1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla će u Nemačkoj proizvoditi automobil sa cenom od 25 hiljada evra
Tesla će u Nemačkoj proizvoditi automobil sa cenom od 25 hiljada evra
15

Tesla će u Nemačkoj proizvoditi automobil sa cenom od 25 hiljada evra

466
15
Podelite sa prijateljima:

Tesla planira da napravi automobil koji će da košta 25 „soma“ evra u svojoj fabrici u blizini Berlina, rekao je u ponedeljak anonimni izvor sa saznanjima o tome. Time bi američki proizvođač srpskog imena konačno uspeo u namerama da postane masovni proizvođač u punom smislu.

Izvor, koji je odbio da bude imenovan, nije rekao kada će proizvodnja početi. Tesla je odbio da komentariše. Njegove akcije su porasle za 3% u pretprodajnom trgovanju u Americi u 09:10 (zona GMT).

Visoka cena električnih automobila, uz još i visoke kamatne stope, jedan je od nekoliko faktora koji koče usvajanje tehnologije u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuju istraživanja potrošača. Prosečna maloprodajna cena električnog vozila u Evropi u prvoj polovini 2023. bila je preko 65.000 evra, prema istraživanju kompanije JATO Dynamics, u poređenju sa nešto više od 31.000 evra u Kini. Mask je dugo planirao da napravi pristupačniji električni automobil, ali je rekao prošle godine da još uvek nije savladao tehnologiju i da je odložio plan.

Ipak, izvori su rekli Reutersu u septembru da se proizvođač automobila približava inovaciji koja bi mu omogućila da se skoro ceo donji deo automobila izliva u jednom komadu, što je napredak koji bi ubrzao proizvodnju i smanjio troškove. Širenje na masovno tržište je ključno za ispunjavanje Teslinog cilja povećanja isporuka vozila na 20 miliona do 2030. godine, što ga izdvaja od konkurenata kao što je Volkswagen koji su se klonili postavljanja ciljeva isporuke i umesto toga fokusirali svoje strategije na zaštitu profitnih marži u prelasku na elektriku.

Izvršni direktor Ilon Mask posetio je u petak fabriku u Grinhajdu i zahvalio se osoblju na njihovom trudu, video je prikazan na Maskovoj društvenoj mreži X. Na istom sastanku je obavestio osoblje o planovima za proizvodnju vozila od 25.000 evra, rekao je izvor. Nemačka fabrika trenutno proizvodi model Y, najprodavaniji EV u Evropi. Proizvođač automobila planira da udvostruči kapacitet nemačke fabrike na milion vozila godišnje, ali nije dao najnovije informacije o tome koliko automobila tamo proizvodi od marta, kada je rekao da je proizveo 5.000 vozila nedeljno – što je ekvivalentno brojki oko 250.000 godišnje.

Lokalne vlasti su u oktobru saopštile da su zatražile od proizvođača automobila da dostavi dodatne informacije o tome kako će njegovi planovi proširenja biti u skladu sa zakonima o zaštiti prirode i da će potom doneti odluku da li da ih odobre, bez navođenja vremenskog okvira. Tesla je takođe obavestio radnike u petak da će svo osoblje dobiti povećanje plata od 4% od novembra nadalje, pri čemu će radnici u proizvodnji primati dodatnih 2.500 evra godišnje od februara naredne godine.

Nemački sindikat IG Metall rekao je 2022. da su plate Tesle bile oko 20 odsto ispod onih koje se nude u kolektivnim ugovorima kod drugih proizvođača automobila.

AutoRepublika

(466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Prosečna cena EV-a u Evropi 65.000 evra ???
Nije ni čudo onda što se neki žale da trenutno usporava prodaja električnih automobila.
EV za 25.000 mi već deluje smisleno za moguće bolje privlačenje kupaca.

