1. Home
  2. Vesti
  3. Mitsubishi Pajero II bi se uskoro mogao vratiti u Rusiju
Mitsubishi Pajero II bi se uskoro mogao vratiti u Rusiju
0

Mitsubishi Pajero II bi se uskoro mogao vratiti u Rusiju

1.73K
0
Podelite sa prijateljima:

Iz svima znanih i nikome dragih razloga, Ruska Federacija je danas u oskudaciji s automobilima, kako novim, tako i polovnim. Pitanje je kada će se snabdevanje uopšte i stabilizovati, zapravo da li će se uskoro ući u neki malo uobičajeniji životni tempo na teritoriji istočne Evrope. Kako bilo, privreda ipak ne staje, a upražnjena mesta od strane jedne grupe aktera, na tržištu užurbanim tempom zauzimaju drugi, pa su tako i Kinezi dočekali neočekivanu šansu u neposrednom komšiluku.

Tokom proteklih pet godina smo videli mnoge uspehe u automobilskoj industriji Srednjeg kraljevstva, a talas neukusnih kopija na četiri točka, inače sastavljenih od elemenata različitih marki, zamenjen je potpuno nezavisnim automobilima koje su kreirali eminentni studiji, a koji su opremli svetski poznati komponentaši. Čini se da je cela Kina prešla na novi nivo igrice, što možete da zaključite i sami na osnovu priča o novitetima iz te zemlje, a koje donosimo, manje-više svaki dan…

Kinezi su davnih dana počeli da, pored sopstvenih kreacija, proizvode jednostavne i pouzdane automobile koje su nekada sklapali na temelju otkupljenih licencnih prava od Japanca. Neki od tih modela su u neizmenjenoj formi opstali do današnjeg doba, pa se na listi našao i pravi terenac, onaj sa školjkom na šasiji. Ako bismo vam rekli da se zove Changfeng Liebao Leopard, ne biste imali pojma o kom vozilu se radi, ali nemojte biti tako sigurni, jer s izvesnošću znamo da vam je model poznat.

Dakle, pričamo o kompletnoj kopiji legendarnog terenca s oznakom Mitsubishi Pajero II, onog kog smo upamtili iz turbulentnih devedesetih godina prošlog veka. Čuvenje je stekao po pouzdanosti i prohodnosti na svim terenima. Kinezi su jednostavno od Japanaca kupili celu proizvodnu liniju i licencna prava, vizuelno unapredili legendu, i jednostavno nastavili da sklapaju vozilo koje je možda i najviđe doprinelo da ime japanske marke dobije na značaju u automobilskoj industriji.

Kineska verzija se od klasičnog Pajera razlikuje samo po nedostatku dizel motora na čije mesto je dospeo benzinac koji iz 2,4 litara zapremine izvlači 125 konjskih snaga. Menjačka kutija je iz porodice EasySelect, a konstrukciju dopunjuje i most s okvirom. Nema razlike među rezervnim delovima, sve se slaže perfektno. Ko je sumnjičav u vezi s kvalitetom same izrade, treba naglasiti da nisu čujne glasne kritike jer je nadzor na proizvodnim procesom bio u rukama izvornih konstrukora iz Japana. A i sama kompanija koja je aktuelni proizvođač, pripada jednom delu dobro poznatog preduzeća GAC, a koje je opet u odličnim odnosima s Mitsubishijem.

Uzgred budi rečeno, nastup i promocija pomenutog GAC-a u Rusiji, koji je do ovog trenutka u toj zemlji nudio samo skupocenije modele, lako može da donese i licencni Japanac u najveću zemlju na svetu. To bi zapravo bio i jedan od vitalnih uslova koji bi doprineli rastu tržišnog učešća bilo koje marke, jer bez pristupačnih i široko dostupnih vozila, nema ni jačanja pozicije u tržišnoj utakmici.

Naravno, još uvek ima i mnogo pitanja bez odgovora, pa tako ne znamo koja bi mogla biti cena, a ni lokalni brend još uvek nešto nije dovoljno popularan, pa su tu i kvote za isporuku, a i logistika. Međutim, Kinezi su već jednom pokušali da dovedu Changfeng Liebao Leopard na rusko tržište, pa je drugi ulazak ne samo verovatan, već će biti višestruko uspešniji, jer je njiva orana, ali nije posejana.

Rusi moraju da iskoriste trenutak, a Kinezi su veoma, veoma brzi po ovom pitanju. Pisali smo da su u Rusiji praktično uklonjeni ekološki standardi, a pride je i pripremlje direktan finansijski most između ruske rublje i kineskog juana. Kada će još biti takva šansa?

AutoRepublika

(1732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments