1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lucid Gravity premijerno u Los Anđelesu
Lucid Gravity premijerno u Los Anđelesu
1

Lucid Gravity premijerno u Los Anđelesu

87
1
Podelite sa prijateljima:

Veliki krosover Lucid Gravity, najavljen pre oko tri godine, konačno je pomolio nos i pojavio se kao drugi model mlade i ambiciozne, mada napaćene kompanije po imenu Lucid. Premijera je upriličena na Salonu automobila u Los Anđelesu. Ako je sedan Lucid Air osmišljen kako bi nadmašio Teslin Model S, onda je zadatak SUV-a po imenu Gravity da nadmaši Teslu Model X. 

Novopridošlica bi trebalo da se dopadne ciljanoj klijenteli usled očigledne pažnje usmerene na detalje, kao i zbog završene obrade koja je veoma prestižna. Početna cena neće premašivati 80 hiljada američkih dolara.

Eksterijer krosovera je konstruisan u istom stilu kao što je sedan: mirna i lakonska figura karoserije, skrivene ručice za otvaranje vrata i kontrastne pojedinosti kao krovni stubovi i trake iznad farova. Ispostavilo se da je automobil aerodinamičan. S povišenim odstojanjem od tla je, a opet pruža koeficijent otpora vazduha Cx 0,24. Međutim, sudeći po mišljenju razvojnog tima, glavne prednosti i osobenosti vozila su skrivene od prvog pogleda i nalaze se u putničkoj kabini.

Enterijer s tri reda za sedenje deluje obećavajuće u smislu ponude prosotra. Ako preklopite dva zadnja reda za sedenje, formira se ravna površina i prtljažnik čija zapremina doseže 3.171 litar. Primera radi, Teslin Model X u sličnoj konfiguraciji pruža samo 2.314 litara.

Nije onda iznenađujuće što se u tako glomaznom prostoru, čak i oni u trećem redu mogu osećati kraljevski. Središnja klupa je opremljena uzdužnim podešavanjem pozicije, i dostupni su veliki i komforni stolovi. Pride, dostupna je zasebna kontrola klimatizacije.

Glavna stavka na čeonom panelu se tiče ugrađenog 34-inčnog zakrivljenog ekrana u tehnologiji OLED-a. Na njemu se prikazuje kombinacija instrumentacije i multimedijalnog sistema. Konzola je domaćin dodatnog monitora Pilot Panela, ispod kog se nalazi površina koja je osetljiva na dodir s brzim pristupom najvažnijim funkcijama. Središni tunel je prekriven kliznom i providnom zavestom koja oomogućava pristup držačima za čaše.

Tehnička specifikacije nisu obelodanjene, barem ne u potpunosti. Na primer, Lucid je najavio upotrebu novog pokolenja električnih motora, ali ne objavi ništa u vezi parametara istog, ograničavajući javnost na spoznaju da su novi agregati kompaktniji, lakši i s većom gustinom snage. Električni sistem će raditi na naponu od 900 volti i kao takav je pozajmljen iz sedana po imenu Air. Doduše, u nešto izmenjenom obliku.

Ni kapacitet trakcione baterije nije poznat, ali jeste navedeno da je autonomija vozila 708 kilometara, dok je Teslin Model X u mogućnosti da bez dopune baterije najviše oplete na distanci od 560 km. Kada se poželi sprovesti dopuna baterije, to je moguće učiniti i za petnaest minuta, za dodatnih 200 milja (322 kilometra) vožnje. Naravno, za to je potreban punjač snage 350 kW. Takvih nema ni u naznakama u našoj blizini.

Lucid Gravity doleće do „stotke“ za oko 3,5 sekundi, a važno je naglasiti i da je licenciran za vuču prikolice koja nije teža od 2.722 kilogtrama. Nosivost samog baterijskog automobila iznosi 680 kilograma.

Konačno, krosover je opremljen naprednim sistemom vazdušnog ogibljenja koje ne samo da može da menja visinu karoserije i udaljenost od tla (na zahtev vozača), već poseduje i automatski režim Zero Gravity. Kada je isti uključen, vešanje nezavisno podešava poziciju školjke kako bi se obezbedio najviš komfor za putnike.

Kako bilo, start proizvodnog ciklusa Lucidovog krosovera zvanog Gravity počinje tek za nekih godinu dana, to jest krajem 2024.

AutoRepublika

(87)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvi model Lucid Motorsa, „Lucid Air“, je limuzina vrhunskih kvaliteta, takoreci na samom vrhu velikoserijskog premiuma. To potvrdjuju svi koji su testirali taj auto. Model „Gravity“ je ocigledno gradjen u istom maniru – kvalitet u svim njegovim parametrima. Posto Lucid ima velike gubitke, moze se predpostaviti da iza ovog projekta stoji podrska Saudijske Arabije, na cijoj teritoriji je podignuta fabrika Lucida. S obzirom na kreativnost konstruktora, ogroman trud koji su investirali u svoj auto i postignuti rezulat, zeleo bih da Lucid prezivi – on to zasluzuje!