1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Volkswagen Tiguan je spreman za početak prodaje
Novi Volkswagen Tiguan je spreman za početak prodaje
2

Novi Volkswagen Tiguan je spreman za početak prodaje

705
2
Podelite sa prijateljima:

Svetska premijera nove generacije krosovera Volkswagena Tiguana održana je u septembru. Na Starom kontinentu, prodaja će početi tek u prvom kvartalu sledeće godine, ali su već počeli da primaju porudžbe: na primer, u rodnoj Nemačkoj, konfigurator modela je oživeo na lokalnom vebsajtu – sa nivoima opreme i cenama.

Da podsetimo, novi SUV je baziran na platformi MQB Evo, napred i dalje ima oslanjanje tipa mekferson, a pozadi je multilink. VW Tiguan namenjen Evropi je dodao 30 mm u dužinu (sada 4.539 mm), ali međuosovinsko rastojanje nije promenjeno (2.680 mm). Prtljažnik je postao prostraniji: 652 litra u odnosu na 615 litara kod prethodne iteracije.

Eksterijer je dizajniran u aktuelnom „zaobljenom“ stilu marke iz Volfsburga, koji je tipičniji za električne automobile. U kabini se nalaze odvojeni ekrani za instrument tablu i multimedijalni sistem, a drugi tablet se uzdiže iznad prednjeg panela. Uobičajena ručica menjača više nije tu – desna ručica stuba volana je odgovorna za kontrolu prenosa.

U ovom trenutku, novi Tiguan se nudi sa smanjenim opsegom. Dakle, sada može da se izabere „blagi“ hibrid sa benzinskim četvorocilindričnim turbo motorom 1.5 eTSI (130 ili 150 KS), koji ima sistem isključivanja polovine cilindara i 48-voltni starter-generator. Pored toga, za naručivanje je dostupan SUV sa turbodizelom 2.0 TDI snage 150 KS.

Sve navedene varijante imaju samo sedmostepeni automatski menjač 7DSG i pogon na prednje točkove. Kasnije će biti moguće naručiti automobile sa benzinskim motorom 2.0 TSI (204 ili 265 KS) ili dizelašem 2.0 TDI sa193 konjske snage (ovi Tiguani su sa pogonom na sva četiri točka), kao i priključni hibridi sa 1.5 TSI i šestobrzinskim menjačem eDSG (ukupna snaga – 204 ili 272 KS).

Krosover ima četiri nivoa opreme. Osnovni nema poseban naziv (samo Tiguan), uključuje LED optiku, točkove od 17 inča, senzor za kišu, presvlake od tkanine, multimedijalni sistem sa ekranom dijagonale 12,9 inča, jednozonsku kontrolu klime, sistem za izbor režima kretanja (može se kontrolisati pomoću podloške na centralnom tunelu), kamera za pogled unazad, sistem za automatsko kočenje sa funkcijom prepoznavanja pešaka i biciklista, sistem za praćenje obeležavanja i prepoznavanje putnih znakova.

Sledeća verzija Life dodaje trozonsku kontrolu klime, pomoćnika pri parkiranju i prilagodljivi tempomat. Verzija Elegance uključuje prošireni hromirani dekor, dodatne LED trake napred i pozadi, točkove od 18 inča, udobnija prednja sedišta ergoActive sa funkcijom masaže, grejanje volana i sedišta i beskontaktni sistem otvaranja prtljažnika. Na kraju, vrhunski VW Tiguan R-Line ima impresivniji izgled karoserije, originalnu rešetku hladnjaka i točkove od 19 inča.

Opcije uključuju prilagodljivo vešanje DCC Pro, multimediju sa 15-inčnim tabletom i navigatorom, kožne presvlake, hedap displej, panoramski krovni otvor i matrična prednja svetla.

U Nemačkoj se cena benzinskog „blagog hibrida“ Tiguana kreće od 36.600 do 47.185 evra, dizel košta od 41.025 do 49.615 evra. Osnovni SUV prethodne generacije u domovini brenda koštao je 32.930 evra (verzija sa manuelnim menjačem), ali je cenovnik starog Tiguana već uklonjen sa nemačkog sajta. Ali produženi VW Tiguan Allspace je i dalje tu – od 41.940 evra (premijera novog rastegnutog Tiguana tek predstoji).

AutoRepublika

(705)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dobra standardna oprema drugog i trećeg paketa za jedan VW.

BB

Otkud stsrom Tiguanu 615 litara gepeka? Možda Allspsce verzija, običns nema ni blizu (gledam jednog često)