1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Weltmeister M7 nudi četvrti nivo autonomije
Novi Weltmeister M7 nudi četvrti nivo autonomije
1

Novi Weltmeister M7 nudi četvrti nivo autonomije

280
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija WM Motor od 2019. godine proizvodi električna vozila pod markom Weltmeister. Sama firma je kineska, ali poseduje nemačke korene zbog partnerstva s markom Isdera koja je prošlog veka postala slavna zbog razvoja superautomobila, dok sada pomaže Azijatima u razvoju i finom podešavanju električnih četvorotočkaša.

Tokom prošle godine je kupcima otpremljeno 22.495 primeraka modela Weltmeister, a za prva tri tromesečja 2021. je do njih došlo 29 hiljada jedinica. Ukupno je tri krosovera u gami i to su modeli nazvani: EX5, EX6 Plus i W6, a tu je nedavno prezentiran sedan srednje veličine E5. Ovom prilikom predstavljamo perjanicu marke, novi sedan Weltmeister M7.

„Sedmica“ je evoluirala iz prošlogodišnjeg koncepta Maven, ali je u osnovi zadržala opšti stil, izmenivši pritom proporcije i izgubivši deo originalnosti. Dimenzije modela Weltmeister M7 su uporedive na primer s Lexusom ES-om ili pak Genesisovom limuzinom G80.

Dakle M7 je dug 4.930 milimetara uz razmak između osovina od 2.918 milimetara. Prvi i generalni utisak o stilu spoljašnosti bi se mogao svesti u par reči, a one bi bile u duhu da karoserija deluje prilično nakostrešeno.

Razvojni tim je obelodanio da nova limuzina raspolaže sistemom autonomne vožnje četvrtog nivoa, a u tom smislu je u današnje doba veoma popularna reč „autopilot“. Kinezi tvrde da je vozilo u stanju da se potpuno samostalno kreće, uz eventualni upliv vozača samo u retkim i izuzetnim okolnostima.

Da bi to bilo izvodljivo, M7 je morao biti opremljen s tri lidara istovremeno, pri čemu je jedan na krovu dok su dva u prednjim blatobranima, a tu je i sedam kamera rezolucije od 8 megapiksela, četiri kamere s oštrinom od 2 megapiksala, kao što je ugrađeno i pet radara i dvanaest ultrazvučnih senzora. Novajlija se oslanja na rad mikroprocesora Nvidia Orin-X s mogućnošću obrade 254 triliona operacija u sekundi, a koji je srce i mozak sistema autopilota.

Još uvek nema dostupnih informacija o električnom pogonskom sklopu novog sedana. Jedino što je postalo javno s tim u vezi jeste da je autonomija projektovana na nekih 700 kilometara.

Čak ni enterijer nije još uvek spreman za oči javnosti, pa su stoga prikazani samo neki kompjuterski renderi koji otkrivaju da će glavne zvezde u kabini biti ugradni ekrani ispred putnika u čeonom panelu, a koji neće biti vidljivi kada su isključeni. Na centralnoj konzoli će se naći i selektor i-Rota čija se funkcionalnost menja u zavisnosti od izabranog režima. Može biti rotiran, utisnut ili u režimu u kom je površina istog osetljiva na dodir.

Punomasna premijera limuzine Weltmeister M7, tokom koje ćemo doznati sve karakteristike novajlije je zakazana za Salon automobila u Gvangžuu, a koji je najavaljen za sledeći mesec. Na proizvodne trake M7 će naskočiti tokom 2022. godine i tu nema dilema, ali je još uvek pod znakom pitanja da li će se sistem koji garantuje legitimnu upotrebu epiteta „samovozeći“, naći i na serijskom sedanu, još uvek je nepoznato, mada je verovatno da ćemo ga videti, ako ne na samoj premijeri, onda u nekoj kasnijoj fazi tržišnog života.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Meni je Dalappe bolja 🤣