1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Wrangler će posle 2028. godine biti dostupan samo kao BEV
Jeep Wrangler će posle 2028. godine biti dostupan samo kao BEV
1

Jeep Wrangler će posle 2028. godine biti dostupan samo kao BEV

115
1
Podelite sa prijateljima:

Sindikat zaposlednih u američkoj automobilskoj industriji pod imenom UAW (United Auto Workers) je protekle sedmice okončao štrajk protiv General Motorsa, Forda i Stellantisa. Potpisan je novi petogodišnji ugovor, a samim tim, obe strane su bile dužne da na papir stave informacije o planovima za taj vremenski period. Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što su neke informacije dospele i u medije, i to pretežno za brend Jeep.

I ono što je posebno privuklo pažnju jeste informacija da će model Wrangler biti dostupan samo u električnom izdanju nakon 2028. godine.

Popularni terenac se trenutno proizvodi u saveznoj državi Ohajo i dostupan je u verzijama sa dvoje i četvoro vrata. Trenutna generacija pod kodnom oznakom JL je debitovala 2017. godine, ali je u međuvremenu nekoliko puta osvežavana novom mehanikom.

Izvori pišu da će hibrid pod značkom 4xe biti unapređen do 2025. godine, a da će naslednik pod kodnom oznakom J70 debitovati tri godine kasnije. Upravo je UAW objavio da će biti dostupan samo sa dva električna motora, dok benzinci sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, hibridi i plug-in hibridi nisu u planu.

Ova vest zapravo i nije toliko nova, a o njoj se spekulisalo već neko vreme. Međutim, neki mediji su ipak skeptični, pa ne mogu da poveruju da će Jeep tek tako olako da se reši motora SUS, posebno zato što je Wrangler pronašao oko 1,3 miliona kupaca tokom poslednjih šest godina.

Za potrebe poređenja se koristi i model Dodge Charger, koji je takođe najavljen kao čistokrvni kupe na struju, da bi kasnije ipak pala odluka da dobije i benzinske motore. U suštini, veruje se da će Wrangler zaista ponuditi električnu konfiguraciju, ali da ona neće biti jedina u ponudi.

Model Wagoneer/Grand Wagoneer će takođe opstati u sadašnjoj generaciji do 2028. godine, ali o njemu nema govora da će uopšte stizati i kao električno izdanje. Grand Cherokee očekuje ažuriranje za dve godine uz novu generaciju koja debituje 2029. godine.

Kada je reč o bratskom brendu Dodgeu, već ranije smo znali da će spomenuti Charger biti zamena za sadašnje modele Charger i Challenger. UAW je podelio i informaciju da će kompanija nastaviti sa proizvodnjom terenca po imenu Durango, i to sve do 2025. godine, a potpuno novi model će debitovati godinu dana kasnije. Biće mehanički povezan sa Grand Cherokeejem i proizvodiće se u Detroitu. Pre nekoliko dana smo pisali i da će komercijalna divizija Ram proizvoditi novi kamionet u saveznoj državi Ilinois.

Ono je naravno sam deo modela velikog Stellantisa, pa tako još uvek ne znamo šta će se desiti sa najprodavanijim minivanom u Americi (Chrysler Pacifica) i sa manjim modelima Jeepa. Ali sama informacija da će Wrangler biti dostupan samo na struju je šokirala američku javnost, a vreme će pokazati da li je istinita.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, ako će ga na ponude samo sa nekom baterijom manjeg kapaciteta, taman može da posluži i kao mali gradski zvrk. I da se tako i reklamira 😊