1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li će Volkswagen praviti Milera od blata?
Da li će Volkswagen praviti Milera od blata?

Da li će Volkswagen praviti Milera od blata?

326
0
Podelite sa prijateljima:

Marka Volkswagen nije uspela da ostvari ciljeve vezane za visinu profitne stope za 2018. godinu. Podatak koji još uvek nije zvaničan, ali koje je pozivajući se na kontakte bliske nemačkoj grupaciji, preneo referentni medij, nemački Spiegel, ukazuje na okolnost koja dodatno pogoršava situaciju, a odnosi se na pad profitne stope uprkos opštem rastu cena novih vozila sa VW oznakama, i povećanom obimu prodaje tokom prošle godine.

Prihodi od prodaje vozila Volkswagen su u 2018. godini porasli na oko 85 milijardi evra, sa prošlogodišnjeg nivoa približnom sumi od 80 milijardi evropskih novčanica. Ipak, poslovna dobit je bila izdašnija u godini sa nižim poslovnim prihodima, odnosno za 2018. godinu je pala sa 3,3 milijarde na 3,2 milijarde evra.

Kada navedeni bilansni pokazatelji budu predstavljeni akcionarima, malo njih će ih sa radošću dočekati. Stopa povrata investicija je pala sa 4,1% na 3,8%, a to je upravo ključni pokazatelj prema kome se meri efikasnost upravljanja kapitalom.

Pored toga, navedeni racio brojevi otkrivaju i činjenicu da novi izvršni direktor grupacije, Herbert Dis nije uspeo da ostvari svoj promovisan cilj koji je podrazumevao da se stopa povrata uloženog kapitala za marku Volkswagen, nađe u rasponu između 4% i 5%. Njegov inicijalni optimizam je uslovio i deklaraciju cilja za srednjoročni period, koji je čak predviđao i predviđa da prinos na uloženi kapital bude čak 6%. Na ovaj način, Dis planira da generiše neophodne milijarde evra za sprovođenje plana tranzicije ka elektromobilnosti i autonomnoj vožnji.

Kao najvažniji razlog za nedostizanje cilja, naveden je propust da se obimna gama sertifikuje na vreme prema WLTP protokolu, što je dovelo do toga da se broj modela koji se nalaze u ponudi, nakon 1. septembra, svede na tragikomičnu cifru, spram perioda pre toga. Kao posledica neblagovremene pripreme za novi testni ciklus, poslovni rezultati poslednjeg tromesečja su potpuno kolabirali.

Čelnici Volkswagena nisu želeli da komentarišu iznete navode već su ljubazno pozvali zainteresovane novinare na konferenciju za štampu na kojoj će biti reči o ovoj temi, a koja je zakazana za 13. mart.

AutoRepublika

(326)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments