1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežena Toyota Yaris Cross
Osvežena Toyota Yaris Cross
2

Osvežena Toyota Yaris Cross

3.15K
2
Podelite sa prijateljima:

Krosover nazvan Toyota Yaris Cross se nije pojavio u tako dalekoj prošlosti, već ga premijerno videsmo početkom 2021. godine. Našao se u veoma zahtevnom segmentu prepunom rivalskih subkompaktnih SUV-ova. Toyota je na oprezu zato još i više, pa je posle samo dve i po, nepune tri godine rešila da modernizuje adut iz B segmenta s povišenom pozicijom sedenja. 

Opet, da su se pretrgli i nisu, samo su reprizirali ono što su doneli kod novog Yarisa.

Skromne vizuelne izmene su zahvatile samo modifikaciju s najskupljim paketom opreme Premiere. Na njemu je dvobojna koloritna šema Urban Khaki, kao i posebni naplaci prečnika 18 inča. Nova boja karoserije koja nosi naziv Juniper Blue, e ona je postala dostupna i uz ostale pakete opreme.

Enterijer svih verzija sada promoviše materijale u donjoj zoni čeonog panela koji su meki u taktilnom kontaktu, dok sedalni deo na fotoljema ima osveženu matricu. Paket Premiere uključuje šafove i dekorativne elemente trima koji su izvedeni u boji karoserije karikaturalnog imena Urban Khaki.

Naravno, predmet ažuriranja je bio i multimedijalni sistem. Pojavila se potpuno virtuelna instrumentacija, a u dve verzije imamo ekrane dijagonale od 7 ili 12,3 inča (potonja je dostupna uz verzije s indeksom GR Sport ili Premiere). Centralalni ekran je za multimedijalni sistem od 7,0 ili 10,5 inča, opet u zavisnosti od nivoa opreme.

Sprava podržava bežične protokole po imenima Apple CarPlay i Android Auto, bežična ažuriranja i nudi uvećane performanse, odziv i elektronski ključ u telefonu. Toyota je posebno ponosna na set elektronskih pomagala vozaču kom je dodelila ime T-Mate. Deo je standardne opreme.

Glavna tehnička inovacija bila je pojava modifikacije koja je dobila ime Hybrid 130. Jednoipolitarski trocilindrični atmosferski motor ostao je isti kao onaj koji koristi postojeća verzija Hybrid 115, ali se pojavio novi elektromotor i upravljačka kompjuterska jedinica.

Ukupna snaga hibridnog pogonskog sklopa je povećana sa 116 konjskih snaga i 141 Nm najvišeg obrtnog momenta, do 132 „konja“ i 185 Nm, dok je vreme potrebno za sprint do 100 km/h smanjeno za pola sekunde (na 10,7 sekundi). Uporedo će se prodavati obe hibridne verzije, kao i osnovni Yaris Cross sa atmosferskim agregatom s oznakom 1.5 (125 KS) i transmisijom tipa CVT bez električne ispomoći.

Toyota nije zaboravila ni na aspekt komfora, ponajpre akustične note te kategorije. Novi su nosači benzinskih motora, dodatni slojevi zvučne izolacije su postavljeni ispod prednjeg panela i haube, drugačiji je rezonator u izduvnom traktu i deblja stakla su svuda okolo. Sve to bi trebalo da obezbedi da Yaris Cross bude primetno tiši i udobniji automobil.

AutoRepublika

(3146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Trenutne akcijske cene Yaris Cross-a deluju dosta dobro – u odnosu na one ranije.

Mile mocevic

Yaris na stiklama.