1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Isti deo kupljen od BMW-a 18 puta jeftiniji nego kada ga kupiš od Rolls-Roycea
Isti deo kupljen od BMW-a 18 puta jeftiniji nego kada ga kupiš od Rolls-Roycea

Isti deo kupljen od BMW-a 18 puta jeftiniji nego kada ga kupiš od Rolls-Roycea

5.46K
3
Podelite sa prijateljima:

Velika je enigma to kako proizvođači automobila uspevaju da ostvarenu dobit iz poslovanja svedu na nivo da se iskazuje u relativnom smislu, u jednocifrenim procentima, iako je jasno da je prodajna cena novog automobila višestruko viša od proizvodne cene. Sada imamo i jedan primer koji takođe pokazuje da proizvođači automobila, cene gotovih proizvoda ne formiraju u odnosu na cenu koštanja istog, već u odnosu na percepciju koliko su kupci voljni da plate za izvesno dobro. Pazite sad ovu priču!

Vlasnik ultra premijum modela po imenu Rolls-Royce Wraith, a za čiju proizvodnju je zadužena grupacija BMW, je trebalo da za zamenu izvesne komponente, u ovlašćenom servisu plati sumu od oko 2.260 evra, dok je apsolutno identičan deo, kupovinom u matičnom BMW-u, uštedeo više od 2.100 evra, jer je komponentu tamo platio svega 145 evra. Čovek je priču podelio s prijateljima na društvenim mrežama.

Posedovanje luksuznog automobila je skupa avantura koja tek počinje kupovinom vozila. U ukupan trošak ne ulazi samo odliv u trenutku sticanja vozila, već poveliki deo čini i prateći trošak održavanja. Jedan vlasnik luksuznog kupea nazvanog Rolls-Royce Wraith nije želeo da igra po tim notama i da plati uslugu po sumanutoj ceni koja je odvaljena spram materijalnog statusa vozača, a ne spram vrednosti samog proizvoda i usluge. Drugim rečima, proizvođač automobila gradi poslovni model koji je u primeni kod poreskih uprava širom sveta i koji podrazumeva da se porez plaća u skladu s finansijskim mogućnostima obveznika.

Društvena mreža koja je postala bogatija za ovu priču je Reddit, dok je stranica nazvana „Justrolledintotheshop“. Deo o kom pričamo je prsten obruča upravljača i odgovoran je za vezu između stuba upravljača i samog volana, pa omogućava funkcionisanje sirene, vazdušnog jastuka i kontrolnih tastera.

Čim je čovek bio u mogućnosti da zaradi za skupoceni Wraith, jasno je da se ne radi o nekakvom intelektualnom poluproizvodu, što je i potvrdio time što je odbio da iskešira suludo visok iznos za tako trivijalni deo. Prvo što je uradio nakon oporavka od stanja šoka, bilo je to da je izvršio pretragu i shvatio da BMW Serije 6 iz generacije F12 poseduje identičnu komponentu.

Korisnik Fixitsteven (Popravi to Stevane brate) je na Redditu podelio fotografije koje mapiraju servis automobila, i njegova objava je brzo stekla veliki broj pregleda i ogromnu popularnost. Sličnu proceduru mogu isprobati i vlasnici drugih premijum automobila, čija bi popravka u servisu koštala ogroman iznos. To je zato što luksuzni brendovi često postoje pod okriljem velikih igrača, od kojih „ponekad pozajmljuju poneku sitnicu“ i tako štede na troškovima.

AutoRepublika

(5462)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milos

Ziva istina, tako je i kod prodaje novih automobila, na malim i nepremijum se jedva zaradi nekoliko stotina ili 1000e, a na premijum uglavnom glume ludilo i zaradjuju veci procenat nego na malim, nepremijum automobilima…pa je nominalna zarada po automobilu veca 10ak i vise puta puta, a obim prodaje definitivno to ne opravdava, ali kad vecina skorojevicevski bogatih vise vole da se cuje koliko su platili… nego da plate onoliko koliko vredi

MRN

Crkla „špulna“ volana?
Eh, to bilo otišlo meni i na službenoj Fobiji. Bilo u garanciji, ali, kažu da je smešna cena tog dela. Ispod 100 svakako.

Zoca

Kad je krs slaba uteha sto je premium.