1. Home
  2. Prezentacije
  3. Toyota Urban će na trake za pola godine
Toyota Urban će na trake za pola godine
5

Toyota Urban će na trake za pola godine

787
5
Podelite sa prijateljima:

Toyota je danas otvorila godišnji ekološko podobni transportni forum u Briselu, tokom kog je predstavila svoje nove ugljenično neutralne proizvode za Evropu. Mnogi od njih su već izloženi na drugim platformama. Tako su na primer na Salonu automboila u tokiju debitovali koncepti Toyota FT-3e i FT-Se, dok je ranije u Šangaju prezentovan Sport Crossover (iako je sada prefarban iz narandžaste u sivu). Kupeoliki SUV je utemeljen na poslednjem konceptu koji bi trebalo da se pojavi na evropskom tržištu tokom 2025. godine, iako je inicijalno bio razvijan za Kinu.

Još jedno električno vozilo je razvijeno konkretno za evropskog kupca i to je konceptni SUV Toyota Urban. Upravo taj model je subjekt premijere na briselskom forumu i zvezda ove prezentacije.

Koncepti Toyota Sport i Toyota Urban

U skladu s planovima, ovaj SUV bi trebalo da nadgradi uspeh koji beleži Toyota Yaris Cross, a koja je postala najpopularniji krosover iz segmenta B, na tržištu Starog kontinenta. Iako koncept prevazilazi Yaris u smislu gabarita. Krosover Urban je 4.300 milimetara dug, 1.820 mm širok i 1.620 mm visok.

Stil kompaktnog krosovera je jasno inspirisan većim SUV-om. Sićušni prepusti, obilje oštrih ivica, naglašeni lukovi iznad točkova i generalno povisoka silueta. Prednji kraj je dizajniran u skladu s korporativnim jezikom bredna, što podrazumeva vodoravnu traku u boji karoserije koja prolazi kroz prednje svetlosne grupe izvedene u tehnologiji LED-a.

Enterijer još nije prikazan, ali Toyota obećava da će unutrašnji prostor biti maksimalno prilagodljiv, praktičan i s brojnim mogućnostima transformacije.

Proizvodnja friškog SUV-a Toyote Urban bi trebalo da pretpostavlja dva tipa pogonske formule. Jedna podrazumeva prednju vuču, dok će biti dostupna i varijanta s integralnim pogonom. Kupci će takođe moći da biraju i između dve opcije u pogledu trakcione baterije, onu koja omogućava 500 ili 800 kilometara autonomija.

Kupac će biti slobodan da se opredeli šta je važnije za njega, dostupnost ili domet. Ostale tehničke specifikacije će postati dostupne tokom 2024. godine, onda kada serijska verzija bude prikazana.

Evropska divizija Toyote planira da predstavi šest električnih vozila do 2026. godine. Do sada je uspela da u prodaju ubaci samo krosover bZ4X, ali verujemo da neće omašiti s planovima. Azijati imaju još jednu želju, a ona pretpostavlja da će do 2035. godine prodavati samo automobile nulte emisije u Evorpi. To bi trebalo da omogući dostizanje ideala ugljenične neutralnosti do 2040. godine.

AutoRepublika

(787)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Gdje će se proizvoditi?

Ako će u Mađarskoj, ne se zove Orban 🤣😂🤣😂

MRN

Pošto se u tekstu kao značajno veći pomjnje već postojeći Toyotin EV krosover bZ4X, ja moram da priznam da odavno nisam video teskobnije vozilo, a da je tolikih dimenzija ( dug je 469 i visok 160 cm). Strah me i pomisliti šta će nuditi ovaj „električar“.

Takodje, „električne dekleracije“ modela bZ4X uopšte nisu nešto kolosalne u svetu strujaša. Tako da se nadam da ovom „Urbanu“ taj model neće biti uzor.

BB

Toyota ima čudan dar da od veliko vozilo naprave tijesnim…

Matija

Ako bih nekim slucajem birao koji od ova dva automobila onda bi moj izbor bio Urban SUV. Razlog: manji je i dovoljno upotrebljiv a njegov grubi dizajn je interesantniji. Njegovi kratki prepusti i veoma dugacka kabina govore da ce unutra biti puno mesta. Neki drugi izvori kazu da se moze ocekivati cena ispod 40.000 evra.

Mile mocevic

Sad je moderno da se svi svrstsvaju u SUV.
Ovaj orban,ysriss cross, chr gdje iza sebe mozes staviti samo skoljku jaja oni se zovu suv.
Onda je i yugo imao isto komfor kao i ovi novi SUV.