1. Home
  2. Prezentacije
  3. Evo i sedana u serijskom izdanju: Toyota Crown Sedan
Evo i sedana u serijskom izdanju: Toyota Crown Sedan
0

Evo i sedana u serijskom izdanju: Toyota Crown Sedan

499
0
Podelite sa prijateljima:

Predserijski uzorak ovog medela je prikazan krajem pleća, ali sada je u Japanu lansirana  serijska verzija, ona čija će prodaja biti uskoro pokrenuta. Sedan je postao treći član reformisane i globalne porodice modela pod indeksom Toyota Crown, pridružujući se tako već promovisanim adutima po imenima Crown Crossover i Crown Sport. Očekuje se još jedan model u ovoj familiji četvorotočkaša.

Svim pomenutim modelima čast, ali potrebno je naglasiti da se baš sedan smatra nosiocem genetskog koda dinastije  Crown.

Sve se vrti oko platforme. Dok su Crown Crossover i Crown Sport postavljeni na masivnoj arhitekturi TNGA-K, a koja podrazumeva uzdužno postavljen motor i posledični (primarni) prednji pogon, uz mekfersonovo oslanjanje na prednjoj osovini, dotle Crown Sedan pruža u potpunosti drugačiji osnov.

Arhitektura TNGA-L pretpostavlja klasičnu postavku s uzdužno montiranim agregatom s unutrašnjim sagorevanjem goriva, zadnji pogon i dvostruka poprečna ramena. Uostalom, konstrukcijski koncept je isti kao što je bio i kod prethodnih petnaest generacija Crowna.

Onda imamo i pojašnjenje otkuda i „poželjnije“ proporcije s izmeštanjem enterijera ka nazad. Dizajn prednjeg i zadnjeg dela je jedinstven za sve Crowne nove porodice, međutim, dok automobili na „poprečnoj“ platformi poseduju zakrivljene oblike karoserije, limuzina klasičnog rasporeda je napravljena strože – sa oskudnim reljefom i obiljem pravih linija.

U poređenju sa prethodnim modelom iz 2018, novitet je postao 120 milimetara duži (5.030 mm), 90 mm širi (1.890 mm) i 20 mm viši (1.475 mm). Međuosovinsko rastojanje je povećano za 80 mm i iznosi tačno tri metra. Klirens varira od 130 do 135 mm u zavisnosti od verzije, a težina praznog vozila je najmanje dve tone. Deklarisana zapremina prtljažnika je 450 litara.

Enterijer sedana je takođe izveden u “korporativnom” stilu porodice Crown, a imajući u vidu svu savremenost ove epohe, poprilično je konzervativan. Na primer, omogućena je zasebna platforma za komande klima uređaja i tu je mnoštvo sitnijih tastera za upravljanje pomoćnim sistemima, a koji su postavljeni na središnji tunel. Imamo i instrumentacioni ekran dijagonale 12,3 inča, i on je smešten ispod velike natkrivke.

I monitor multimedijalnog sistema pruža identičnu površinu. Sedan je u formalnom smislu petosed, ali je istina da će tri putnika imati muke da se smeste na zadnjoj klupi. Automobil je najpre namenjen za one u prvom redu sedenja. Središnji oslonac za ruke nazad pruža ekran osetljiv na dodir i putem istog se upravlja funkcijama komfora: podešavanje sedišta, grejanje i ventilacija istog, a može se dirigovati i ostalim sistemima.

Crown Sedan će biti ponuđen u dve verzije, i to hibridnoj i vodoničnoj. Obe dolaze isključivo sa zadnjim pogonom. Pogonski sklop prve alternative se naziva Multi Stage Hybrid System, i uključuje četvorocilindarski atmosferski benzinac zapremine 2,5 litre sa 185 konjskih snaga i 255 Nm najvišeg obrtnog momenta, kao i trakcioni električni motor koji dodaje 180 „konja“ i 300 Nm.

Transmisija je ista kao kod hibrida na platformi bratskog Lexusa, naravno pričamo o premijum hibridima. Kako bilo, menjač integriše tri planetarna zupčanika koji su povezani s motorom SUS, elektromotorom i generatorom. Tu je i običan četvorostepeni automatski menjač. Ako pomnožimo tri i četiri dobićemo dvanaest fiksnih prenosnih odnosa, iako je samo deset u upotrebi. Ova šema je po prvi put primenjana 2016. godine, kod kupea po imenu Lexus LC 500h. Najviša snaga sistema je relativno skromna za dvotonsko vozilo i iznosi 245 „konja“.

Vodonični Crown je pogonski sklop nasledio od druge generacije sedana po imenu Toyota Mirai. I taj sedan je utemeljen na platformi TNGA-L, pa modifikacije nisu bile nužne. Elektrohemijski generator snage 128 kW (174 KS) je instaliran ispod haube,dok je električni motor koji proizvodi 182 KS zadužen za kreaciju sile koja se prenosi do zadnje osovine.

Vodonik je smešten u tri cilindra, jedan je u središnjem tunelu, drugi je ispod zadnjih sedišta, dok je treći ispod poda prtljažnika. Kako bilo, trebalo bi da je dovoljno goriva za 820 kilometara autonomije. Obe modifikacije, hibridna i vodonična poseduju litijum-jonsku bateriju koja se smešta iza zadnjeg sedišta.

Početak prodaje sedana na japanskom tržištu je planiran za deset dana (13. novembar), ali šesnaesto pokolenje neće ostati bez rominga. Hoćemo reći da će biti predmet izvoza, i to u Kinu. Cene u Japanu kreću od 48,5 hiljada američkih dolara za hibrid i 55 hiljada za vodonični automobil.

Toyota planira da u domovini isporuči oko 7,2 hiljade Crowna na godišnjoj osnovi. Automobil će biti dostupan za kupce i putem zasnivanja pretplatničkog odnosa, dok naknade kreću od 720 dolara mesečno. Sledeći u nizu Crowna će biti krosover i nosiće sufiks Estate.

AutoRepublika

(499)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments