1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aion Hyper HT pleni s galebovim krilima
Aion Hyper HT pleni s galebovim krilima
1

Aion Hyper HT pleni s galebovim krilima

69
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern GAC je domaćem kupcu predstavio novi električni krosover po imenu Aion Hyper HT. Postao je treći model porodice Hyper, a koja se nalazi pod okriljem vazalne marke Aion. Novitet stiže nakon prezentovanih moćnih sedana i maloserijskog kupea nazvanih, baš tim redosledom, Hyper GT i Hyper SSR.

Ipak, ispostavilo se da model s povišenim odstojanjem od tla i nije tako besan po naravi kako je najavljivano.

Aion Hyper HT je pozicioniran od strane proizvođača kao porodični krosover u premijum segmentu. Vozilo poseduje elegantnu i aerodinamičku siluetu s padajućom linijom krova i s puno oblina. Zahvaljujući uspešnim proporcijama, a što se da primetiti na ilustracijama, SUV ne izgleda kabasto, ali je zapravo potpuno uporediv po veličini s modelom BMW X6.

Novitet je dugačak 4.935 milimetara, širok je 1.920 mm, dok je visina na nivou od 1.700 mm. Iako je međuosovinski razmak daleko od rekordnog spram ostalih dimenzija, on nije ni mali 2.935 mm spram 2.975 mm koliko nudi pomenuta bavarska grdosija. Felne su prečnika 19 ili 20 cola.

Udarna osobenost ovog vozila se tiče vrata u fazonu galebovih krila, što će reći da se otvaraju duž krovne sekcije. Rešenje je očito „maznuto“ s Teslinog Modela X, ali se vrata kineskog automobila vešaju bez dodatnih šarki pa se ne mogu sklapati u uslovima koje karakterišu skučene parking površine. To Teslin pulen može.

Dodatno, Aion Hyper HT pruža podižuća vrata samo u verziji s najviše prestiža. Sve ostale opcije nude konvencionalno rešenje s mehanizom koji svi poznajemo i čvrstim jednodelnim krovom.

Enterijer novog modela je skoro pa identičan onome što videsmo kod sedana po imenu Hyper GT. Dakle, tu su veliki monitor na glavnom mestu čeonog panela, kao i ekran lociran skoro u podnožjuvetrobranskog stakla s instrumentacijom. Upadljivo je odsustvo fizičkih tastera.

Vrata se odbravljuju pomoću pritiska na dugme iznutra, dok se na centralnom tunelu nalazi stanica za dopunu dva gedžeta. Poznata je iz skoro svih savremenih automobila konstruisanih u Narodnoj Republici Kini.

Putnička kabina pruža dovoljno mogućnosti za „udobnu“ transformaciju. Na zadnjoj strani vozačevog sedišta nalazi se sto na preklapanje, a za zadnji deo suvozačevog sedišta pričvršćen je oslonac za noge suvozača. Pored toga, sedište kopilota se može preklopiti, na koji način se dobija ležaljka.

Zapremina prtljažnika se kreće od 670 litara ispod police preklapače, pa sve do 1.802 litara kada se namerno 🙂 obori zadnja klupa. Tu je i prednji prtljažnik, ali je prilično skroman, pa pruža skromnih 55 litara zapremine.

Novi Aion Hyper HT je utemeljen na arhitekturi AEP 3.0, razvijenoj posebno za električna vozila, koja da imaju ne samo čistokrvnu šasiju (dvostruka poprečna ramena napred i nazad multilink), već takođe pružaju i brojne pomoćne elektronske sisteme.

Na primer, krosover dolazi s tri lidara i nekoliko kamera koje su u funkciji autopilota. Kinezi ovaj nivo autonomije kreativno oslovljavaju sa “Level 2++”.

Taze Aion Hyper HT je do ovog trenutka predstavljen samo u verzijama s pogonom na zadnje točkove i jednim električnim motorom. Ali još uvek postoji izbor od tri modifikacije. Osnovni krosover proizvodi 245 KS i 355 Nm obrtnog momenta, pa ubrzanje do „stotke“ obavlja za 6,8 sekundi i domet mu je 600 kilometara prema optimističnom lokalnom protokolu CLTC. Kapacitet trakcione baterije nije naveden. Srednje smeštena verzija ima drugačiji elektromotor (340 KS, 430 Nm) i bateriju kapaciteta 80 kWh, pa dostiže brzinu kretanja od 100 km/h za 5,8 sekundi, dok autonomija dostiže 670 kilometara. Isti ciklus uzet u obzir kod merenja.

Naposletku, modifikacija s najviše prestiža je opremljena istim električnim agregatom, ali ima uvećanu bateriju. Nažalost, ne znamo za koliko uvećanu. Ono što jeste poznato, to je podatak o 770 km maksimalne autonomije. Sprint do poznate granice traje 6,2 sekunde. Sve modifikacije stižu s identičnom maksimalnom brzinom kretanja i ona iznosi 183 km/h.

Očekuje se da krosoveri nazvani Aion Hyper HT počnu da se prodaju u Kini negde pre isteka ove jeseni. Za sada je aktuelna najava o početnoj ceni od 28.100 evra. Zaista nije skupo!

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Krilna vrata na limuzinama smatram sasvim suvisnim i nefunkcionalnim, o ceni da ne govorim. Silueta celog gornjeg automobila stavlja do znanja da se proizvodjac „naslonio“ na dizajn Tesle.