očekuju krajem 2024. i proizvodiće se u Krajovi, Rumunija.

Za sada, proizvođač nije najavio nikakvo odlaganje lansiranja ovih modela, neki od njih su već dostupni za naručivanje. Fabriku Almussafes u Valensiji, gde su objavljene ove najave zamrzavanja investicija u elektrifikaciju, brend je izabrao u junu 2022. godine kao „poželjno mesto za sklapanje električnih vozila nove generacije“. Stoga se čini da će ova odluka verovatno imati posledice na primenu industrijske strategije proizvođača.

Na kraju bismo dodali i to da je Ford sebi postavio za cilj da prodaje 600.000 električnih vozila godišnje u Evropi od 2026. godine, dok nastavlja da obnavlja hibridne i hibridne plug-in modele koji su već prisutni u ponudi.

AutoRepublika

(313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ah, ti zli kupci. Treba da kupuju mnogo više i da ih ima baš dosta u redu čekanja.
Ovako stvaraju nedovoljno izvesnu sigurnost
biznisa.