1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: U senci starijeg brata
AR pijaca klasika: U senci starijeg brata

AR pijaca klasika: U senci starijeg brata

104
1
Podelite sa prijateljima:

Model Chevrolet Chevelle je uvek imao dobru reputaciju u Sjedinjenim Američkim Državama. Nudio se u dosta konfiguracija, od čega je nama najpoznatija ona sa značkom SS (Super Sport) i predstavljao je Chevrolet u kategoriji takozvanih „mišićavih“ automobila. Štaviše, ako bismo ga stavili na crtu sa rivalima, sigurni smo da bi nadmašio svakog od njih, zavisno od godine proizvodnje.

Ali nažalost za Chevrolet, General Motors je u svojoj ponudi imao i model Pontiac GTO. Debitovao je pre Chevellea i iako je rivalski Pontiac često bio manje impresivan, sama titula pionira mu je donela kultni status. To ne znači da Chevelle SS nema svoje verne kupce, posebno ako pričamo o generaciji iz 1970. godine koju možemo često da vidimo na malim ekranima (samo pitajte Vina Dizela u serijalu filmova „Fast & Furious).


I iako je model iz 1970. godine danas najpopularniji Chevelle, uvek su mi se više dopadali oni napravljeni 1968. i 1969. godine. Razlika između ove dve godine je jako malo sa izuzetkom zadnje svetlosne grupe, i smatrao sam da je dizajnerski jako privlačniji, od onog koji je Dominik Toreto vozio ulicama Los Anđelesa i kasnije Meksika.

I ovaj put je kupac mogao da bira između onih luksuznijih konfiguracija sa značkom Malibu i sportskog SS-a, a za one kojima je „benzin tekao kroz vene“, potrebno je da izaberete svemogući „big block“ radne zapremine 396 kubnih inča (6,5 litara) ispod haube.

Nudio se u verzijama sa 325, 350 i 375 konjskih snaga, zatim sa trostepenim i četvorostepenim manuelnim menjačem i trostepenim „automatikom“. Uobličen u „pravu“ kombinaciju, Chevelle je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od šest sekundi i da nakon toga dostigne maksimalnu brzinu kretanja od 193 km/h.

Paket SS je stizao sa dugačkom listom modifikacija na račun ogibljenja, kočnica, opreme i stila, a zapravo je bio relativno pristupačan. Za njega je bilo potrebno izdvojiti tek 236 američkih dolara (današnjih 2.086 „zelembaća“) preko bazne cene Chevellea u iznosu od 2.899 najmanjih zelenih novčanica (današnjih 25.630 dolara). Na kraju dana, šta biste ranije posedovali – ovaj Chevelle ili neki manji model tipa Chevrolet Camaro ili Ford Mustang? Upravo je to i bio jedan od ključnih razloga velikog komercijalnog uspeha ovog automobila.

Primerak iz današnje priče je iz 1968. godine i trenutno se nalazi u gradu Venis unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao manje od 70 hiljada kilometara i uglavnom je u originalnom stanju. Ovaj konkretni primerak nosi oznaku Chevelle Malibu SS, što znam govori da stiže sa luksuzom i snagom u jednom paketu, što nije bio čest slučaj u svoje vreme.

Od prestižne opreme spomenućemo kožna sedišta, kožom prekriven krov, 14-inčne felne, prednje disk kočnice, servo volan, klima uređaj i još dosta toga. Ovo nažalost nije primerak sa 350 ili 375 „konja“ već onaj bazni sa 325 „grla“, ali i pored toga je izuzetno poželjan klasik. Takođe stiže i sa trostepenim automatskim menjačem. U oglasu se navodi da je ranije bio registrovan i u američkoj saveznoj državi Arizoni.


Aukcija je donela 37 ponuda, a najviša je iznosila 44.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantan i originalan auto! Prednji deo je bas originalan: agresivna linija koja kao ajkula stremi napred i za ono vreme minimum detalja. Crna spalta izmedju hromiranog branika i lakirane karoserije je suvisna, izgleda kao da je auto tu „pukao“, branik bi trebalo da ide do karoserije. Zadnji nosac, B ili C (?) u obliku piramide kvari dinamicnost karoserije. Pozadi je cak ultra moderan – ima svetlecu traku celom sirinom karoserije kao vecina modernih e-automobila!