1. Home
  2. Vesti
  3. Nova marka na temelju arhitekture Land Rovera
Nova marka na temelju arhitekture Land Rovera
1

Nova marka na temelju arhitekture Land Rovera

406
1
Podelite sa prijateljima:

Nova podmarka indijske automobilske grupacije Tate Motors će nositi naziv Avinya i nastupaće u segmentu premijum električnih vozila. Patronska grupa namerava da vozila s novim logotipom iznese pred kupce nakon 2025. godine, i tada će biti utemeljena na arhitekturu EMA. Razvijena je od strane britanske firme JLR za prizemnije modele Land Rovera naredne generacije.

Indijska Tata Motors je matična firma britanskog JLR-a (ranije poznatog pod imenom Jaguar Land Rover) i kao takva u konsolidovane finansijske izveštaje uključuje i rezultate poslovanja ostrvskog i čuvenijeg entiteta. Dodatno,  Tata Motors je opet samo deo koncerna Tata Group, a koji uključuje i firme iz različitih industrijskih grana, kao i onih koje se bave finansijskim uslugama i tehnološkim razvojem. Idemo dalje, Tata Group je samo deo mega konglomerata po imenu Tata Sons, a koji objedinjuje različite grupe kompanija, uključujući i one iz oblasti nekretnina, poljoprivrede i nekih usluga.

I sama Tata Motors poseduje zavisno društvo i ono se zove TPEM (Tata Passenger Electric Mobility). Odgovorno je za razvoj nove generacije električnih vozila i pre dan-dva su TPEM i JLR objavili da ulaze u ortakluk kako bise brzo lansirao novi (pod)brend u svetu električnih vozila. Taj će poneti naziv Avinya, što na staroindijskom jeziku znači „inovacija“.

Partnerstvo je u ovom trenutku utemeljeno na memorandumu o razumevanju, ali pošto pričamo o dogovoru unutar Tata Motorsa, malo je verovatno da će išta sprečiti da se ovaj dogovor i materijalizuje u punoj formi.

Prisetimo se u ovom trenutku da je aktuelna linija modela Tate sačinjena od krosovera utemeljenih na platformi Land Rovera, i to su Harrier i Safari, ali su to čistokrvni “ugljovodonični” automobili, dok će asortiman marke Avinya sadržati samo električne četvorotočkaše. Ime Avinya nije novo, pod njim je prošlog proleća Tata predstavila koncept jednozapreminskog električnog vozila, čije fotografije možete da vidite iznad.

U ovom momentu je nejasno da li će debi ili jedan od nadolazećih Avinyijinih modela ličiti, biti utemeljen na konceptu iz 2022. godine. Takođe se ne zna sigurnošću ni da li će Avinya biti podbrend u okviru Tate, ili će doći kao posebno ime sa sopstvenim logotipom i sopstvenom, zasebnom distributivnom mrežom. Avinya je u saopštenju za javnost predstavljena kao „set premijum električnih vozila“, odnosno, najverovatnije je reč o podbrendu, pa ćemo je za sada klasifikovati kao takvu. Otom-potom, to jest videćemo.

Modularna platforma za električna vozila EMA (Electrified Modular Architecture), koju će nova marka dobiti kao deo ugovora o licencnoj proizvodnji, inicijalno je razvijena za nove modele Jaguara, ali je na insistiranje bivšeg direktora JLR-a, Tijerija Bolora, poslata u Land Rover, dok će Range Rover Evoque i Range Rover biti utemeljeni na novoj generaciji Next. Baterije će obezbediti firma Tata Sons Agratas Gigafactory koja bi trebalo da počne radi u engleskoj regiji Somerset, negde tokom 2026. godine. Kapacitet iste je na nivou od oko 40 GWh.

Sudeći po pisanju britanskog magazina po imenu Autocar, mali Defender će takođe počivati na novoj platformi EMA. Prisetimo se da je i sam Land Rover ove godine izdeljen u tri zasebna brenda – Range Rover, Defender i Discovery. Za potrebe promocije novih modela Jaguara je konstruisana nova arhitektura JEA (Jaguar Electrified Architecture).

Platforma EMA pruža arhitekturu koja radi na naponu od 800 volti i dozvoljava punjenje baterije na terminalima snage 350 kW. Domet EV s jednim punjenjem će biti najmanje 500 kilometara. Električna vozila nove podmarke Avinya, kao i sve ključne komponente iste, biće proizvođene u Indiji i za Indijce, pa se lansiranje iste neće odraziti na JLR niti planove iste firme. Dakle, ne postoje ideje o plasmanu Avinye na tržitštu Starog kontinenta, ali je moguć eksport ka drugim zemljama u razvoju.

AutoRepublika

(406)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Auto je pravo „jaje iznenadjenja“! 🙂 Prednja i zadnja projekcija sugerisu neku sportsku limuzinu a onda dolazi sok – bocna projekcija! Auto je u stvari miniven! To je koncept koji pokazuje maksimalne mogucnosti iskoriscenja prostora zahvaljujuci e-pogonu. Tockovi su ogromni, valjda 30 cola?! Dizajn eksterijera je, uglavnom, OK – nos je malo zatupast, mogao bi da bude duzi. Enterijer je za ovu klasu siromasan – deluje kao malo bolje vozilo gradskog saobracaja! Sve je plastika ili lici na plastiku a na podu je, valjda, linoleum? Kinezi to rade mnogo bolje!