1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hibridni krosover Jetour Shanghai L9 debitovao u Kini
Hibridni krosover Jetour Shanghai L9 debitovao u Kini
2

Hibridni krosover Jetour Shanghai L9 debitovao u Kini

136
2
Podelite sa prijateljima:

Marka Jetour posluje pod kapom kineske kompanije Chery. Prvi model ovog brenda koji se našao na evropskom tržištu (ruskom) bio je Jetour X90 Plus, a koji je nastupio prošlog leta. Taj veliki krosover je utemeljen na modelu koji se odnedavno vozi i u Srbiji, odnosno na Cheryiju Tiggou 8, a koji dolazi jedino kao benzinac.

U međuvremenu je u Kini prikazan Jetour X90, nakon što je provučen kroz proces temeljnog osvežavanja. Tako je postao provorođenče zasebne porodice modela.

Puno ime noviteta je Jetour Shanghai L9, gde sufiks Shanghai označava pripadnost gami elektrifikovanih vozila za šta je osmišljen čak i poseban amblem. Originalni Jetour X90 se može raspoznati po obliku bokova s karakterističnim reljefom, pri čemu su na stražnjici primetne samo kozmetičke izmene. Ali, Shanghai L9 je bio promoter novog korporativnog dizajna kompanije, onda kada pričamo o njuški vozila.

Masivna rešetka hladnjaka s matricom koja je pomalo gruba, poseduje okvir s pozadinskom rasvetom i gornja strana iste je uokvirena svetlosnom trakom za vožnju preko dana. Glavne svetlosne grupacije na nosu vozila su postavljene ispod. Podno maske hladnjaka se nalazi i radar koji je u funkciji prilagodljivog tempomata, a za L9 se očekuje da pruža nivo 2 autonomne vožnje. Dužina vozila iznosi 4.862 milimetra.

Kabina sa sedam mesta za sedenje je takođe provučena kroz ciklus dubinskih izmena. Arhitektura centralne konzole u celosti revidirana. Mesto dvojnog panoramskog ekrana su zauzela dva odvojena displeja. Jedan je za instrumentacioni panel, drugi je za multimedijalni sistem.

Nema više zasebnog ekrana koji igra ulogu kontrolne jedinice klima uređaja. Postavke rada ovog sistema su skrivene u menijima, ali postoji i dugme za osnovne funkcije. Listu opcionala zaključuju muzički sistem marke Sony i panoramski krovni otvor. Enterijer je ponuđen u tri koloritne šeme.

Glavna mehanička osobenost porodice modela Shanghai se tiče instaliranog hibridnog pogonskog sklopa. Skoro je potpuno isti kao onaj poznat iz krosovera po imenu Chery Tiggo 8 Pro e+, pa uključuje 1,5-litarski benzinski turbo motor sa 156 konjskih snaga i 220 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dva električna agregata najviše moći od 270 KS i dvostepenu transmisiju tipa DHT (Tiggo poseduje trostepeni).

Ukupna vatrena moć pogonskog sklopa iznosi čak 427 „konjića“, ali pogonski točkovi svakako ostaju oni napred.

Ovakva kombinacija omogućava velikom krosoveru da ubrza iz mesta do „stotke“ za 7,8 sekundi, kao i postizanje najviše brzine kretanja od 180 km/h. Ali, trakciona baterija kapaciteta od 38,9 kWh nije baš velika, ali ipak dovoljna za 108 kilometara (ciklus CLTC). Deklarisana potrošnja je tužno nerealna i iznosi litru i po na sto kilometara vožnje.

Jetour Shanghai L6

Jetour Shanghai L9 će se pojaviti na tržištu Kine na samom kraju godine. Drugi model nove game će uskoro biti lansiran, a to je u planu da bude hibridni SUV nazvan Jetour Shanghai L6. On će biti izveden na osnovama modela Jetour Dashing.

AutoRepublika

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nije los, cak je i velicina maske u granicama podnosljivog. Jedan gorivni i dva e-motora – a sve to napred?! Na duzim putovanjima mala baterija omogucava pristojne performanse samo u prvih sat vemena, posle toga je motor 1,5 lit. i 156 KS sve sto mu stoji na raspolozenju. Za ovako veliki SUV,
4862 x 1925 x 1784 mm, rastojanje osovina 2850 mm, to je vise nego skromno! Ono sto je skromo a pozitivno, jeste njegova cena na kineskom trzistu: 23.000 – 26.000 $!

MRN

“ … 1,5-litarski benzinski turbo motor sa 156 konjskih snaga i 220 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dva električna agregata najviše moći od 270 KS … Ukupna vatrena moć pogonskog sklopa iznosi čak 427 „konjića“…“

Zar nije više puta bilo reči da se kod hibrida do ukupne sinergijske snage hibridnog sklopa ne dolazi prostim sabiranjem snage SUS-a i EM-a ?
Ili kod Kineza ne važe pravila uobičajena za ostale ?