1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda je proizvela dva miliona jedinica Wankelovog motora
Mazda je proizvela dva miliona jedinica Wankelovog motora
0

Mazda je proizvela dva miliona jedinica Wankelovog motora

576
0
Podelite sa prijateljima:

Najveći i najbolji ljubitelji motora umeju da prepoznaju koliko cilindara ima automobil samo slušajući njegov zvuk. Tokom stotinak godina (gotovo 150) istorije automobila, bilo je mnogo različitih i genijalnih rešenja za pogon automobila: redni, u rasporedu V, pa čak i u W. Međutim, postoji jedan motor koji je decenijama plenio veliki deo pažnje planete – Wankel.

Takođe poznat kao rotacioni motor, to je nešto drugačiji blok sa unutrašnjim sagorevanjem. Osmislio ga je Feliks Vankel, otuda i njegovo ime, 1924. godine, a konačni patent je dobio tek dve godine kasnije. Njegov rad je potpuno drugačiji od bilo kog drugog motora koji danas postoji. Blok koji je dizajnirao Vankel ima uobičajena četiri takta: usisavanje, kompresiju, ekspanziju i izduvavanje. Sve se ovo dešava u četiri različite oblasti istog statora bez ikakvih zastoja.

Njegov poseban aranžman ima mnoge prednosti i neke nedostatke. Među argumentima „za“ je i manji broj pokretnih delova, što doprinosi većoj pouzdanosti i manjoj težini. Takođe je prefinjeniji motor sa manje vibracija. Međutim, nije oslobođen problema kao što su visoke emisije, troškovi održavanja, potrošnja i curenje ulja. Bez dobrog i pravilnog održavanja, problemi mogu nastati veoma brzo i po veoma visokim troškovima.

Kao što je često slučaj sa Japancima, njihova čvrstina pri donošenju odluke je ogromna. Kada jednom odaberu pravac, ne napuštaju ga sve dok ne stignu do uspešne luke. Mazda je decenijama usavršavala motor Feliksa Vankela. Prvi put je korišćen u Mazdi Cosmo Sport predstavljenoj 1967. godine.

To je jedini proizvođač na svetu koji je objavio sedam različitih verzija rotacionog motora u poslednjih nekoliko decenija, iako je na tom putu bilo dugih prekida. Mazda RX-8 je bila poslednja sa tim pogonom i proizvodila se do 2012. godine, ali poznati japanski sportski automobil već ima naslednika. Isti model je imao prototip koji je direktno sagorevao vodonik, o čemu je Grozdan pisao pre nekoliko godina.

Mazda MX-30 R-EV vraća Wankel u život, ali ga primenjuje u sasvim drugačijem formatu. Motor nije sposoban sam da pokreće točkove, ali u ovom slučaju njegova uloga je da deluje kao generator. Energija iz sagorevanja goriva koristi se za punjenje baterije, to jest indirektno električni motor koji je isključivo odgovoran za pogon.

Mazda je upravo proslavila proizvodnju dva miliona jedinica.

AutoRepublika

(576)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments