1. Home
  2. Vesti
  3. BYD će prvu evropsku fabriku graditi u susednom kraljevstvu Orbaniji
BYD će prvu evropsku fabriku graditi u susednom kraljevstvu Orbaniji
5

BYD će prvu evropsku fabriku graditi u susednom kraljevstvu Orbaniji

244
5
Podelite sa prijateljima:

Možda stvarno naša vlast neguje čelično prijateljstvo sa Kinom i možda je stvarno naš predsednik dobio nekakav, kako sam reče „poluzagrljaj“ od kineskog kolege, ali najveći proizvođač automobila iz pomenute Narodne Republike, grupacija BYD svoju prvu evropsku fabriku neće graditi kod nas, nego u susednoj Mađarskoj, preneo je nemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Novinari te redakcije su se pozvali na izjave lica upoznatih sa situacijom po tom pitanju, navodeći da je interna odluka već doneta, mada strane kojih se ova vest tiče nisu želele da se izjašnjavaju po tom pitanju. Germani ne navedoše ni slovo o finansijkoj vrednosti najavljenog ulaganja.

Na vebsajtu lokalne samouprave Šenžena u gradu gde se nalazi sedište BYD-a i koji je lociran na jugu Kine, prošlog meseca je osvanula objava u kojoj se navodi da je mađarski premijer Viktor Orban sreo predsednika pomenutog proizvođača automobila Vanga Čuanfua, tokom posete kompaniji BYD.

Automobilska kompanija BYD se ove godine po prvi put plasirala među deset najvećih svetskih automobilskih kompanija po obimu prodaje, pretekavši na tom putu čuvene nemačke automobilske divove Mercedes-Benz i BMW. BYD-ova prodaja novih vozila je u prvoj polovini ove godine porasla za 96% u odnosu na onu indeksiranu prethodne godinu, pa je dostigla cifru od 1,25 miliona jedinica. BYD je prošle godine prestao da proizvodi automobile pokretane motorom s unutrašnjim sagorevanjem goriva.

Kineski BYD je zauzeo drugo mesto iza Tesle, na rang listi najvećih svetskih proizvođača elektromobila. Dok je američki proizvođač automobila isporučio 466 hiljada električnih automobila, BYD je prodao 352 hiljade „istih“. Kada bismo u priču uključili i hibridne automobile, BYD bi nadmašio Teslu sa 703.500 automobila.

Azijski gigant BYD je ranije ove godine najavio da će uložiti oko 570 miliona evra u izgradnju pogona u Brazilu, što će biti prva fabrika firme koja je izgrađena mimo azijske teritorije.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, nije ovaj potez BYD-a nelogičan. U Madjarskoj već ima dosta proizvodjača automobila ( Audi, Mercedes, Suzuki, BMW … ), a i sam BYD tamo već valjda proizvodi i autobuse.
Očito se Madjarska već pokazala kao veoma dobar domaćin za tu granu industrije.

Matija

Zasto ne u Srbiji? Da li se Vucic potrudio da ubedi Kineza?
Prednost madjarske jeste da je vec clanica EU i da su EU proizvodjaci vec prisutni. To je znak da u Madjarskoj sve funkcionise. Cak i korupcija ima svoja pravila. 🙂

MRN

Zato kod nas korupcija ne postoji ni u tragovima … 😊

DUDE

Mene raduje da tako veliki i značajan proizvodjač dolazi u susednu Madjarsku.
Moći ćemo da pazarimo jeftinije automobile, snabdevanje delovima biće dobro, iz komšiluka.
E sad, što odoše tamo a ne ovde…ima EU svoju težinu.

s mile

Fata je fata, al dvaput je dvaput.
Možda je AV dobar sa CH, ali je Mađarska puno bolje tlo za investicije, Evropa, za razliku od nas, EU, kao i puno znanja, kooperanata itd. Raste i Srbija po pitanju autoindustije, ali još je mlada i nerazvijena za ozbiljnog proizvođača