1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan kaže da je model 350Z „spasio dušu kompanije“
Nissan kaže da je model 350Z „spasio dušu kompanije“
0

Nissan kaže da je model 350Z „spasio dušu kompanije“

357
0
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija Nissanovog sportiste nazvanog prosto Z, koji dolazi pod kodnom oznakom RZ34, je nedavno počela da pristiže u izložbeno-prodajne salone. Iako je dobio jako dobre ocene javnosti i mediji su uglavnom zadovoljni test vožnjama, malo ko očekuje neki veći komercijalni uspeh iz prostog razloga što danas ulicama dominiraju krosoveri dok su sportski modeli na ivici izumiranja.

Tokom nedavno Salona automobila u Tokiju, kolege sa sajta „The Drive“ su imali prilike da razgovaraju sa Nissanovim potpredsednikom za dizajn pod imenom Alfonzo Albajisa i on im je otkrio neke zanimljive detalje kod prethodnika.

Kaže da je model 350Z bio mnogo značajniji nego što njegov uspeh na tržištu to pokazuje pošto je Nissanu „spasio dušu“ u vreme kada je japanski gigant gubio svoj identitet.

Albajisa kaže da je period kasnih devedesetih godina prošlog veka bio veoma kritičan za kompaniju. Model 300ZX je nestao sa američkog tržišta, Skyline GT-R se tamo nije ni nudio, a teška finansijska situacija je naterala Nissan da se fokusira na profitabilnije terence. A onda je došlo do saradnje sa francuskim proizvođačem vozila Renaultom i u firmu su odjednom stigle pare koje će omogućiti da se osnuje program novog Z-a.


Prvi koncept je stigao 1999. godine i u velikoj meri je ličio na originalni 240Z iz sedamdesetih godina. Možete da ga vidite na prve dve priložene fotografije. Albajisa je u to vreme bio samo jedan od dizajnera u timu koji je radio u američkoj saveznoj državi Kaliforniji. Automobil je takođe pokretao i 2,4-litarski benzinac sa 200 konjskih snaga i preuzet je iz modela 240SX.

Iako se ovaj koncept jako dopao stilistima, uključujući i Albajisi koji ga smatra modernim izdanjem najlepšeg kupea ikada proizvedenog, „glavonje“ unutar novonastalog Renaulta-Nissana nisu tako mislile. Oni su zaključili da žele da krenu u modernom pravcu i da vide „Z 21. veka“ umesto retro stila.


Drugi koncept je stigao 2001. godine i možete da ga vidite u poslednje tri priložene fotografije, a u velikoj meri će ličiti na kasniji serijski model. I sam Albajisa priznaje da je bio oduševljen obavljenim poslom i u prilog tome navodi ono što smo već spomenuli, a to je informacija da je novitet spasio dušu Nissana.

Japanski brend je odjednom postao sinonim za sportiste, što je omogućilo Nissanu ne samo da kasnije napravi i moderni GT-R, već je i premijum brend Infiniti prošao kroz novu mladost.


350Z i njegov gotovo identičan naslednik 370Z će se proizvoditi od 2002. do 2008. godine pre nego što novi Z krene sa proizvodnjom pre nekoliko meseci. Teško da će promeniti imidž Nissana kao što je to slučaj sa prethodnikom, ali to ne znači da nije bitan za japanskog proizvođača vozila.

AutoRepublika

(357)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments