1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Lotus može da se vrati na stare staze slave?
Da li Lotus može da se vrati na stare staze slave?
0

Da li Lotus može da se vrati na stare staze slave?

214
0
Podelite sa prijateljima:

Investiciona injekcija od 1,9 milijardi dolara u kešu bi mogla da transformiše čuvenu sportsku marku.

Dani slave Lotusa su odavno prošli, tako da se mlađi ljubitelji automobila i ne sećaju vremena kada je britanska marka bila rame uz rame sa jednim Ferrarijem. Danas, pored Evore koja je stara čitavu deceniju, Lotus nije lansirao novi  „mejnstrim“ model u ovom veku.

Kao što je poznato, kineski gigant Geely je preuzeo britanskog proizvođača sportskih automobila sa namerom da transformiše brend. Novi izveštaj sugeriše da Geely razmatra ulaganje od 1,9 milijardi dolara.

Pored toga, kompanija koja poseduje Volvo i ima udeo u Mercedesu, u pregovorima je da poveća svoj udeo u Lotusu, koji trenutno iznosi 51 odsto. Malezijski Etika Automotive poseduje ostatak.

Geely planira da proširi fabriku Hetel i zaposli dodatnih 200 radnika. Pored proširenja, Lotus će potencijalno dodati drugi proizvodni pogon u Velikoj Britaniji. Novi dizajnerski i centar za inovacije će takođe biti otvoren u Koventriju.

Predložena investicija je nešto za šta se Geely nada da će pomoći transformaciji posrnule marke u rivala Ferrarija i Porschea. Predsednik Geelyja, Li Šufu, rekao je da ima za cilja da učini Lotus i Proton profitabilnim i naprednim kada je o novim tehnologijama reč.

Geely je otkupio većinski paket Proton Holdingsa prošle godine, dok je u isto vreme kupio malezijskog proizvođača iz DRB-Hicoma. Proton je prvobitno kupio Lotus 1996., ali britanska kompanija nije prosperirala pod vlasništvom Malezijaca.

Ove godine je Lotus nastavio da cveta. U prvih sedam meseci, britanska marka je nastavila da se muči, prodavši samo 145 novih automobila, uz prodaju koja je pala za 25 odsto.

Ipak, ovo su lepe vesti, a nadamo se da će se Lotus uzdići i zauzeti mesto koje mu pripada.

 

(214)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments