1. Home
  2. Prezentacije
  3. Cadillac modelom Optiq proširio ponudu električnih krosovera
Cadillac modelom Optiq proširio ponudu električnih krosovera
1

Cadillac modelom Optiq proširio ponudu električnih krosovera

57
1
Podelite sa prijateljima:

Približava nam se Salon automobila u Los Anđelesu, što znači da će mediji biti preplavljeni pričama o novitetima. I jedan od njih je električni krosover pod imenom Cadillac Optiq. Teško ga je pomešati sa bilo kojim drugim modelom na ulicama, pošto je sam stil gotovo identičan onome koji smo ranije videli na nekim drugim Cadillacima.

To se pre svega odnosi na model Lyriq, ali i na skupocenu i ručno sklapanu limuzinu Celestiq. Kada pritom dodamo da je premijum brend General Motorsa nedavno predstavio i električni terenac po imenu Escalade iQ, shvatamo da Cadillac pravi pravu „armiju“ vozila na struju.


Optiq sa priloženih fotografija će predstavljati najmanji i najjeftiniji model nastao kao plod takve strategije. Kao što smo spomenuli, dizajn je manje-više isti do te mere da nam se čini da je glavno pitanje prodavca prema potecijalnim mušterijama, „koliko metara automobila želite?“

Ali s mehaničke strane, Optiq nema mnogo toga zajedničkog s Lyriqom i ostalom većom „braćom“. Štaviše, praviće se na platformi Ultium zajedno sa modelom Chevrolet Equinox EV i deliće mnogo toga zajedničkog. Equinox je dugačak nešto više od 4,8 metara i pruža dva reda sedišta.

Nudi se sa nekoliko konfiguracija, a sve kreće od verzija sa 210 konjskih snaga i maksimalnom autonomijom od 400 kilometara. Međutim, kupac može da dobije i konfiguraciju sa većim baterijama zahvaljujući kojima vozilo može da pređe 480 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Chevrolet nudi i verziju sa 290 „grla“, ali u tom slučaju, autonomija pada na (takođe podnošljivih) 450 kilometara.

Pošto Cadillac sebe smatra za „svetskim standardnom“, pretpostavićemo da mu je „ispod časti“ da nudi ove bazne verzije, pa će jedina opcija sigurno biti ova najmoćnija.

Spomenućemo da američki gigant nudi model sa istim imenom i na tržištu Kinu, ali je za sada nepoznanica da li je reč o istom vozilu. Kineski Optiq je dugačak 4.826 milimetara, što ga čini nekih pet centimetara kraćim od sadašnjeg modela Lyriq.

Kolege sa sajta „Car & Driver“ smatraju da će početna cena iznositi 45 hiljada američkih dolara. Nažalost, u vreme pisanja ove priče, detalji o Optiqu su nepostojeći i više informacija ćemo znati o njemu tek naredne godine. Cadillac nam je za sada podario samo dve fotografije, ime i platformu, a sve ostalo je samo predmet nagađanja.

AutoRepublika

(57)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

S obzirom da je kraci od 5 m moglo bi da se kaze da je ovo „mali Kadilak“! 🙂