1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovan Mercedes-Benz CLA u limuzinskom i karavanskom izdanju
Restilizovan Mercedes-Benz CLA u limuzinskom i karavanskom izdanju
0

Restilizovan Mercedes-Benz CLA u limuzinskom i karavanskom izdanju

528
0
Podelite sa prijateljima:

Globalno posmatrani plasman Mercedes-Benza je prošle godine opao za 1%, pa je isporučune 2,044 miliona trokrakih zvezdi u tom periodu. Glavni deficit u prodajnim rezultatima je, srećom po Švabe, zabeležen u segmentu pristupačnijih modela (porodica Entry Luxury) a on uključuje modele s poprečno postavljenim motorom. Tu je tražnja opala za 10%, na 587,7 hiljada primeraka.

Stoga i ne čudi što je kompanija započela s optimizacijom uvodnih modela u gami i sa snižavanjem troškova vezanih za njihovu kreaciju. Restilizovani modeli iz A i B Klase su protekle godine prošli kroz minimalan set ažuriranja, a pride su iz ponude povučene i brojne varijacije. Isti scenario je sada u upotrebi i kod zatezanja bora modela iz porodice Mercedes-Benz CLA.

Mercedes-Benz CLA pre i posle restilizacije u paketu AMG

Sedan i karavan su dobili novi prednji branik i preoblikovanu masku hladnjaka se ćelijama u obliku zvezda. LED farovi su sada deo osnovnog paketa opreme, a to je i jedina značajna razlika u odnosu na program ažuriranja kroz koji je prošla A Klasa, gde se još uvek u uvodnoj verziji može naći halogena rasveta kao glavna. Sramota za bilo koji brend u 2023. godini, a ne za „premijum“.

Pokazivači pravca poseduju donje sekcije dok su matrice zadnjih signalnih grupa modernizovane. Pride su dostupnim učinjeni i novi naplaci čiji se prečnik može kretati od 17 do 19 cola.

Premene u putničkoj kabini su više suptilne i uglavnom se odnose na dekorativne detalje i opremu. Od sada će CLA uvek nuditi veliki ekran informativno-zabavnog sistema i on poseduje dijagonalu od 10,25 inča, dok je za ovo zadovoljstvo ranije trebalo izdvojiti dodatan novac, uz osnovnu ponudu monitora od 7 cola.

Pa opet, za instrumentacioni ekran se i dalje opredeljuje prema afinitetima, potrebama i finansijskoj potenciji, pa shodno tome, raspložive su jedince od 7,0 ili pak od 10,25 inča. U osnovni paket je takođe uključen i obruč upravljača obložen kožom, a stižu i presvlake od kombinacije upotrebljenih materijala.

Multimedijalni sistem MBUX je sada unapređen, nova je grafika, modernije su glasovne komande, a i senzor za raspoznavanje otiska prsta vozača je inkorporiran. S centralnog tunela je ispario onaj panel preko kog su se prevlačili prsti u želji da se neka komanda unese u sistem, a na tom mestu se nalazi plato za odlaganje sitnica.

Novi volan AMG poseduje dva kraka, kao kod starijih Mercedesa. Ponuđene su različite opcije za presvlake, uključujući i one od recikliranih materijala. Mnoge stavke unutar specifikacija opcionala su sada uključene u (pred)određene pakete opreme kako bi se pojednostavila proizvodnja. Dakle, više ne mogu biti poručivani zasebno.

U ponudi više nema ni varijanti s ručnim menjačem, a CLA se sada nudi s preselektivnim robotizovanim menjače m sa sedam ili osam stepeni prenosa (zavisno već od motora koji je pod haubom). Benzinci su strogo podeljeni po tipu pogonske formule, pa tako prednji pogon nude verzije označene sa CLA 180 (136 konjskih snaga) i CLA 200 (163 ks) jer su pogonjene turbo motorom zapremine 1,3 litra, dok dvolitarske modifikacije CLA 220 (190 ks) i CLA 250 (224 ks) dolaze samo sa sistemom 4Matic.

Pride, verzija s indeksom CLA 220 se može dobiti jedino kao limuzina. Svi benzinci dolaze standardno kao laki hibridi, sa sistemom starter-alternator (48V). Zahvaljujući tome nude dodatnih 14 konjskih snaga koje se razigraju u prvim trenucima nakon polaska s mesta i prilikom naglog ubrzavanja.

Iz kataloga je nestao inicijalni 1,5-litarski turbodizel, i to još pre tri leta. Automobili s dvolitarskim dizelom sada ostaju bez integralnog pogona, dok su limuzinske verzije CLA 180 d (116 ks), CLA 200 d (150 ks) i CLA 220 d (190 ks) kao i karavani, od sada u životu jedino kao modeli s prednjim pogonom.

Tehnička unapređenja se odnose samo na dopunjivi hibrid nazvan Mercedes-Benz CLA 250 e. Pogonski sklop ovde i dalje obezbeđuje 218 konjskih snaga i 450 Nm, ali su osobine dva motora izmenjene. Turbo motor od 1,3 litra je navijen na 163 konjske snage i 270 njutn metara (ranije 160 ks i 250 Nm), dok je i moć elektromotora uvećana sa 102 na 109 konjskih snaga, uz konstantno dostupan obrtni moment od 300 Nm.

Nominalni kapacitet trakcione baterije je ostao istih 15,6 kWh, ali je efektivan kapacitet uvećan pa je shodno tome porastao i domet u bešumnom režimu. Sedan sada na struju krstari 82 kilometra, umesto negdašnjih 79 km. Naposletku, snaga punjača tipa AC je uvećana sa 7,4 kW na 11 kW.

Mercedes-AMG CLA 35 4MATIC Coupé

Modernizacija je takođe uticala i na ponudu moćnih verzija, onih s logotipom AMG. Njihov broj je smanjen sa tri na dva u godini koja je prethodila prošloj. Drugim rečima, iz palete je povučena alternativa CLA 45. Mercedes-AMG CLA 35  (2.0 l, 306 ks) i Mercedes-AMG CLA 45 S  (2.0 l, 421 ks) su ostali u službi, a oba se mogu dobiti i kao sedan, ali i kao karavan.

Istovremeno, „tridesetpetica“ je opremljena sistemom blagog hibrida 48-voltnim starter-generatorom, a i on dodaje ranije pomenutih 14 konjskih snaga, iako se to ne odražava na voznu dinamiku ni na koji način, što će reći da sprint iz mesta do dvesta, pardon do „sto“ zahteva protok vremena u trajanju od 4,9 sekundi.

Sve verzije AMG sada promovišu zaseban logotip na nosu vozila (iznad rešetke hladnjaka), tamo gde je nekoć (kako bi rekla braća iz neposrednog zapadnog okruženja) bila trokraka zvezda. Za top verziju, onu označenu sa CLA 45 S, osmišljen je i novi paket imenovan kao Street Style Edition, a koji integriše dodatne karoserijske aplikacije, nalepnice i kontrastne pojedinosti.

Osveženi Mercedes-Benz CLA bi trebalo da se nađe na tržištu Evrope u toku proleća. Sada su cene u Nemačkoj na nivou od 34,7 hiljada evra za limuzinsku varijantu CLA 180 opremljenu ručnim menjačem, ali će ona sigurno sada biti podebljana, ako ništa drugo, a ono usled ukidanja šaltača i prelaska na robotizovanu transmisiju. Priede je i spisak serijske opreme bogatiji, pa rast cena ne bi trebalo da začudi baš nikoga.

AutoRepublika

(528)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments