1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen nov naraštaj Suzukija Swifta sa svim tehničkim specifikacijama
Predstavljen nov naraštaj Suzukija Swifta sa svim tehničkim specifikacijama
3

Predstavljen nov naraštaj Suzukija Swifta sa svim tehničkim specifikacijama

473
3
Podelite sa prijateljima:

Novi Swift već videsmo tokom oktobarskog salona automobila održanog u Tokiju, ali tada je vozilo imalo predserijski status, pa nije ni bilo dostupno sve ono što nas zanima u vezi tehničkih specifikacija. Sada tajni više nema, hečbek je spreman da se popne na proizvodne trake, a na japanskom tržištu će biti ponuđen već tokom meseca u koji smo ušli pre par dana.

Šta je to čime se azijski konstruktor može pohvaliti?

Na oko deluje da se Swift malo podgojio, postao je zaobljeniji, ali se kao malo i otvorio u struku, što se kaže narodski.Istovremeno, zadržao je porodično osoben krov, i sveukupni gabarati ostadoše bezmalo posve identični. Dužina je narasla za jedva primetnih 15 milimetara (na 3.860 mm), dok je širina na nivou od 1.695 mm, a visina 1.500 mm. Te dve mere su sasvim identične.

Sva optika je u tehnologiji LED-a, dok su serijski točkovi uključuju felne prečnika 15 cola, a uz doplatu se mogu isporučiti i šesnaestice. Koeficijent otpora vazduha je poboljšan (snižen) za 4,6% (ali konačna brojka nije obnarodovana).

Platforma Heartect je ista, uostalom baš kao i međuosovinski razmak od 2.450 milimetara, dok su promene na šasiji minimalne: prednja osovina računa na oslanjanje tipa McPherson ali uz različite balans štangle, dok je zadnja osovina dobila duži hod ogibljenja, a pride još i ojačane kompresione odbojnike.

Konstruktor tvrdi da je Swift zadržao kočoperni vozački karakter, dok se najniža tačka podvozja od tla nalazi na sveta 120 milimetara, garantujući samo drumsku upotrebu novotana.

Ali, motor je nov. Sada dolazi s tri umesto kao ranije što je posedovao četiri cilindra. Atmosferska jedinica kodne oznake Z12E raspolaže cilindrima od po 400 „kubika“, za ukupnu zapreminu od 1,2 litra, a uz kompresioni odnos u srazmeri 13:1 varijabilan rad usisa i izduva ventila (VVT), raspolaže sa 82 konjske snage i 108 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. Pride, motor radi u simulovanom, ekonomičnom Atkinsonovom ciklusu.

Nov je i varijator koji funkcioniše uz pomoć kaiša u obliku slova V. Taze jedinica je od one koja više ne službuje, laganiji za nepuna dva kila (1,9 kilogram).

Uvodni Swift je lišen električnog dodatka, ali počevši od naredne verzije, ugrađen je dvanaestovoltni sistem starter-generatora koji dodaje 3,1 konjsku snagu i 60 Nm obrtnog momenta, a koji pomaže u prvim sekundama ubrzanja.

Napaja ga litijum-jonska baterija od 3 Ah, koja se nalazi ispod vozačevog sedišta. Takvi blagi hibridi se nude i sa CVT-om i sa petostepenim manuelnim menjačem. Bilo koja verzija Swifta se u Japanu može naručiti s pogonom na prednje točkove ili s pogonom na sva četiri kraja školjke, uz opasku da spojnica služi za povezivanje zadnjeg para točkova.

Novi enterijer je satkan od tradicionalnih rešenja: tu su analogni instrumenti, fiksni selektor menjača, odnosno ono što celi život zvasmo ručica menjača, a tu je i obilje hardverskih tastera. Centralna konzola je okrenuta za osam stepeni ka vozaču, ali ekran multimedijalnog sistema od devet inča je među opcionalima. Tako je barem na japanskom tržištu.

Po prvi put u istoriji ovog popularnog modela, Swift pruža elektromehaničku ručnu kočnicu s dugmetom umesto poluge, to jest ručice. Novi set elektronskih asistenata nudi i milimetarski radar u braniku, kao i kameru u podnožju prednjeg vetrobranskog stakla.

Takođe se navodi da je Swift postao primetno tiši. Povećan je broj lepljivih spojeva u strukturi karoserije, podna obloga je znatno deblja, a zvučna izolacija je poboljšana. Zajedno sa drugim promenama i proširenom opremom, hečbek je postao primetno teži: čak i osnovna verzija u voznom stanju sada teži 910 kilograma umesto nekadašnjih 840 kg koliko je karakterisalo prethodni model. A najbolja, tačnije najpoželjnija verzija je teška i više od tone (1.020 kg) dok je nakada bila 970 kg.

Navodi se da će taze Suzuki Swift u domovinistajati između 11,7 i 15,8 hiljada američkih dolara. Iste mašine će biti odapinjane (sigurno pomorskim putem) i ka Starom kontinentu, ali prvi primerci neće moći da stignu pre ozelenjavanja, to jest proleća 2024. godine.

AutoRepublika

(473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Jako lepo mi izgleda.

indigo

Meni je jako ružan. Koliko mi je druga generacija bila vizuelno dobra, sa trećom su je razvodnili, a ovo je još gore.

Goran

Pre svega ne kaže se JAKO lepo ili ružno , „JAKO“ je oznaka za snagu a ne za lepotu itd, za lepotu se kaže npr. VEOMA lepo i uvek je bilo tako. Što se tiče Suzuki Svifta, meni je VEOMA lep ali nemam novca za tako nešto.