1. Home
  2. Life
  3. Šta označavaju ove trakice i trouglaste tačkice u boji na gumama?
Šta označavaju ove trakice i trouglaste tačkice u boji na gumama?
4

Šta označavaju ove trakice i trouglaste tačkice u boji na gumama?

55.27K
4
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste nekada, u specijalizovanim maloprodajnim objektima pri pogledu na police zapazili raznobojne linije koje se prostiru dužinom gazećeg sloja nekih pneumatika, koje su tu očito postavljene s nekakvom namerom. Svi mi po pravilu biramo pneumatike oslanjajući se na renome proizvođača, godišnje doba, deklarisane performanse, a onda svakako da razmatramo i cenu. Međutim, verujemo da malo dodatnih informacija u vezi s ovom temom neće škoditi baš nikome.

Imajuči u vidu da su trake i tačke na gume ofarbane, može se osnovano pretpostaviti da sa sobom nose informaciju privremenog karaktera. Drugim rečima, te oznake gube na važnosti veoma brzo i tokom eksploatacije se gube, ako ne u prvih par stotina kilometara, a ono sasvim sigurno u toku jedne sezone. Trake na gazećem sloju ostanu na asfaltu dok se boja s boka gume spere toko pranja automobila. Vulkanizeri pak neretko ignorišu sve te oznake, ali mi smo svakako radoznali da saznamo čemu one služe.

U dva – tri reči da kažemo, krugovi na gazećem i trouglovi na bočnom zidu gume imaju svoju svrhu u kontekstu balansiranja točkova. Postavljeni su tu da bi vulkanizeru pomogli da preciznije postavi i izbalansiran novi točak.

Na primer, crveni trougao ili tačka označavaju mesto na bočnom zidu gume sa najvećim odstupanjem radijalne sile. Tačnije, baš na tom mestu je bočni zid najčvršći, a samim tim i najteži. Prilikom ugradnje, crvenkasta oznaka treba da se poravna sa slovom „L“ na točku (ponekad to može biti ista tačka kao na gumi, samo bilo koje boje), koja označava lagano područje naplatka.

U nedostatku oznake „L“ na samoj felni, guma se postavlja tako da se oznaka nalazi na suprotnoj strani od ventila. Crvene oznake, po pravilu, označavaju gume originalne konfiguracije koje proizvođači guma isporučuju u fabrike gde se sklapaju automobili.

S druge strane, žuti trougao ili pak tako obojeni krug možete videti na gumama koje su izložene u auto-salonima. Ovom oznakom proizvođači označavaju najlakše mesto na gumi, koje je fabrički određeno metodom balansiranja. Zbog toga je neophodno montirati takvu gumu poravnavanjem žute oznake sa najtežim mestom na obodu felne – na mestu gde se nalazi ventil. Obe metode vam omogućavaju da izbalansirate, uravnotežite točak na najprirodniji način i s upotrebom najmanje količine tegova.

Međutim, ako vozač, nakon nekoliko putovanja ili što je realnije, nakon isteka sezone, iz nekog razloga odluči da takvu gumu prebaci na drugi naplatak, tada sve ove oznake gube svaki smisao. Činjenica je da se gume tokom rada kotrljaju, delimično istroše ili tokom redovne eksploatacije bivaju oštećene. Drugim rečima, pneumatici jednostavno  gube svoje prvobitne, fabričke karakteristike, pri čemu mislimo na težinu i ravnotežu. Stoga se u sledećoj ugradnji mogu postaviti na felne bez obraćanja pažnje na sve ove koloritne oznake.

Vulkanizer će nakon montaže gume na felnu, relativno lako izbalansirati točak uz pomoć mašine koju ste sigurno svi već videli u servisima. Ove znake i preporuke ne koriste svi majstori, već samo oni pravi, za taj zanat školovani vulkanizeri. Čak iako se postupi suprotno od saveta pri ugradnji guma, sva dodatna muka će se završiti tako što ćete plati koji mali teg više od neophodnog. A možda čak i manje, jer sve zavisi od raspodele težine gume i naplatka, koja se može malo razlikovati od proizvoda do proizvoda.

Višebojne trake na gazećem sloju gume uopšte nisu namenjene vozačima, to jest najčešćim kupcima guma. Bez nekog dubljeg poznavanja materije, obični ljudi, svakodnevni porodični vozači neće ni imati pojma čemu služe šarene oznake. Ali, radnici u proizvodnji, magacioneri i dileri smatraju ove oznake dragocenom pomoći.

Mogu im poslužiti i da se odredi dimenzija gume, jer je gazeći sloj najvidljiviji deo gume kada su uskladištene u magacinu. U samoj fabrici, trake služe da se lakše odredio sam tip gazećeg sloja kako ne bi došlo do zbunjivanja prilikom dalje vulkanizerske obrade.

Jedina korist koju višebojne trake donose za laike jeste ta što im omogućava da utvrde da li gume koje žele da kupe dolaze iz iste serije. Međutim, u to se mogu uveriti i uparivanjem datuma proizvodnje pneumatika koji je naznačen na bočnoj strani guma.

AutoRepublika

(55265)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vidjao sam na gazećem sloju guma na novim/salonskim autmobilima ove uzdužne „trake“ u raznim bojama (i znam da s relativno brzo obrišu), ali, nešto ih se ne sećam na novim gumama koje sam naknadno kupovao.

BB

Sredinom devedesetih, na kamionu mi se probuši vazdušni jastuk, odem kod vulkanizera da vidim im ali pomoći. Napravimo nešto… Sljedeći put odvezen auto n zamjenu guma, čovjek kulturan, pažljiv, gleda da to bude precizno na prastaroj balansirki… Pitam ja njega: Šta si po zanimanju? Odgovara i pita: A zašto pitaš?
Pa vidim da vulkanizer nisi…
A što, jel’ slabo radim?
Ne, nego pažljivo radiš a i nemaš macole vidim da si nešto više nego“majstor“…

Ja sam inžinjer telekomunikacija, veli on. Od tada sam samo kod njega išao na servis guma… Pokoj mu duši…

Izmenjeno 3 godine pre od strane BB
s mile

Bravo AR, ovaj podatak nigde do sada nisam pročitao u medijima, baš interesantno.

Honest Driver

Važno je razumijeti oznake: https://www.youtube.com/watch?v=ji3mZNEVVEI