1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis sprema novi pikap kamionet zahvaljujući sindikatu
Stellantis sprema novi pikap kamionet zahvaljujući sindikatu
2

Stellantis sprema novi pikap kamionet zahvaljujući sindikatu

173
2
Podelite sa prijateljima:

Štrajk sidikata radnika u američkoj automobilskoj industriji (UAW – United Auto Workers) je okončan proteklog vikenda. Dve strane su uspele da pronađu zajednički jezik posle više od pet sedmica pregovaranja, a tokom navedenog perioda je viđen prestanak proizvodnje najprofitabilnijeg modela brenda. To je Ram Pickup i na taj način, firma je bila primorana da pristane na neke uslove koje ranije nije planirala da ponudi.

A jedan od tih uslova je da fabrika u gradu Belvidir unutar američke savezne države Ilinois ponovo krene sa radom.


Ovu informaciju je potvrdio potpredsednik sindikata Rič Bojer preko društvene mreže YouTube. On je izjavio da je UAW jedna velika porodica i da je njegova čast da spasi fabriku u Belvideru u kojoj će se proizvoditi novi pikap kamionet u klasi srednje veličine (mid-size).

Reč je o kategoriji kamioneta srednjih dimenzija, a u njoj dominiraju modeli kao što su Toyota Tacoma, Ford Ranger, Chevrolet Colorado, GMC Canyon, Nissan Frontier i drugi. Bojer je dodao da će fabrika raditi u dve smene, što nam govori da Stellantis ima velike planove za masovnu proizvodnju.

U ovoj fabrici se proizvodio model Jeep Cherokee sve do početka godine, kada je zatvorena zbog loše prodaje spomenutog krosovera, a više od 1.200 zaposlenih je poslato kući. Bojer kaže da će svima njima radna mesta ponovo biti ponuđena, a u međuvremenu će dobijati i deo plate i dodatne pogodnosti poput zdrastvenog osiguranja sve dok fabrika ne počne sa radom.

Stellantis još uvek nije ni potvrdio ni demantovao ovu vest i rekao je staru dobru novinarsku sentencu koja zvuči otprilike kao; „ne možemo da diskutujemo o budućim planovima, sve dok ne dođe vreme za to“.

S druge strane, već duže vreme se priča da Stellantis želi da oživi model Dakota. Proizvodio se kroz tri generacije od 1987. do 2011. godine i možete da ih vidite na priloženim fotografijama. Dakota se originalno sklapala kao model brenda Dodge, ali kako je u međuvremenu predstavljena nova komercijalna divizija pod imenom Ram, šanse su velike da će se naslednik praviti baš pod tom značkom.

O ponovom oživljavanju ovog kamioneta smo pisali početkom godine, a tu priču možete da pročitate ovde. Stellantis tada nije krio da želi još jedan model u ponudi, posebno nakon što su Ford i Chevrolet oživeli nekada legendarne modele kao što su Ranger i Colorado. Ako se ova vest pokaže istinitom, Dakotu ćemo videti u izložbeno-prodajnim salonima kao model za 2025. godinu.

Dok su mnogi imali problem s načinom na koji je sindikat napao tri najveće američke automobilske firme, građani Belvidera su slavili, pošto se verovatno ni oni sami nisu nadali da će dobiti svoja radna mesta.

AutoRepublika

(173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Klasika. Dok jednom ne smrkne, drugome ne svane.

Matija

Brutalnost kapitalizma: model ne ide, 1200 radnika dobilo odkaz. Humano bi bilo da se deo proizvodnje nekog dobrostojeceg modela prebaci u fabriku koja je u krizi. Civilizacija treba da sluzi svima a ne samo kapitalistima. Ponavljam svoju kritiku menadzerima: ako jedan model pokazuje opadanje prodaje onda bi trebalo hitno utvrditi zbog cega i izvrsiti njegovu reviziju!