1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan želi čvrste baterije za električni GT-R
Nissan želi čvrste baterije za električni GT-R
0

Nissan želi čvrste baterije za električni GT-R

288
0
Podelite sa prijateljima:

Kao što je ranije najavljeno, Nissan namerava da lansira električno vozilo sa potpuno čvrstim baterijama (all-solid-state batteries – ASSB) do 2028. godine. One se razvijaju u kompaniji i reklamiraju se kao „tehnologija koja menja igru“ udvostručavanjem gustine energije u poređenju sa današnjim tečnim litijum-jonskim baterijama. Pored toga, vreme punjenja bi se moglo smanjiti na trećinu. Japanski proizvođač automobila želi da ugradi ASSB u sve vrste automobila, uključujući vozila visokih performansi.

To takođe uključuje čuveni GT-R, koji se proizvodi od kraja 2007. ako govorimo isključivo o trenutnoj generaciji R35. U intervjuu za časopis Top Gear, šef kompanije za globalne proizvode Ivan Espinosa objasnio je da je težina najveći neprijatelj superautomobila, a pošto su trenutne baterije preteške, Nissan namerava da sačeka da ASSB potpuno elektrifikuju „Godzilu“. Udvostručenje gustine energije omogućilo bi inženjerima da instaliraju manju bateriju koja bi ograničila težinu uz zadržavanje konfiguracije 2+2.

Espinosa je dalje rekao da bi električni GT-R imao dva, tri ili čak četiri motora u zavisnosti od pakovanja koje razvojni tim želi da razvije. Pogon na sva četiri točka je dat, sa jednim motorom koji pokreće prednju osovinu, a drugim pogonom na zadnje točkove. Koncept Hyper Force predstavljen prošle nedelje na sajmu mobilnosti u Japanu ima ogromnih 1.360 konjskih snaga iz para e-motora.

Nissan već razmišlja o budućoj verziji Nismo koja će imati manju bateriju za još veće smanjenje težine. Espinosa kaže da bi običan model imao veće pakovanje za duži domet, dok bi nabrijani derivat bio orijentisan na stazu žrtvovanjem dometa radi dodatnih performansi smanjenjem baterije.

Visoki zvaničnik je rekao da električni GT-R ne sme da postane „super ekskluzivni automobil“, sugerišući da bi cene trebalo da ostanu (relativno) pristupačne, a ne da ulaze na teritoriju superautomobila. Međutim, R35 je već mnogo skuplji nego što je bio, budući da je u prodaji u Americi od 2009. za samo 69.850 dolara. Za 2024MY, počinje od 120.990 dolara. Ako vas je ovo šokiralo, to nije sve, jer Nismo košta najmanje 220.990 dolara.

S obzirom da su ASSB još uvek udaljene otprilike četiri godine, da li to znači da će GT-R R35 biti tu najmanje do 2028? Teško je reći, ali treba istaći da je zastareli superautomobil već ukinut u Evropi zbog propisa o buci. Takođe je otišao iz Australije zbog novih bezbednosnih standarda koje ne može da ispuni.

Kao završnu napomenu, Espinosa razmišlja o daleko jeftinijem električnom sportskom automobilu koji bi Nissan mogao prodati ljudima u dvadesetim, ali ni to se neće dogoditi uskoro.

AutoRepublika

(288)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments