1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro nam stiže i izdanje Lightning kod modela Ford Maverick i Ranger
Uskoro nam stiže i izdanje Lightning kod modela Ford Maverick i Ranger
2

Uskoro nam stiže i izdanje Lightning kod modela Ford Maverick i Ranger

120
2
Podelite sa prijateljima:

Vlasnici pikap kamioneta u Sjedinjenim Američkim Državama imaju onu reputaciju da su izrazito „zabobljeni u vremenu“ i kako navodno ne vole ništa šta je novo i moderno. Bitno je kao da vozilo ima veliki motor sa osam cilindara, pogon na sva četiri točka i tehnologiju iz vremena kada je Henri Ford još uvek bio među živima. Ali realnost je često potpuno drugačija od ove percepcije, pa se tako američki bestseler Ford F-150 može pohvaliti aluminijskom školjkom, nekoliko turbobenzinaca i desetostepenim automatskim menjačem.

Ok, možda je sve to „normala“ u današnja vremena, ali je poseban uspeh njegovo izdanje nazvano Lightning. Reč je o električnoj konfiguraciji i Ford je primio preko 200 hiljada narudžbina pre nego što je ijedan model uopšte sišao sa proizvodne trake. Da, Jenkiji su zaista poludeli sa električnim kamionetom…


Zašto vam sve ovo govorimo? Pa iz razloga što je kompanija upravo zaštitila imena Maverick Lightning i Ranger Lightning. Nije potrebno mnogo vremena da zaključimo da nam Ford sprema električna izdanja i za ova dva kamioneta.

Prvi čovek kompanije Džim Farli nam je rekao početkom godine da će Ford debitovati sa svojim drugim kamionetom na struju do 2025. godine, a tada se nagoveštavalo da je reč o specijalnom modelu koji neće imati povezanost sa nijednim drugim modelom brenda.

Sada nam ipak možda postaje jasno da će Maverick ili Ranger biti oni koji će popuniti tako ostavljenu prazninu i dobiti navedenu oznaku. Istovremeno, Ford je ranije zaštitio i imena Maverick Thunder i Ranger Thunder, a kako ova reč znači „grom“ kada se prevede s engleskog jezika, neće nas iznenaditi da možda i ona bude predstavljala vozila na struju. Nije retkost da isti model nudi različita imena zavisno od tržišta, ali istovremeno i da kompanije zaštite određena imena iako nemaju nameru da ih koriste samo da bi sprečile konkurenciju u tome.


Ono što je zanimljivo u celoj priči jeste informacija da se Maverick trenutno ne nudi u Evropi, iako zaštićeno ime podrazumeva i teritoriju Starog kontinentia. Ovo nam govori da ćemo ga uskoro videti i u Evropi, gde Ford planira da prodaje samo vozila na struju počev od 2030. godine. Sa druge strane, „preko bare“ će nastaviti da dominiraju oni pokretani motorima sa unutrašnjim sagorevanjem goriva još dugo vremena, a neki eksperti smatraju da će kompletan prelazak na električne četvorotočkaše uslediti tek 2030. godine.

Bilo kako bilo, gde ima dima sigurno ima i vatre pa ne sumnjamo da Ford, uostalom kao i mnogi drugi, vidi svoju budućnost u četvorotočkašima na struju. Pa čak i kada je reč o radničkim pikap kamionetima…

AutoRepublika

(120)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Bas bih voleo da vidim koliko ce Maverick kostati u Evropi. U USA startuje vec na 20.000usd. Bagatela.

Yankee

Toliko na papiru startuje, ali bazni hybrid ces retko kad naci u salonima. Uglavnom prodaju one 2.0 EcoBoost, mislim da su njih u pocetku samo i proizvodili. Posle su krenuli i sa baznim hybridom, ali opet ih slabo ima u salonima.