s mile

Ovih dana bi vest, kako će BMW napraviti bolje baterije od Tesle, pitanje je samo, hoće li napraviti bolje baterije od sadašnje generacije Teslinih baterija, ili od buduće generacije Teslinih baterija, jer svakako i Tesla gleda da poboljša baterije…

garbage

Tesla praktički niti ne radi baterije, kupuje ih od raznih dobavljača – za USA tržište kupuje od Panasonica koji doduše ima pogon unutar Tesla Gigatvornice za Model 3 (tip 2170), za Model S dolaze od Panasonica iz Japana (tip 18600). Za model Y/3 iz Kine koriste kako CATL LiFePO4 za standard range, tako i LG cilindrične ćelije za Long range verzije. Priča se da će krenuti koristiti i BYD blade baterije i CATL M3P baterije uskoro- Prema tome, Tesla nema nekakvu mističnu prednosti u baterijama u odnosu na konkurenciju – ono u čemu Tesla trenutno ima prednost je : 1.… Pročitaj više »

s mile

bravo za komentar, i Hvala

malo li je na ovu krizu

MRN

Kako su uspeli to pod tačkom 5?

igi

Moguće zbog „presovane“ karoserije.

Matija

Bravo za informaciju!

Tacka 5 – prema raspolozivim informacijama Tesla 3 je tezak 1.800 kg (srednja vrednost) a BMW i4 2.100 kg, razlika je oko 300 kg. Odakle potice ova razlika:

– Tesla ima aluminijumsku karoseriju.
– Tesla ima manju bateriju, 60 kWh prema 80 kWh kod BMWa.
– Verovatno je da postoji razlika u tezini unutrasnje opreme, kvalitetu obloga, itd.
BMW na primer ima, pored toplotne pumpe, uredjaj za grejanje u mirovanju a takodje i klima
uredjaj koji funkcionise u mirovanju.

BB

Toplotna pumpa i klima su jedno te isto, a i može da radi i kad suto stoji 😜

Matija

Nije!

garbage

Može biti da razlika među BMW / Tesla nije 400 nego 300 kg, no Tesla i Long range (baterija od 75kWh) ima nekih 1850 kg jer koristi LiIon baterije (LG) a ne ove teže LFP koje ima 60 kWh. Tesla S je bila od aluminija, trojka je kombinacija alumiji i čelik. Kvaliteta obloga vjerojatno kvalitetnija kod BMW-a ali ne bi trebala objasniti takvu razliku u masi. Mislim i da sve današnje Tesle imaju toplotne pumpe za efikasno grijanje u mirovanju. Trebao bi postojati i BMW i4 sa 67kw baterijom, čak i taj je preko 2.000 kg. Uglavno, kompeticija je zdrava,… Pročitaj više »

MRN

„Bolje izgleda“ unutra taj BMW sve dok ne počneš da se pitaš šta će tom električnom BMW-u centralni tunel pozadi ili zašto u njemu ima mesta pozadi kao da je ispred prednje haube redni šestak (mada, istina je da sam imao dva vozila koji su imali veoma izražen centralni tunel, kao da imaju zadnju pogon, a imali su samo prednji, pri čemu ima i vozila sa zadnjim pogonom kojima je centralni tunel manje izražen). Šalim se malo. Dizajnerski, kao i po materijalima i zvaršnoj obradi, taj BMW je svakako „bomba“ unutra u odnosu na Teslu. A sigurno i još po… Pročitaj više »

MRN

Onaj i4 koji sam ja testirao je imao masu od 2.215 kg kada je prazan, bez vozača.

Matija

Nikada necemo saznati sta se stvarno dogadja ispod „koze“ jednog i drugog. Znam da se proizvodjaci medjusobom detaljno analiziraju: Tesla kupi BMW i rastavi ga na sastavne delove, to isto radi BMW sa Teslom. BMW verovatno ima dobro opravdanje za svoju tezinu, ali kakvo – to ne znamo. Nemacki proizvodjaci imaju interni dogovor o direktnoj razmeni tehnicke dokumentacije, uglavnom se radi o arhitekturi.

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Matija
Bungi

Tesle je prvi masovni proizvođač elektro automobila i još treba vremena da ga mnogi dostignu.To što nema sopstvenu proizvodnju baterija će ga u budućnosti koštati prvog mjesta a na tom mjestu vidim BYD.

Matija

Proizvesti e-auto koji kosta 25.000 evra u srcu Evrope i to u najskupljoj EU drzavi – e, to je samar celoj evropskoj industriji! Za sada nema ni reci o tome koliki ce to auto da bude i sa kakvim performansama.

Konstrukcija i izrada karoserije, tj. „sasije“ – za sada se izradjuje iz tri komada, tri velika odlivka koji se zajedno zavaruju. Proizvodnja iz jednog komada ne bi trebalo da donese neke znacajne ustede.