1. Home
  2. Vesti
  3. Prve fotografije serijske verzije Renaulta 5
Prve fotografije serijske verzije Renaulta 5
0

Prve fotografije serijske verzije Renaulta 5

1.69K
0
Podelite sa prijateljima:

Dok se Volkswagen, i to celi germanski koncern, oslanja na kineske inženjere i dobavljače u želji da osmisli pristupačan elektirčni automobil, Renault nastavlja da gura sopstvenu strategiju konstrukcije elektromobila u cenovnom rasponu između 20 i 25 hiljada evrića. Ključan adut na putu do uspeha bi trebalo da bude model iz segmenta gradskih automobila, onaj nazvan Renault 5 E-Tech.

Taj novajlija u najavi će debitovati 26. februara 2024. godine, ali već sada možemo da ga vidimo. Doduše, samo na patentnim crtežima koje je objavio pandan našeg Zavod za za zaštitu intelektualne svojine ((World Intellectual Property Organization – WIPO).

Stilski hečbek, utemeljen na Renaultu 5 iz sedamdesetih godina prošlog veka, veoma je sličan konceptnom automobilu prikazanom 2021. godine. Opšti oblik i proporcije vozila su zadržane, ali ima i razlika. U prednjem odbojniku su se pojavili dodatni vazdušni usisnici, prednje svetlosne grupa osvanuše kao prostije, dok je njihov oblik doneo potvrdu verodostojnosti tizere koje je sam Renault objavio ove nedelje.

Spektakularni lukovi iznad točkova koji su krasili konceptno vozilo, postadoše skromniji u serijskom modelu. Ručice za otvaranje vrata koje se uvlače do nivoa panela karoserije su ustupile mesto konvencionalnijem rešenju, dok su kamuflirane ručke za manipulaciju zadnjim vratima zamenjene jeftinijim, ovozemaljskijim rešenjem od nefarbane plastike. Na konceptu videsmo staklene i sjajne ručice. Takođe, serijska verzija nudi veće retrovizore. Ali, zadržan je crveni trim iznad vrata.

Pretpostavlja se da će po svojim dimenzijama električna „petica“ biti manja od tradicionalnih modela iz segmenta B, na primer, od srodnog Renaulta Clija. Odnosno, dužina novog hečbeka biće inferiornija od četri metra. Kompaktni električni automobil biće izrađen na platformi kodne oznake CMF-BEV, s elektromotorom na prednjoj osovini, koji je 70% unificiran sa poznatom arhitekturom CMF-B, a koja je u osnovi kompaktnih modela Renaulta i Dacije. Takva unifikacija jeste neophodna kako bi se cena električnog vozila održala u razumnim granicama.

Već postoje najave o tome da će Renault 5 E-Tech biti ponuđen u dve verzije koje će nuditi baterijska pakovanja različitog kapaciteta. Poželjnija alternativa će stizati s pakovanjem od 52 kWh i dometom od 400 kilometara, mereno na način opisan u ciklusu WLTP. Dalje pojedinosti ćemo spoznati tek u februaru.

AutoRepublika

(1686)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments