1. Home
  2. Prezentacije
  3. Serijski kamionet Toyota Hilux Champ za maksimum praktičnosti
Serijski kamionet Toyota Hilux Champ za maksimum praktičnosti
2

Serijski kamionet Toyota Hilux Champ za maksimum praktičnosti

441
2
Podelite sa prijateljima:

Tajland je zemlja pikap kamioneta. Ali, to nisu skupoceni automobili s dvostrukom kabinom i s integralnim pogonom. Ne, naprotiv. Tamo se voze prosti, jednostavni kamioneti koji imaju ulogu radnih mašina. Ta vozila imaju kratku kabinu sa samo jednim redom za sedenje, zadnji pogon i skromnu opremu. Upravo zato je Toyota izabrala baš Tajland kako bi predstavila neobičan kamionet Hilux Champ.

Prototip pod imenom Toyota IMV 0 Concept je po prvi put prikazan pre oko godinu dana, a tada ga videsmo u električnom izdanju. Serijska verzija još uvek nije dobila trakcionu bateriju (iako takva modifikacija živi u planovima kompanije), ali konstrukcija i dizajn su ostali bukvalno netaknuti.

Hilux Champ je primer u kom se pokazuje da sadržaj određuje formu. Japanski inženjeri postavili su sebi zadatak da stvore izuzetno upotrebljiv automobil. Čak je i spoljašnjost napravljena u skladu sa ovom paradigmom: jednostavne ravne linije, ravno vetrobransko staklo i obilje neobojene plastike.

Od iste je izrađena dvodelna prednja maska, čiji stil se jasno odnosi, tačnije, inspirisan je ranim generacijama Toyotinog Land Cruisera. Prednja svetla mogu biti halogena ili tehnologije LED-a.

Kamionet se oslanja na konstrukciju u kojoj je karoserija nakačena na šasiju (merdevinasti tip), dok je šasija ujednačena s onom koju pruža pikap Toyota Hilux. Napred je vešanje s oprugama i dvostrukim poprečnim ramenima, dok je nazad čvrsta osovina s oprugama i doboš kočnicama.

Pogon je na zadnje točkove i ne može biti plemenitiji, iako je ujednačenje ili harmonizacija s pikap kamionetima ostavila mogućnost ponude verzije s pogonskom formulom 4×4. Serijski set točkova integriše felne od lake legure i 14 inča, dok je najniža tačka podvozja (ne računajući gume) udaljena od tla 164 milimetra.

Hilux Champ poseduje kabinu s jednim redom za sedenje i s rasporedom sedišta 2+1: široko putničko sedište može da primi dva vozača. Jednostavnost i praktičnost su takođe bile u fokusu konstruktora i kada je razmišljao kako da organizuje postavku unutrašnjosti.

Tako se plastične obloge ne nalaze posvuda (zadnji zid kabine je od golog metala), dok samo vozač ima pravo na zaštitni panel od Sunca. Ovde nema višeinčnih „televizora“, ali postoji obilje raznih niša, polica i pregrada za korisne i besmislene sitnice, kojih je pun svaki automobil.

Panel analogne instrumentacije ne poseduje tahograf, dok je svaki automobil koji se danas nudi u Tajlandu, onaj koji poseduje uređaj za klimatizaciju. Bez njega, teško se diše. Zato Tajlanđani bez grejanja mogu, pa to ovaj model ni ne nudi.

Serijska opema inkorporira dva prednja vazdušna jastuka i sistem protiv blokade točkova prilikom intenzivnog kočenja (ABS). Notu veselja i razgigranosti u kabini može doneti narandžasta boja koja se javlja u dekorativnim elementima. Instalirano je više priključaka za dopunu baterija raznih spravica koje je lako upariti s internetom, a i prozorska stakla su elektropokretana.

Toyota Hilux Champ se nudi sa izborom od tri motora, od kojih su svi već poznati iz pikapa Hiluxa. Atmosferski benzinac 2.0 (139 KS i 183 Nm) dostupan je samo sa petostepenim manuelnim menjačem. Šestostepeni automatski menjač je uparen sa poželjnijim četvorocilindričnim motorom od 2,7 litra (166 KS, 245 Nm).

Treća opcija predviđa turbodizel radne zapremine 2,4 litra. Ta jedinica isporučuje 150 „konjića“, ali su oni posebno vragolasti zbog najviših 343 njutn metara obrtnog momenta. Agregat sarađuje s jednom od dve pomenute transmisije. Kupac bira s kojom od njih.

Maksimalna nosivost takve Toyote je na nivou od jedne tone. U ponudi su kamioneti s dve opcije međuosovinskog rastojanja, pa tako ukupna dužina vozila s fabričkim ravnim platformama može da bude 4.970 milimetara, ali može i 5.300 mm.

Opet, možete naručiti i golu šasiju s kabinom: inženjeri su obezbedili mnoge standardne rupe na okviru za pričvršćivanje raznih dodataka i nadgradnji. Više od stotinu proizvođača, i to samo na Tajlandu, je već spremno da ponudi svoje predloge i opcije, uključujući karavane i mobilne kućice.

Kamioni s oznakom Toyota Hilux Champ će se proizvoditi u fabrici u Samut Prakanu na Tajlandu, gde se sklapa i obični pikap kamionet po imenu Hilux. Porudžbine su već omogućene, a Champ se pokazao kao najjeftinija Toyota na lokalnom tržištu.

To praktično znači da ga je moguće dobiti ako posedujete već između 13 i 16,4 hiljada američkih dolara. Limuzina Toyota Yaris Ativ na Tajlandu košta i dvadesetk procenata više, dok je pikap Toyota Hiluy još i za trunku skuplji. Nakon što se Hilux Champ malo odomaći na Tajlandu, valja ga očekivati u Africi i na Bliskom istoku.

AutoRepublika

(441)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Izuzetno upotrebljiv – to je OK. Takodje izuzetno jednostavan. Ovo se uklapa u moje principe gradnje komercijalnih vozila. Ali zasto je izuzetno ruzan?!

BB

Tajlandski „Tamić“…

Jao gdje su sad Paja i Čkalja da ga uzmu kao Kamiondžije 😀