1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Bizzarrini Giotto debituje sa atmosferskim V12 motorom i dizajnom Đuđara
Bizzarrini Giotto debituje sa atmosferskim V12 motorom i dizajnom Đuđara

Bizzarrini Giotto debituje sa atmosferskim V12 motorom i dizajnom Đuđara

201
4
Podelite sa prijateljima:

Bizzarrini je osnovao bivši inženjer Ferrarija i Alfe Romea Đoto Bizarini šezdesetih godina da bi napravio vrhunske maloserijske sportske automobile. Pre nego što je krenuo svojim putem, talentovani čovek je bio direktno uključen u razvoj kultnih automobila kao što su 250 GTO i 250 GT SWB „Breadvan“. I ne samo to, radio je i na prvom Lamborghinijevom V12 motoru preko svoje inženjerske kompanije Societa Autostar.

Takođe je radio za proizvođača Iso Rivolta pre nego što je osnovao Societa Prototipi Bizzarrini (Bizzarrini S.p.A) 1964. godine. Oko 140 vozila je sastavljeno u fabrici u Livornu pre nego što je kompanija propala pet godina kasnije. Decenijama kasnije, tačnije 2020, Pegasus Brands je stekao prava na ime „B “ u pokušaju da oživi brend. 5300GT je vraćen u život kao model kontinuiteta za ograničenu proizvodnju od 24 jedinice, a sada Bizzarrini predstavlja potpuno novi automobil.

Potpisan od strane Đuđara i njegovog sina Fabricija, Giotto oživljava partnerstvo koje datira iz šezdesetih, dok je Đorđeto radio na 5300GT tokom svojih dana u Bertoneu. Nisko postavljeni superautomobil sa karoserijom od ugljeničnih vlakana ponosno nosi ime originalnog osnivača kompanije i ima dizajnerske naznake koji podsećaju na 5300GT.

Naravno, najočiglednija promena je usvajanje postavke motora centralno, ispred zadnje osovine, dok je automobil iz šezdesetih imao pogonski sklop smešten napred.

Govoreći o motoru, to je atmosferski V12 povezan sa osmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom. Rečeno nam je da je pogonski sklop ekskluzivan za Giotto i njegov razvoj nadgleda CTO (Chief technology officer – tehnički direktor) kompanije Bizzarrini Kris Porit koji je nadgledao inženjering u Aston Martinu, Rimcu i Tesli. Dodatne informacije o automobilu za sada nisu dostupne, ali će više tehničkih specifikacija biti objavljeno kasnije ove godine.

Testiranje je predviđeno da počne 2024. godine, što znači da je malo verovatno da će isporuke kupcima biti obavljene pre polovine decenije. Nema reči ni o cenama, ali sigurno neće biti jeftin s obzirom da Chevrolet V8 5300GT košta oko 2 miliona dolara po aktuelnim kursevima.

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jos jedan hypercar. Toliko ih vec ima ili su najavljeni da dolaze, tako da me ovakve vesti ostavljaju sasvim ravnodusnim. Mnogo vise mog interesovanja izazivaju vesti o nekom novom, sasvim „normalnom“ automobilu.

BB

Smiješni su više sa tim skulpurama za skupljanje prašine u staklenoj garaži, i ja više volim vidjeti Dačiju ili neki teški kvadracikl nego neki turbofolk hyper car…

kikiriki

Cilj danasnjice je da nema vise nista normalno pa ni automobi
Svaki auto je usran sa bar nekim hibridom isl govancetom

Yankee

Giotto Bizzarrini je bio glavni inzenjer u razvoju verovatno najboljeg Ferrarija u istoriji (250 GTO). Pre toga je radio za Alfu Romeo.
Medjutim, Enzo nije voleo da putuje izvan Italije i uvek je slao svoju zenu da predstavlja tim. I Giottu i jos 4 inzenjera je jednog dana pukao film da slusaju naredjenja od nje do te mere da su Enzu dali ultimatum – ili njegova zene se vise nece mesati ili ce oni napustiti tim. Enzo je izabrao zenu i svih 5 velikih inzenjera su napustili tim. I tako je Giotto Bizzarrini osnovao sopstvenu firmu.