1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. BMW koji je capnuo od korone
BMW koji je capnuo od korone
2

BMW koji je capnuo od korone

599
2
Podelite sa prijateljima:

Dosta puta sam pisao da je za mene uvek bilo neverovatno da jedan BMW, koji je napravio ime i imidž sa sportskim modelima visokih performansi, skoro nikada nije imao onaj čistokrvni egzotični automobil. Znamo da je postojao originalni M1 krajem sedamdesetih godina i da se nije baš proslavio, zbog čega je firma iz Minhena odustala od daljeg razvoja naslednika.

Ali malo je falilo da vidimo i moderno izdanje tog automobila pre nego što se „umešala“ epidemija virusa korone i poremetila planove.

Informacije je podelio prvi čovek BMW-ovog dizajnerskog studija po imenu Domagoj Dukec. Ovaj nemački stilista poreklom iz Hrvatske kaže da je model i16 trebalo da debituje kao zamena za čuvenog hibridnog sportistu i8, a takođe je bio evolucija koncepta Vision M iz 2019. godine. Slično kao i spomenuti i8, i i16 je trebalo da bude hibrid sa benzincem sa četiri cilindra i električnim agregatom sa ukupno 600 konjskih snaga.

Trebalo je da pruža ubrzanje od nule do 100 km/h za ispod tri sekunde i maksimalnu brzinu od preko 300 km/h. Dukec zatim priča da je sa dizajnerske strane trebao da liči na originalni M1 i da je prvi završeni prototip bio kompletiran za samo dvanaest meseci. Razlog za tako nešto je ležao u podatku da i16 zapravo nije bio potpuno novi i da je pozajmio mnoge mehaničke delove sa i8.

I na kraju, desila se epidemija virusa korone i BMW je stopirao razvoj tokom 2020. godine. Nemački proizvođač vozila nije imao preterano ambiciozne planove na račun proizvodnje i i16 nikada nije trebao da napušta fabriku u visokim brojevima. Takođe je trebao da ima i visoku cenu, a kako je kupovna moć oslabila tokom epidemije, samim tim je izgubio bilo kakve planove za serijsku proizvodnju. Da je kojim slučajem sve išlo po planu, u izložbeno-prodajnim salonima bi se pojavio 2022. godine.

Mnogi će reći da ni sada nije kasno i da automobil sa priloženih fotografija deluje moderno i tokom današnjih vremena. Ako dovoljno medija pruže svoje reči podrške, možda se BMW ipak predomisli i jednog dana ipak vidimo i16 u serijskoj proizvodnji…

AutoRepublika

(599)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Auto u celini nije nesto narocito interesantan, uglavnom je to rutinski dizajn za ovu klasu automobila, bez originalnosti vredne paznje.

Medjutim!!!
Prednji deo je izvanredan i to tzv. „bubrezi“ koji su jako lepo trodimenzionalno oblikovani i integrisani u prednju haubu! Utisak kvare bocni hvataci vazduha sa svojom neprijatnom uglatom formom i crvenom bojom! Njih bi trebalo redukovati na tehnicki optimalnu meru da bi ono najvrednije – „bubrezi“ kao simbol BMWa – doslo maksimalno do izrazaja.

Najzad nesto interesantno od Domagoja! Ovaj veoma uspeli detalj Domagoj bi mogao da primeni na druge modele, recimo 8.

BB

Sviđa mi se dizajn, ali oni narandžasti detalji ne…